Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ ΥΠΕΞ: Δεν πρέπει να χαρίσουμε τους Τ/κ στην Τουρκία
ΥΠΕΞ: Δεν πρέπει να χαρίσουμε τους Τ/κ στην Τουρκία

ΥΠΕΞ: Δεν πρέπει να χαρίσουμε τους Τ/κ στην Τουρκία

Εναπόκειται πλέον στους ίδιους τους Τ/κ να αποφασίσουν αν οραματίζονται να ζήσουν σε μια Κύπρο επανενωμένη μέλος της ΕΕ και του ΟΗΕ ή αν θέλουν να καταστούν πολιτικό παρακλάδι της Τουρκίας, ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, σημειώνοντας ότι η πλευρά μας κάνει ό,τι μπορεί «για να μην χαρίσει τους Τ/κ στην Τουρκία».

Μιλώντας στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κυπρίων Διασποράς, στη Λεμεσό, ο κ. Κασουλίδης διαμήνυσε παράλληλα ότι η αποδοχή των ΜΟΕ που προτείνει η πλευρά μας, θα είχε αμοιβαίο όφελος και για τις δυο πλευρές, ενώ αναφερόμενος στο συσχετισμό Κυπριακού και Ουκρανικού, είπε πως κάποιοι είναι επιλεκτικοί στην καταδίκη των αρχών του διεθνούς δικαίου.

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε πως σήμερα βρισκόμαστε ξανά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι στο Κυπριακό «και αυτή τη φορά είναι περισσότερο από ό,τι λέγαμε κάθε φορά».

 

 

«Η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει εκφράσει κατ’ επανάληψη τη βούληση για άμεση επανέναρξη συνομιλιών και έχει αποδείξει την προσήλωση της στην προσπάθεια να καλλιεργήσουμε το απαραίτητο θετικό κλίμα ανάμεσα στις δυο κοινότητες», είπε και υπέδειξε ότι έχουμε προτείνει ένα πακέτο από φιλόδοξα ΜΟΕ και προχωρήσαμε σε μονομερείς πρωτοβουλίες για καλλιέργεια θετικού κλίματος προς βελτίωση της καθημερινότητας των Τουρκοκυπρίων.

Εμείς, συνέχισε, γνωρίζουμε ότι η Κύπρος ανήκει στον κυπριακό λαό που απαρτίζεται από Ε/κ, Τ/κ, Μαρωνίτες, Αρμενίους και Λατίνους «και προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην χαρίσουμε τους Τ/κ στην Τουρκία».

Εξέφρασε δε την βεβαιότητα ότι η αποδοχή των ΜΟΕ θα είχε αμοιβαίο όφελος και για τις δυο πλευρές, ωστόσο, πρόσθεσε, η ηγεσία των Τ/κ, αγνοώντας τους Τ/κ, απέρριψε τις προτάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο ΥΠΕΞ διαμήνυσε ότι «το πρωτόκολλο Τουρκίας – κατεχομένων δημιουργεί περαιτέρω συνθήκες εξάρτησης των Τ/κ από την Τουρκία, αλλοιώνει τον κοσμικό χαρακτήρα της Τ/Κ κοινότητας και καθιστά τους Τ/Κ δέσμιους των τουρκικών σχεδιασμών αλλά και των περιορισμών που προβλέπουν οι πολιτικές της Τουρκίας σε θέματα Δημοκρατίας και ελευθερίας».

«Εναπόκειται πλέον στους ίδιους τους Τ/κ να αποφασίσουν αν οραματίζονται να ζήσουν σε μια Κύπρο επανενωμένη μέλος της ΕΕ και του ΟΗ ή αν θέλουν να καταστούν πολιτικό παρακλάδι της Τουρκίας», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, είπε ότι κανένας μας δεν μπορεί να θεωρεί πατριωτισμό τη συμφιλίωση με την στασιμότητα και την αποδοχή του status quo, καθώς κάτι τέτοιο «σημαίνει συνέχιση της κατοχής, του εποικισμού, του ξεριζωμού των προσφύγων αλλά συνάμα απομακρύνει την προοπτική επανένωσης της Κύπρου σε συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας».

Σημείωσε πως κατά τις επισκέψεις του σε ξένες χώρες, τους τελευταίους επτά μήνες, δεν διαπιστώνει διολίσθηση των θέσεων στο Κυπριακό, ούτε οχλήσεις προς την πλευρά μας για λύση δυο κρατών, αλλά στήριξη στη συμφωνημένη λύση, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Στην ομιλία του ο ΥΠΕΞ αναφέρθηκε και στο Ουκρανικό, λέγοντας ότι η δική μας προσπάθεια επικεντρώνεται στην ανάδειξη της Κύπρου ως αξιόπιστου, εξωστρεφή και προβλέψιμου δυτικού εταίρου εντός της ΕΕ, χωρίς παρελκυστικές τακτικές και πισωγυρίσματα, που εντάσσεται με ευθύτητα και συνέργεια, με κοινές θέσεις και πολιτικές της ΕΕ, σε πνεύμα ενότητας και αλληλεγγύης.

Επεσήμανε δε ότι «στην εξωτερική μας πολιτική δεν είμαστε δυτικόστροφοι, ήμαστε Δυτικοί» και υπογράμμισε πως όσες φορές επιλέξαμε πολιτικές κρημνοβασίες και πολιτικές του ναι μεν αλλά, είχαμε αρνητικές συνέπειες.

Την ίδια ώρα τόνισε ότι οι ίδιες αρχές που παραβιάζονται στην περίπτωση της Ουκρανίας από τη Ρωσία, παραβιάζονται και στην περίπτωση της Κύπρου, από την Τουρκία, για 48 συναπτά έτη. «Συνεπώς, δεν μπορούν κάποιοι να είναι επιλεκτικοί στην καταδίκη αυτών των αρχών, ούτε να προωθούν μια πολιτική προσέγγιση των double standards», δηλαδή των δύο μέτρων και σταθμών, συμπλήρωσε.

Απευθυνόμενος προς τους απόδημους, ο Ιωάννης Κασουλίδης είπε ότι ο ρόλος των οργανώσεων τους είναι καθοριστικής σημασίας στη διατήρηση τα ταυτότητας των Κυπρίων αλλά και στην προώθηση των δικαίων αιτημάτων του λαού μας και στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

Η Κύπρος, συμπλήρωσε, είναι περήφανη για τους απόδημούς της, αφού αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές της κουλτούρας, του ήθους και των παραδόσεων του νησιού και η ΝΕΠΟΜΑΚ σηκώνει στις πλάτες της την φροντίδα και την έγνοια για την επόμενη γενιά Κυπρίων της διασποράς, που αναμένεται να ξεπεράσουν σε αριθμό τους Κύπριους που διαμένουν στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Send this to a friend