Επί τάπητος η μείωση 12% από τις συντάξεις
Το συνταξιοδοτικό και ειδικότερα η αναλογιστική μείωση του 12% για όσους επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν στο 63ο έτος της ηλικίας τους αντί στο 65ο που είναι το όριο συνταξιοδότησης αναμένεται να απασχολήσει την Επιτροπή Εργασίας της Βουλής στην πρώτη της συνεδρίαση μετά την ανάπαυλα του καλοκαιριού.
Συγκεκριμένα, ένα από τα νομοσχέδια που θα εξετάσει η κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας στις 30 Αυγούστου είναι το νομοθέτημα που κατοχυρώνει, υπό προϋποθέσεις, την παροχή επιδόματος ασθενείας για άτομα πέραν του 63ου έτους της ηλικίας τους, που αν και θεμελιώνουν δικαίωμα για σύνταξη δεν αιτούνται να λάβουν θεσμοθετημένη σύνταξη.
Μετά την εισαγωγή του πέναλτι του 12% το 2012, αρκετά άτομα που συνεχίζουν να εργάζονται μετά τα 63, δεν δικαιούνται επίδομα ασθενείας σε περίπτωση που αρρωστήσουν ή τραυματιστούν. Ως εκ τούτου, εξαναγκάζονται στην ουσία εφόσον ασθενήσουν ή τραυματιστούν, να συνταξιοδοτούνται νωρίτερα χωρίς να το θέλουν, με αποτέλεσμα να τους επιβάλλεται και η αναλογιστική μείωση.
Το πρόβλημα εντοπίστηκε στο παρελθόν και η Κυβέρνηση επιχείρησε με νομοσχέδιο να το διορθώσει, ωστόσο η Βουλή απάλειψε κάποιες προϋποθέσεις που έθετε το κυβερνητικό νομοσχέδιο με αποτέλεσμα αυτό να αναπεμφθεί αρχικά και αργότερα να γίνει αναφορά του ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
«Κέρδισε» η Κυβέρνηση
Μόλις τον περασμένο μήνα το Ανώτατο «δικαίωσε» την Κυβέρνηση καθώς έκρινε αντισυνταγματικές τις τροπολογίες που ενέταξε στο νομοθέτημα η Βουλή. Η Κυβέρνηση, εκκρεμούσης της απόφασης του Ανωτάτου και μετά από συνεννόηση τότε, της μ. Ζέτας Αιμιλιανίδου με την Επιτροπή Εργασίας κατέθεσε εκ νέου το νομοσχέδιο για παροχή επιδόματος ασθενείας, το οποίο όπως αναφέρθηκε θα συζητηθεί στις 30 του μήνα. Για τη συζήτηση κλήθηκαν στη Βουλή εκτός από τα αρμόδια υπουργεία και το σύνολο των κοινωνικών εταίρων και εκ των πραγμάτων η συζήτηση αναμένεται να περιστραφεί και στο συνταξιοδοτικό γενικότερα. Για αυτό προετοίμασε και προϊδέασε ήδη ο πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας Ανδρέας Καυκαλιάς (ΑΚΕΛ) κατά την πρόσφατη συνάντηση των μελών της Επιτροπής με το νέο υπουργό Εργασίας Κυριάκο Κούσιο. Στο πλαίσιο της συνάντησης που έγινε περί τα μέσα Ιουλίου, ο κ. Καυκαλιάς ανέφερε μεταξύ άλλων πως η Επιτροπή Εργασίας δεν διευκολύνεται για έγκριση του εν λόγω νομοσχεδίου καθώς είναι ακριβώς το ίδιο που παρουσιάστηκε και το 2020 και αναγκάστηκε να αλλάξει η Βουλή, αλλά και πως η Κυβέρνηση δεν έχει φροντίσει να παρουσιάσει ρυθμίσεις και για παροχή ανεργιακού επιδόματος σε όσους εργάζονται μετά το 63ο έτος της ηλικίας τους. Το τελευταίο επιχείρησε να ρυθμίσει η Βουλή με πρόταση νόμου που ψηφίστηκε επίσης το 2020 που κρίθηκε, όμως, επίσης από το Ανώτατο τον περασμένο Ιούλιο ως αντισυνταγματική.
Έρχονται εκλογές
Η επανεξέταση του ζητήματος, πάντως, θεωρείται όπως αναφέρθηκε δεδομένο ότι θα περιστραφεί και γύρω από το συνταξιοδοτικό γενικότερα αλλά και από το «απόλυτα δικαιολογημένο αίτημα για κατάργηση του ισοπεδωτικού και άδικου πέναλτι του 12% στις συντάξεις του ΤΚΑ», όπως το χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας μετά την πρόσφατη συνάντηση της Επιτροπής με τον κ. Κούσιο. Σε αυτό συνηγορεί και η προεκλογική περίοδος που ήδη διανύουμε, καθώς το θέμα των συντάξεων άρχισε να απασχολεί τον δημόσιο διάλογο αλλά και τους υποψήφιους προέδρους που ξεκίνησαν μάλιστα και συναντήσεις με την ομάδα πρωτοβουλίας για κατάργηση του πέναλτι του 12% στις συντάξεις. Σημειώνουμε ότι η εν λόγω ομάδα συναντήθηκε ήδη με υποψηφίους προέδρους και εντός Σεπτεμβρίου αναμένεται να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις της. Σημειώνουμε, επίσης, ότι η Κυβέρνηση εντάσσει το θέμα του 12% στο πλαίσιο της ευρύτερης συζήτησης με τους κοινωνικούς εταίρους για μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού η οποία όμως, δεν άρχισε ακόμα.
Πηγή: Philenews