Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Τέλη του 2023 θα είναι έτοιμο το έργο ανάπλασης του Ποταμού Λιοπετρίου
Τέλη του 2023 θα είναι έτοιμο το έργο ανάπλασης του Ποταμού Λιοπετρίου

Τέλη του 2023 θα είναι έτοιμο το έργο ανάπλασης του Ποταμού Λιοπετρίου

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Καθυστερήσεις 6 έως 8 μηνών σημειώθηκαν στο έργο ανάπλασης του Ποταμού Λιοπετρίου, σύμφωνα με τον πρόεδρο του τοπικού κοινοτικού συμβουλίου Βάσο Μανώλη. Τα προβλήματα, όπως ήταν αναμενόμενο, θακαθυστερήσουν την παράδοση του σημαντικού αυτού έργου υποδομής για ολόκληρη την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου.

Ενώ το συμβόλαιο που υπεγράφη με τον επιτυχόντα προσφοροδότη προνοούσε ολοκλήρωση των έργων την άνοιξη του 2023, πλέον με τις καθυστερήσεις που υπήρξαν, καλώς εχόντων των πραγμάτων οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν περί τα τέλη του 2023. Ο κ.Μανώλη δήλωσε ότι οι καθυστερήσεις προέκυψαν εξαιτίας διαφόρων προβλημάτων που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια των έργων, αφού εκτός των άλλων ανακαλύφθηκαν και ορισμένα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα.

Ωστόσο, ο Πρόεδρος του Κ.Σ. Λιοπετρίου ανέφερε ότι κατά την τελευταία ενημέρωση που είχε από την Πολεοδομία, τα όποια εμπόδια έχουν υπερπηδηθεί και πλέον οι κατασκευαστικές εργασίες διεξάγονται κανονικά. «Μ’ έχουν διαβεβαιώσει από την Πολεοδομία ότι οι εργασίες προχωρούν κανονικά. Άλλωστε, εάν προκύψουν νέες καθυστερήσεις, υπάρχει ο κίνδυνος να χαθεί το ευρωπαικό κονδύλι για το έργο. Στον εργολάβο του έργου είχε δοθεί από το κράτος περιθώριο καθυστερήσεων μόνο 55 ημερών.

Αντί τον Απρίλιο του 2023, πλέον ευελπιστούμε το έργο να παραδοθεί τέλη του επόμενου χρόνου», ανέφερε ο κ.Μανώλη. Υπενθυμίζουμε, ότι η προκήρυξη των προσφορών για τη διαμόρφωση του αλιευτικού καταφυγίου και του Ποταμού Λιοπετρίου ευρύτερα έγινε τον Μάιο του 2019. Θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα έργα υποδομής που αφορούν τον αλιευτικό τομέα της Κύπρου και αποτελεί πάγιο αίτημα των επαγγελματιών ψαράδων της περιοχής.Συντονιστής του έργου είναι το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως. Το κόστος θ’ ανέλθει στα 8.5 εκατομμύρια ευρώ και θα συγχρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας 2014-2020 (75% από ευρωπαϊκούς πόρους και 25% από εθνικούς).

Στόχος του έργου

Όπως είπε ο κ.Μανώλη, στόχος του έργου είναι η αναβάθμιση του αλιευτικού καταφυγίου σε έναν ασφαλή και οργανωμένο χώρο εργασίας για τους επαγγελματίες ψαράδες. Με την διαμόρφωση του αλιευτικού καταφυγίου, θα γίνουν κι έργα διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου, τα οποία θα συμβάλουν στην προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής.

Επιδίωξη είναι να κατασκευαστεί ένα έργο που θα είναι πόλος έλξης για τον επισκέπτη, προσφέροντάς του εναλλακτικούς τρόπους αναψυχής. Μεταξύ άλλων, το έργο θα περιλαμβάνει γέφυρα που θα ενώνει τις δύο όχθες του ποταμού, νέες πλατφόρμες για σκάφη, γύρω στις 30-35 πλατφόρμες για τους επαγγελματίες ψαράδες,καρνάγιο, περιμετρικό πεζόδρομο και ποδηλατόδρομο, διαμόρφωση χώρων υποδοχής, νέους χώρους στάθμευσης, ένα πολυδύναμο κτήριο για γραφεία, χώρους εξυπηρέτησης των ψαράδων, καφεστιατόριο, παρατηρητήρια της φύσης, αναψυκτήρια και περίπτερο.

Οι παράγοντες της ελεύθερης Αμμοχώστου εκτιμούν ότι με την ολοκλήρωση της ανάπλασης του Ποταμού Λιοπετρίου, μελλοντικά η επαρχία τους θα διαθέτει οργανωμένο παραλιακό και τουριστικό μέτωπο μ’ ευρύ φάσμα υπηρεσιών και δραστηριοτήτων, που θα ξεκινά από τον Ποταμό Λιοπετρίου και θα επεκτείνεται προς την παραλία της Αγίας Θέκλας στη Σωτήρα, τη μαρίνα Αγίας Νάπας, τις οργανωμένες παραλίες της Αγίας Νάπας, το Κάβο Γκρέκο και τον Πρωταρά. Δηλαδή, θα δημιουργηθεί ένα ενιαίο παραλιακό μέτωπο μήκους περίπου 25 χιλιομέτρων. Ήδη, όπως μας λέχθηκε, η εξαγγελία του έργου στον Ποταμό Λιοπετρίου προκάλεσε το  ενδιαφέρον επιχειρηματιών ανάπτυξης γης για επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή.

 

Send this to a friend