Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Αφήνουν την Κύπρο χωρίς οικοδομικά υλικά
Αφήνουν την Κύπρο χωρίς οικοδομικά υλικά

Αφήνουν την Κύπρο χωρίς οικοδομικά υλικά

Η απόφαση της Περιβαλλοντικής Αρχής να μην εγκρίνει τη νέα λατομική ζώνη στην Ανδρολύκου στο υπό διαμόρφωση Τοπικό Σχέδιο Ακάμα, έχει ξεσηκώσει τους λατόμους που αποφάσισαν να προχωρήσουν με δυναμικά μέτρα μη αποκλειομένου του επ’ αόριστον κλεισίματος των 24 λατομείων που δραστηριοποιούνται παγκύπρια, εάν δεν αναθεωρήσει τη θέση του το Τμήμα Περιβάλλοντος. 

 

Η απόφαση για λήψη δυναμικών μέτρων λήφθηκε την Πέμπτη σε έκτακτη γενική συνέλευση του Παγκύπριου Συνδέσμου Σκυροποιών. Συγκεκριμένα, τα μέλη αποφάσισαν σειρά δυναμικών μέτρων από τις 16 Σεπτεμβρίου εάν μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου «το Τμήμα Περιβάλλοντος δεν τηρήσει τα υπεσχημένα του παρελθόντος και συνεπώς δεν αναθεωρήσει την απόφασή του για μη έγκριση της Νέας Λατομικής ζώνης».

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», οι λατόμοι επικαλούνται σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο στο υπουργείο Γεωργίας και ενώ ακόμα ήταν υπό αξιολόγηση το νέο Τοπικό Σχέδιο Ακάμα, στην παρουσία του υπουργού Γεωργίας και των αρμοδίων Τμημάτων/Υπηρεσιών του Υπουργείου (Περιβάλλοντος, Μεταλλείων και Γεωλογικής Επισκόπησης) όπου έλαβαν δεσμεύσεις και τους υποδείχθηκαν σε χάρτες τα όρια της νέας λατομικής ζώνης. Αντί αυτού, όπως υποστηρίζουν, με έκπληξη διαπίστωσαν ότι στο πλαίσιο της γνωμάτευσης του Τμήματος Περιβάλλοντος ημερ. 25/8/2022 δεν εγκρίθηκε η δεδομένη βάσει των σχεδιασμών νέα λατομική ζώνη.

 

 

Σημειώνεται πως στην υφιστάμενη Λατομική Ζώνη Ανδρολύκου δραστηριοποιούνται τρία λατομεία ασβεστόλιθου και αντίστοιχες σκυροθραυστικές μονάδες επεξεργασίας λατομικών υλικών, για παραγωγή αδρανών υλικών. Από τα στοιχεία της Υπηρεσίας Μεταλλείων, τα τρία λατομεία που δραστηριοποιούνται έχουν διαθέσει στην αγορά, μέχρι και τον Μάιο του 2022, γύρω στα 18,4 εκατομμύρια τόνους λατομικών υλικών. Τα σημερινά αποθέματα στο ένα λατομείο κυμαίνονται γύρω στα 3 εκατομμύρια τόνους, στο δεύτερο λατομείο γύρω στις 200.000 τόνους, ενώ τα αποθέματα στο τρίτο λατομείο έχουν εξαντληθεί. Με δεδομένο ότι οι συνολικές χρονιαίες ανάγκες λατομικών υλικών της επαρχίας Πάφου κυμαίνονται γύρω στους 817.000 τόνους, συμπεραίνεται ότι τα αποθέματα της Λατομικής Ζώνης Ανδρολύκου μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες λατομικών υλικών της Επαρχίας Πάφου μόνο για τέσσερα χρόνια, χωρίς να συνυπολογίζονται οι νέες ανάγκες που δημιουργούνται με την κατασκευή του νέου δρόμου Πάφου – Πόλεως Χρυσοχούς.

Η απόφαση της Περιβαλλοντικής Αρχής να μην εγκρίνει τη νέα λατομική ζώνη λήφθηκε κυρίως λόγω του αυξημένου κινδύνου όχλησης της μεγαλύτερης και μιας υγιούς αποικίας του είδους προτεραιότητας της φρουτονυκτερίδας στην Κύπρο.

Πηγή: Philenews

 

Send this to a friend