Home ΛΑΡΝΑΚΑ Κώστας Ανδρέου: Ο χοροδιδάσκαλος με το τεράστιο πάθος για τον χορό και τη διδασκαλία
Κώστας Ανδρέου: Ο χοροδιδάσκαλος με το τεράστιο πάθος για τον χορό και τη διδασκαλία

Κώστας Ανδρέου: Ο χοροδιδάσκαλος με το τεράστιο πάθος για τον χορό και τη διδασκαλία

Οι παραδοσιακοί χοροί αποτελούν βασική έκφανση του προφορικού και παραδοσιακού μουσικού πολιτισμού της Κύπρου και γενοκότερα όλων των χωρών. Μέσο εξωτερίκευσης και επικοινωνίας της ταυτότητας και των συναισθημάτων των ανθρώπων, τρόπος διασκέδασης και επίδειξης της καλλιτεχνικής ευαισθησίας και ικανότητας του χορευτή, οι παραδοσιακοί χοροί χορεύονται από άνδρες, γυναίκες και παιδιά.

Ο Κώστας Ανδρέου, από την ηλικία των 5 ετών υπηρετεί το χορό με ποιότητα, έρευνα, επιμονή και υπομονή. Πριν από 10 χρόνια δημιούργησε τη Σχολή Χορού «Η Κύπρος» η οποία πλέον αποτελεί από τις πιο γνωστές σχολές χορού στη νησί μας. Ο ίδιος διαθέτει παιδεία,  φαντασία και αγαπά τη χοροδιδασκαλία και τον χορό. Γι’ αυτό του το πάθος, μας μίλησε σε μια πολύ όμορφη συνέντευξη.

 

Από πότε ξεκίνησε η ενεργή ενασχόληση σου με την παράδοση;

Η ενασχόληση μου με το χορό και συνάμα με τη παράδοση ξεκινάει από την ηλικία των 5 ετών.  Το πάθος μου όμως και η μεγάλη μου περιέργεια για την παράδοση και η αφοσίωση μου στο χορευτικό της κομμάτι ξεκινάει στα φοιτητικά μου χρόνια και κατόπιν παρότρυνση των δασκάλων και μεντόρων μου στην Ελλάδα.  Η κατανόηση της λέξης “παράδοση” και πολύ περισσότερο η ενεργή ενασχόληση μου με αυτή, προσδοκεί τεράστια ευθύνη και σωστή προσέγγιση. Ως εκ τούτου πρέπει να κατανοήσουμε ότι η λέξη “παράδοση” είναι ένας “ζωντανός οργανισμός” ο οποίος αναπτύσσεται με τους δικούς του ρυθμούς χωρίς να χρειάζεται απαραίτητα της παρέμβαση ή πολύ χειρότερα την παραποίηση του ανθρώπινου παράγοντα, γιατί ως κομμάτι της τοπικής ιστορίας, οι μεταβολές που μπορεί να επηρεάσουμε, να μην κλίνουν με την πραγματικότητα του παρελθόντος.

Τι σε οδήγησε να ασχοληθείς με τη διδασκαλία του χορού;

Είχα πάντα ως άτομο την περιέργεια για τον τρόπο που δημιουργούνται και αναπτύσσονται τα πράγματα σε οτιδήποτε έβλεπα. Όταν είχα ήδη εμπλακεί ενεργά με τον παραδοσιακό χορό και συγκεκριμένα μέσα από επιστημονικές προσεγγίσεις αξιόλογων εισηγητών και ερευνητών στο είδος του κάθε χορού και την τοπικότητα του, μου δημιουργήθηκε το ενδιαφέρον της διδασκαλίας και η περιέργεια του να μπορέσω να διασπάσω, να κατανοήσω και να μεταφέρω το χορό σε άλλους. Για εμένα η ανάπτυξη, η “συμμετρική” και “χρονική” διάσπαση του χορού, η ρυθμική αγωγή, το υφολογικό στοιχείο αλλά και η σωστή προσέγγιση της διδασκαλίας του χορού έχει ιδιαίτερη σημασία. Η διδασκαλία ως είδος παιδείας έχει ή τουλάχιστον πρέπει να ακολουθείται από συγκεκριμένους κανόνες γνώσης και ο λόγος έγκειται στον ανθρώπινο παράγοντα. Ως χοροδιδάσκαλοι και παιδαγωγοί του χορού, έχουμε να εκπαιδεύσουμε όλων των ειδών ανθρώπων με όλες τι παραμέτρους όπως ηλικία, προβλήματα κίνησης, τραυματισμούς, παιδιά με ειδικές ανάγκες, ΔΕΠΥ και πολλές άλλες, γι’ αυτό και η προσέγγιση της χορού – λαογραφίας, μέσα από τη διδαχή τυγχάνει τεράστιας ευθύνης και σοβαρότητας.

Πότε ιδρύθηκε η Σχολή Χορού “Η Κύπρος”;

Ο δικό μας χώρο ενασχόλησης με το χορό ξεκίνησε Σεπτέμβριο του 2012 και συνεχίζουμε απρόσκοπτα με τον ίδιο ζήλο, σοβαρότητα και πάθος μέχρι σήμερα στην μεταφορά της γνώσης. Η πρόθεσή μας είναι να φτάσουμε όσο πιο ψηλά γίνεται σε ποιοτικούς πάντα ρυθμούς. Να διατηρήσουμε το χαρακτήρα της δουλειάς μας, κάνοντας βήματα μπροστά μελετώντας το παρελθόν και κτίζοντας κολοφώνες για το μέλλον. Φέτος έχουμε τα δεκάχρονα της Σχολής όπου θα πλαισιώσουν διάφορες εκδηλώσεις της Σχολής Χορού “Η Κύπρος” καθώς και του Π.Ο. Βρακοφόροι.

Τι μαθήματα προσφέρει;

Η Σχολή μας προσφέρει τέσσερα διαφορετικά είδη χορού:

– Λαϊκό χορό

– Παραδοσιακό χορό

– Social latin dance

– Hip Hop

Αναλαμβάνουμε παιδιά από 5 ετών ακολουθώντας ένα συγκεκριμένο είδος διδασκαλίας και συνεχίζουμε με παιδικά, εφηβικά και τμήματα ενηλίκων.

Ποια είναι τα σχέδια σου για το μέλλον σχετικά με το αντικείμενο σου;

Η μεγάλη μου πρόκληση αλλά και στόχος είναι να μυήσω περισσότερους ανθρώπους στον παραδοσιακό χορό και όχι μόνο. Ο χορός ως τέχνη μπορεί και έχει τη δύναμη να προσφέρει εκτός από γνώση και πνευματική δράση.  Επιστημονικές έρευνες συμφωνούν ότι ο χορός αποτελεί ένα είδος εναλλακτικής θεραπείας με ψυχοθεραπευτική δράση.  Όποτε με γνώμονα αυτά και άλλα πολλά οφέλη του χορού, είναι καιρός να εντάξουμε αυτή την πανέμορφη τέχνη στη ζωή μας.

Σχολή Χορού «Η Κύπρος», 97 606007

Facebook

Send this to a friend