Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ «Μαύρα σύννεφα» από Ηνωμένο Βασίλειο…
«Μαύρα σύννεφα» από Ηνωμένο Βασίλειο…

«Μαύρα σύννεφα» από Ηνωμένο Βασίλειο…

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Μεγάλος προβληματισμός και ανησυχία επικρατούν ανάμεσα στους τουριστικούς φορείς του τόπου μας, σε σχέση με τις προοπτικές του τουρισμού από το Ηνωμένο Βασίλειο το 2023.

Όλες οι μέχρι σήμερα ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η χώρα εισέρχεται σε ύφεση, την ίδια ώρα που τα κόστα αυξάνονται και ο πληθωρισμός καλπάζει.

 

 

Σύμφωνα με την ενημέρωση που υπάρχει, ήδη ο πληθωρισμός στην Αγγλία έχει ξεπεράσει το 11%, ενώ οι προβλέψεις για την επόμενη εξαμηνία αναφέρουν πως ίσως αυξηθεί περαιτέρω.

Ως εκ τούτου, υπάρχει σοβαρός σκεπτικισμός ανάμεσα στους ξενοδόχους και τους υπόλοιπους επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου, κατά πόσο η υπ’ αριθμόν ένα αγορά της Κύπρου θα μπορέσει και την επόμενη χρονιά να εξασφαλίσει το μεγαλύτερο ποσοστό της τουριστικής πίτας του νησιού.

«Οι ανησυχίες αυτές δεν εκφράζονται μόνο από τους Κύπριους ξενοδόχους κι επιχειρηματίες, αλλά και από τους ίδιους τους Άγγλους τουριστικούς πράκτορες», δήλωσε στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου Δώρος Τάκκας και πρόσθεσε: «Δύο είναι οι βασικοί λόγοι για τον σκεπτικισμό που προκαλεί η υφιστάμενη κατάσταση στη Βρετανία.

Ο πρώτος λόγος είναι διότι η χώρα πολύ πιθανόν να εισέλθει σε ύφεση και να έχει δυσκολίες, από οικονομικής άποψης, το επόμενο διάστημα, ενώ ο δεύτερος λόγος είναι ότι παράλληλα με την ύφεση, υπάρχουν και τα αυξημένα κόστα στα καύσιμα, στα επιτόκια και στον πληθωρισμό, αυξήσεις που επηρεάζουν σαφέστατα και την τιμή του αεροπορικού εισιτηρίου και γενικά του ταξιδιωτικού πακέτου όχι μόνο προς Κύπρο, αλλά και προς άλλους προορισμούς». Περαιτέρω, ο κ.Τάκκας είπε ότι οι δυσοίωνες προβλέψεις για το 2023 γίνονται από τους ίδιους τους Άγγλους, δηλαδή τους κυβερνώντες και τους οικονομολόγους της χώρας, σημειώνοντας πως εφόσον συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, ολόκληρη η Ευρώπη θα επηρεάζεται, συμπεριλαμβανομένου και της Βρετανίας. «Με βάση πάντοτε τα δεδομένα που έχουμε αυτή την στιγμή ενώπιόν μας, είναι αλήθεια ότι επικρατεί σκεπτικισμός για το καλοκαίρι του 2023, ειδικά για την συγκεκριμένη αγορά, η οποία το φετινό καλοκαίρι ήταν η πρώτη με διαφορά τουριστική αγορά όχι μόνο στην ελεύθερη Αμμόχωστο, αλλά και στην Κύπρο. Ελπίζουμε το προσεχές διάστημα να βελτιωθούν οι συνθήκες», επισήμανε.

Το All Inclusive

———————–

Ο Δώρος Τάκκας ανέφερε ότι οι ξένοι περιηγητές, οι οποίοι προέρχονται από χώρες που είναι σε ύφεση, στην πλειοψηφία τους, κυρίως οι οικογένειες, καταφεύγουν στη λύση του all inclusive στα ξενοδοχεία όπου παραθερίζουν, περιορίζοντας με τον τρόπο αυτό σε μεγάλο βαθμό τα έξοδα διακοπών τους, καθότι οι μονάδες τους διαθέτουν υπηρεσίες για παιδιά. Αυτό, όμως, έχει αρνητικό αντίκτυπο στον τζίρο των υπολοίπων τουριστικών επιχειρήσεων, διότι αυτόματα περιορίζεται σημαντικά η διακίνηση των ξένων εκτός ξενοδοχείων.

Παρόλο που, όπως επισήμανε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου, το φετινό καλοκαίρι παρατηρήθηκε μείωση στο all inclusive, κάτι που αύξησε τον κύκλο εργασίας και των υπολοίπων επιχειρήσεων, εντούτοις είναι σαν κανόνας, επισκέπτες που προέρχονται από χώρες με προβληματική οικονομία, να επιλέγουν την συγκεκριμένη λύση για να μειώσουν τα έξοδά τους.

«Εν’ όψει της επόμενης χρονιάς, δεν έχουμε ακόμα καθόλου ενδείξεις εάν οι ξένοι θα συνεχίσουν ή όχι να καταφεύγουν σε μεγάλους αριθμούς στο all inclusive. Είναι κάτι που θα το δούμε μελλοντικά. Εάν, εκτός από τις οικογένειες, καταφύγουν στο all inclusive και νεαρά ζευγάρια από τη Βρετανία, και αυτό περιμένουμε να το δούμε», κατέληξε.

Send this to a friend