Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Στον «αέρα» η ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση για το Αποχετευτικό Κοκκινοχωρίων
Στον «αέρα» η ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση για το Αποχετευτικό Κοκκινοχωρίων

Στον «αέρα» η ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση για το Αποχετευτικό Κοκκινοχωρίων

ΓΡΑΦΕΙ  ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

«Τρέχουν» να προλάβουν την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, για το Αποχετευτικό Κοκκινοχωρίων… Ο σοβαρός κίνδυνος που ελλοχεύει να χαθεί το ευρωπαικό κονδύλι, που έχει εξασφαλιστεί για το σημαντικό αυτό έργο ήταν ο λόγος, που συγκλήθηκε εκτάκτως ευρεία σύσκεψη το πρωί της Τρίτης (30/8), στο Προεδρικό Μέγαρο, προκειμένου να εξεταστούν οι καθυστερήσεις που έχουν προκύψει.

Η σύσκεψη έγινε υπό την προεδρία του γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου και υπεύθυνου αξιοποίησης πόρων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Θεοδόση Τσιόλα και σ’ αυτήν συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς σε υπηρεσιακό επίπεδο.

 

 

Όπως πληροφορούμαστε, έγινε κατορθωτό να διευθετηθούν αρκετές εκκρεμότητες, παρόλο που εξακολουθεί να φαντάζει δύσκολο το σενάριο το έργο να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2023, οπόταν εκπνέει η προθεσμία που ορίστηκε από το Υπουργείο Οικονομικών για να γίνει εφικτή η συγχρηματοδότηση των δαπανών από τα Ταμεία Πολιτικής Συνοχής της Ε.Ε. 2014-2020.

Στη σύσκεψη εκφράστηκαν ανησυχίες πως υπάρχουν συγκεκριμένα τμήματα του έργου που έχουν μπλεχθεί στα πλοκάμια της γραφειοκρατίας και ως εκ τούτου είναι θεωρείται απομακρυσμένο το σενάριο να ολοκληρωθούν όλες οι υποδομές και να συνδεθεί το δίκτυο στον Σταθμό Επεξεργασίας Λυμάτων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Όπως έγινε γνωστό, τα πιο σοβαρά προβλήματα εντοπίζονται σε απαιτούμενες απαλλοτριώσεις που είναι πολύ χρονοβόρες διαδικασίες, ενώ υπάρχει σοβαρό ζήτημα και με την άρνηση του Κ.Σ. Λιοπετρίου να αποδεχθεί την χωροθέτηση δικού του αντλιοστασίου στο χώρο που έχει επιλεγεί.

Αναφορικά με τον Σταθμό Επεξεργασίας Λυμάτων, έγινε γνωστό ότι εκκρεμεί η απαλλοτρίωση τεμαχίων, τα οποία αφορούν την κατασκευή του οδικού δικτύου προς τον σταθμό. Επίσης, σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε, υπάρχει πρόβλημα και με το αντλιοστάσιο στη Σωτήρα και συγκεκριμένα με τις απαιτούμενες απαλλοτριώσεις, ενώ παρόμοιες εκκρεμότητες υπάρχουν και σε άλλες περιοχές, όπως π.χ. στην Ορμήδεια.

Οι εργασίες στον Βιολογικό Σταθμό ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2020 με χρονοδιάγραμμα 22 μηνών, το οποίο όμως ήδη έχει παραβιαστεί.

Σύμφωνα με επίσημη τοποθέτηση του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, ήδη έχει εξασφαλιστεί από την Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων παράταση μέχρι το Μάιο του 2023.

Ούτε, όμως, η παράταση αυτή φαίνεται πως αρκεί για να ολοκληρωθεί το έργο, το οποίο, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, αναμένεται να τελειώσει περί τα τέλη του 2023 ή αρχές του 2024.

Σε περίπτωση, όμως, που οι εργασίες συνεχιστούν μέχρι το 2024, τότε δεν θα είναι εφικτή η άντληση περίπου 22 εκατομμυρίων ευρώ που εγκρίθηκαν για τη δεύτερη φάση του έργου. Αυτό είναι και το μεγάλο ζήτημα που «καίει» τις επηρεαζόμενες τοπικές αρχές.

 

Send this to a friend