“Τα Τέσσερα Φανάρια” στη Λάρνακα
Το ξενοδοχείο «Τέσσερα Φανάρια», ήταν ένα από τα κεντρικά στοιχεία του σκηνικού της παραλίας της Λάρνακας.
Η ιστορία του κτήματος, όπου αργότερα κτίστηκε το ξενοδοχείο ξεκινά από τα τελευταία χρόνια της Τουρκοκρατίας. Ιδιοκτήτης ήταν γύρω στα 1870 ο Ριχάρδος Ματτέι (1826-1893), ο τελευταίος απόγονος μιας οικογένειας που οι ρίζες της χάνονται στα χρόνια της Ενετοκρατίας. Eκτός από μεγάλος κτηματίας και έμπορας, ήταν πρόξενος της Πρωσσίας στην Κύπρο.
Μάλιστα, χρησιμοποιούσε ως προξενείο το ιδιόκτητο σπίτι της παραλίας. Μετά το θάνατό του το κτήριο της παραλίας βρέθηκε υποθηκευμένο στην Οθωμανική Τράπεζα, η οποία το πούλησε στον Ευρυβιάδη Αντωνιάδη το 1902 για 800 γρόσια. Αργότερα, το 1906 με δωρεά 1.600 λιρών του Ευρυβιάδη Αντωνιάδη κτίστηκε το Ευρυβιάδειο Παρθεναγωγείο.
Το καλοκαίρι του 1946, οι ιδιοκτήτες του κτηρίου, τα εγγόνια του Ευρυβιάδη άνοιξαν στο ισόγειο του υποστατικού ένα ζαχαροπλαστείο-περίπτερο που πουλούσε για πρώτη φορά στο κοινό της πόλης τα tosted sandwiches, τα milk shakes και τα ice-cream shakes.
Η πρωτοποριακή αυτή επιχείρηση ονομάστηκε Wideson’s Milk Bar. To 1947 προχώρησαν στην ανακαίνιση ακόμα δύο μεγάλων αιθουσών στο ισόγειο του κτηρίου που στέγασε αυτή τη φορά το εστιατόριο. Η επιχείρηση πρόσφερε στους πελάτες του, χορευτικά δείπνα και μουσικά πρωϊνά.
Το 1950 κατεδαφίστηκε μέρος της οικίας Ευρυβιάδη και κτίστηκε το ισόγειο και ο πρώτος όροφος του ξενοδοχείου που διέθετε 15 μόνα δωμάτια. Άρχισε να εργοδοτεί μουσικούς και ορχήστρες και να διοργανώνει διάφορες εκδηλώσεις, όπως χοροεσπερίδες και πάρτυ καρναβαλιών.
Από τη δεκαετία του ’60 άρχισαν να περνούν από το ξενοδοχείο διάσημοι έλληνες καλλιτέχνες, όπως η Νάνα Μούσχουρη, η Αλίκη Βουγιουκλάκη, ο Ζαμπέτας, ο Σώτος Παναγόπουλος, ο Τάκης Μωράκης, ο Τώνης Μαρούδας, ο Τζίμης Μακούλης και πολλοί άλλοι.
Το 1963 προστέθηκε ο δεύτερος όροφος, ενώ ένας τρίτος όροφος κτίστηκε το 1975.
Από το 1950 έως το 1972 τα Τέσσερα Φανάρια ήταν το μοναδικό ξενοδοχείο Πρώτης Τάξεως. Τα παλαιότερα ξενοδοχεία του παραλιακού μετώπου, Beau Rivage και Grand Hotel είχαν κλείσει τον κύκλο του, με αποτέλεσμα το 1970 να κατεδαφιστούν και στη θέση τους να κτιστεί το ξενοδοχείο Sun Hall. Τα δύο ξενοδοχεία με συνολική δυναμικότητα 300 κλινών, έβαζαν τη Λάρνακα στον τουριστικό χάρτη της Κύπρου. Οι πρώτοι οργανωμένοι τουρίστες προγραμματίστηκαν να φτάσουν στη Λάρνακα το Σεπτέμβρη του 1974, κάτι που δεν έγινε λόγω της εισβολής του 74. Έτσι τα «Τέσσερα Φανάρια» και το Sun Hall φιλοξένησαν για πολύ καιρό τους εκτοπισμένους πρόσφυγες της Αμμοχώστου.
Όταν το 1989, ο διευθύντης του ξενοδοχείου Ανδρέας Ευρυβιάδης αποσύρθηκε από την ενεργό δράση, ανέλαβε τη διαχείριση του ξενοδοχείου Τουριστικός Οργανισμός. Κατεδαφίστηκε το 2009, κλείνοντας μια ζωή εξήντα μόλις χρόνων.
Πηγή: Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια
Η ιστορία του ξενοδοχείου “Τέσσερα φανάρια” και ο Ριχάρδος Ματτέι
Ανδρέας Ο. Ευρυβιάδης, Η πόλη μου, η Πόλη μου η Λαρνακα, σσ.73-84, Λάρνακα 2001. 2.