Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Είναι ή όχι ασφαλές να πίνεις νερό από την βρύση στην Κύπρο;
Είναι ή όχι ασφαλές να πίνεις νερό από την βρύση στην Κύπρο;

Είναι ή όχι ασφαλές να πίνεις νερό από την βρύση στην Κύπρο;

Η κατανάλωση μολυσμένου νερού αποτελεί έναν από τους πιο διαδεδομένους τρόπους για να νοσήσει κάποιος κατά τη διάρκεια των διακοπών του και όχι μόνο, σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα και συστάσεις από την ιατρική κοινότητα. 

Τις χώρες που θεωρούνται ασφαλείς για να πίνει κάποιος νερό από τη βρύση καταγράφει σε νέα έρευνα η Compare the Market, η οποία κατέταξε την Κύπρο στις επικίνδυνες χώρες…

Όπως κατέδειξε η έρευνα πάνω από το ένα τρίτο (35%) των Βρετανών έχουν αρρωστήσει στο εξωτερικό εξαιτίας της κατανάλωσης νερού βρύσης, ενώ ένας στους 12 (8%) έχει νοσηλευτεί εξαιτίας αυτού. Η Κύπρος με ποσοστό 9% συμπληρώνει την πρώτη πεντάδα στις κορυφαίες χώρες στις οποίες οι Βρετανοί έχουν αρρωστήσει λόγω κατανάλωσης νερού βρύσης. Παρόλα αυτά ένας στους οκτώ (12%) θεωρεί ότι είναι ασφαλές να πιεί κάποιο νερό από την βρύση στην Κύπρο.

 

 

Την αρνητική πρωτιά καταλαμβάνει η Ισπανία με ποσοστό 20%, ακολουθημένη από την Ινδία με 12%, ενώ στην τρίτη θέση εμφανίζεται η Γαλλία με ποσοστό 11% και στην τέταρτη η Τουρκία με ποσοστό 10%. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνα το νερό της βρύσης στην Ισπανία και την Γαλλία, γενικά θεωρείται ασφαλές, ωστόσο οι ταξιδιώτες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί εάν επισκέπτονται αγροτικές περιοχές.

Εξειδικευμένες αναλύσεις 2-3 φορές τον χρόνο στο νερό της Κύπρου

Παρά τα πιο πάνω ευρήματα, η Διευθύντρια του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων Παναγιώτα Χατζηγεωργίου ανέφερε στο Alphanews.Live ότι το πόσιμο νερό στην Κύπρο πριν φτάσει στη  βρύση του καταναλωτή αρχικά υπόκειται σε επεξεργασία από τα διυλιστήρια νερού και από τις αφαλατώσεις.

Πραγματοποιούνται διεξοδικά φυσικοχημικές αναλύσεις, μικροβιολογικές αναλύσεις, αναλύσεις οικοτοξικότητας και προσδιορισμού τριαλογονομεθανίων (THMs) σε τακτά χρονικά διαστήματα και άλλες εξειδικευμένες αναλύσεις 2-3 φορές τον χρόνο όπως προνοεί η νομοθεσία.

Όπως εξήγησε η κ. Χατζηγεωργίου, το νερό διοχετεύεται στα δίκτυα του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων και των Συμβουλίων Υδατοπρομήθειας όπου επαναλαμβάνονται διεξοδικά αναλύσεις πριν να φτάσει το νερό στην βρύση του καταναλωτή. Όλα τα αποτελέσματα που λαμβάνονται καταδεικνύουν  ότι το νερό που τροφοδοτείται στο σπίτι του καταναλωτή συνάδει με τους Περί της Ποιότητας του Νερού Ανθρώπινης Κατανάλωσης (Παρακολούθηση και Έλεγχος) Νόμους. Στη συνέχεια, όταν το νερό φτάσει στα δίκτυα του καταναλωτή γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι από το Υγειονομείο.

Έρχονται έξυπνοι αισθητήρες

Στο μεταξύ το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων επενδύει στην περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας νερού στην Κύπρο, προς αντιμετώπιση ενδεχόμενων προκλήσεων λόγω κλιματικής αλλαγής. Στο πλαίσιο αυτό προωθείται η εισαγωγή νέων τεχνολογιών, όπως η εγκατάσταση φίλτρων ενεργού άνθρακα, καθώς και η ανακαίνιση /αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών και του συστήματος τηλεμετρίας. Επίσης, σύμφωνα με την κ. Χατζηγεωργίου, στο προσεχές μέλλον θα εγκατασταθούν έξυπνοι αισθητήρες ποιοτικών χαρακτηριστικών, τόσο στα διυλιστήρια όσο και στα δίκτυα διανομής νερού με στόχο την παρακολούθηση των ποιοτικών χαρακτηριστικού σε πραγματικό χρόνο.

Η Κύπρος εναρμονίζεται Η ΕΕ ρυθμίζει το δικαίωμα σου σε δωρεάν πόσιμο νερό στο σπίτι και όχι μόνο

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία υιοθέτησης της Ευρωπαϊκής Οδηγίας, που τέθηκε σε ισχύ στις 4 Ιανουαρίου 2021 και μέσα από την οποία τα κράτη μέλη καλούνται να βελτιώσουν περαιτέρω την πρόσβαση στο πόσιμο νερό, εγκαθιστώντας μηχανήματα παροχής νερού σε δημόσιους χώρους. Την αρμοδιότητα για εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας στην Κύπρο έχουν οι Υγειονομικές Υπηρεσίες.

Το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων συνεισφέρει σε μεγάλο βαθμό στον καθορισμό του τελικού κειμένου για τα θέματα που το αφορούν σε συνεργασία με τις Υγειονομικές Υπηρεσίες.

Μέσα από την νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία, τα κράτη μέλη καλούνται να βελτιώσουν περαιτέρω την πρόσβαση στο πόσιμο νερό, εγκαθιστώντας μηχανήματα παροχής νερού σε δημόσιους χώρους. Θα εξασφαλίζουν δωρεάν παροχή νερού στα δημόσια κτίρια και θα ενθαρρύνουν εστιατόρια, κυλικεία και υπηρεσίες εστίασης να παρέχουν στους πελάτες τους νερό είτε δωρεάν είτε χρεώνοντας ένα χαμηλό τίμημα εξυπηρέτησης.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να φροντίσουν να βελτιωθεί η πρόσβαση ευάλωτων και μειονοτικών ομάδων, όπως οι πρόσφυγες, οι νομαδικές κοινότητες, οι άστεγοι και οι Ρομά, σε υψηλής ποιότητας πόσιμο νερό.

 

Send this to a friend