Ξεκίνησαν οι εορτασμοί στα κατεχόμενα για την εισβολή
Ανακοινώθηκε στα κατεχόμενα το εορταστικό πρόγραμμα για την επέτειο της εισβολής, που ξεκίνησε από την Τρίτη, δεν ανακοινώθηκε όμως ακόμη επισήμως ποιος από την τουρκική Κυβέρνηση θα την εκπροσωπήσει σε αυτές.
Δύο ιστοσελίδες, η Κίπρις ποστασί και η Χαμπέρ Κίπρις, γράφουν σήμερα ότι στα κατεχόμενα έρχεται απόψε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι για την παρέλαση και τους αυριανούς εορτασμούς που διοργανώνει το ψευδοκράτος.
Η έναρξη δόθηκε στις 12.00 το μεσημέρι με 21 πυροβολισμούς και απόψε θα είναι η ολονύκτια «σκοπιά» (Şafak Nöbeti) στην παραλία της απόβασης στο Πέντε μίλι, που διοργανώνεται για 13η φορά.
Στις 18.00 σήμερα θα πραγματοποιηθεί τελετή μνήμης στο «ηρώο» του Μπογαζιού προς την Καρπασία, το οποίο έχει χτίσει εδώ και μερικά χρόνια ο τουρκικός κατοχικός στρατός. Θα ακολουθήσουν τελετές στους τάφους των Φαζίλ Κιουτσιούκ και Ραούφ Ντενκτάς.
Αύριο, 20 Ιουλίου, η πρώτη τελετή θα γίνει στις 8.30 στο μνημείο του Ατατούρκ στην κατεχόμενη Λευκωσία κι αμέσως μετά στο «μνημείο ηρώων» και πάλι στην Λευκωσία.
Η παρέλαση που γίνεται κάθε χρόνο σε κεντρικό δρόμο της κατεχόμενης Λευκωσίας θα αρχίσει στις 9.30 το πρωί.
Αύριο, Τετάρτη, στις 18.00 η ακροβατική ομάδα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας «Τα τουρκικά αστέρια» θα πετάξουν πάνω από την παραλία της απόβασης και το μνημείο του Ατατούρκ στην Κερύνεια.
Αύριο θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις σε όλες τις πόλεις στα κατεχόμενα. Τις επόμενες ημέρες διοργανώνονται εκδηλώσεις μνήμης για τους «ήρωες» σε Αλαμινό, Άγιο Επίκτητο, Αγκολέμι.
Σημειώνεται ότι από τις 14 Ιουλίου μέχρι και τις 4 Αυγούστου, στο λιμάνι της Αμμοχώστου βρίσκονται δύο πλοία, το «Μπαϊρακτάρ» και το «Σοκουλού Μεχμέτ Πασιά» με τριτοετείς φοιτητές της ναυτικής σχολής Αιγαίου, ανατολικής Μεσογείου και ανοικτής θάλασσας του τουρκικού Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας.
Τα πλοία μπορεί να επισκέπτεται το κοινό από το πρωί της Τρίτης μέχρι και την 23η Ιουλίου.
Στην Κερύνεια για τους εορτασμούς θα καταπλεύσουν η τουρκική φρεγάτα «Γκιρεσούν» και το υποβρύχιο «Μπουράκρεϊς».
Η ιστοσελίδα Γενί Ντουζέν καταγράφει σήμερα το ιστορικό του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής και τις απώλειες από την α’ φάση, στις 20 Ιουλίου 1974.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εκτοπίστηκαν από 140.000 έως 200.000 Ε/κ και 42.000 έως 65.000 Τ/κ. Οι Τ/κ αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν στο «νότο» περιουσίες έκτασης 500.000 στρεμμάτων και οι Ε/κ περιουσίες συνολικής έκτασης 1,5 εκ στρεμμάτων στο «βορρά».
Τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο του 1974 3308 Τ/κ και 2479 Ε/κ όμηροι ανταλλάγηκαν.
Για τους αγνοούμενους, στο δημοσίευμα αναφέρεται ο αριθμός 1510 για τους Ε/κ και 492 για τους Τ/κ.
Αναφέρει επίσης ότι στον «πόλεμο στην Κύπρο» – όπως γράφει για την τουρκική εισβολή – οι απώλειες του τουρκικού στρατού ήταν 498 στρατιώτες. Επίσης, 70 Τ/κ στρατιώτες και 270 Τ/κ τούρκοι πολίτες, έχασαν την ζωή τους. Για τους Ε/κ, προσθέτει, οι απώλειες ήταν 4000 νεκροί και 12.000 τραυματίες.