Η Κυπριακή Πολιτεία δηλώνει απερίφραστα ότι δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθούμε τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής, ανέφερε απόψε ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα, ο οποίος χαρακτήρισε την παρούσα κατάσταση απαράδεκτη και επικίνδυνη, αφού συντηρεί και διαιωνίζει την παρουσία των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και μεγαλώνει τον κίνδυνο της διχοτόμησης.
Σε επιμνημόσυνο λόγο του στο μνημόσυνο τεθωρακισμένων που τελέστηκε το απόγευμα της Τρίτης στο Στρατόπεδο Σταύρου Στυλιανίδη στον Κόρνο, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι «κάθε χρόνο τέτοιες ημέρες, επανέρχονται σε όλους μας οι μνήμες του τραγικού εκείνου καλοκαιριού του 1974, όπου ο Ελληνισμός της Κύπρου βίωσε τις πιο τραγικές σελίδες της σύγχρονης ιστορίας του, με τη βάρβαρη τουρκική εισβολή. Εκατοντάδες νεκροί, αγνοούμενοι, τραυματίες και χιλιάδες συμπατριωτών μας ξεριζωμένων μακριά από τα σπίτια και τις περιουσίες τους».
Πρόσθεσε ότι σήμερα στην έδρα των θρυλικών Μαυροσκούφηδων, τιμούμε «τα παλικάρια των τεθωρακισμένων που, πιστοί στο καθήκον και τον όρκο τους, προσέτρεξαν στο κάλεσμα της πατρίδας, για να προασπίσουν την ελευθερία και τα πάτρια εδάφη από τον άνομο τούρκο εισβολέα. Είμαστε επίσης εδώ για ν΄ αναπέμψουμε δέηση στον Ύψιστο για την ανεύρεση των αξιωματικών και οπλιτών, η τύχη των οποίων αγνοείται μέχρι σήμερα και αποτελούν την πιο θλιβερή σελίδα της κυπριακής τραγωδίας».
Ο κ. Χατζηπαντέλα ευχαρίστησε εκ μέρους της Κυπριακής Πολιτείας τους Ελλαδίτες που εκπροσωπούν τους Συνδέσμους και Συλλόγους πεσόντων και αγνοουμένων του 1974, «που τιμούν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις μνήμης του αγώνα του 1974, που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στη μαρτυρική μας πατρίδα».
Ταυτόχρονα εξέφρασε «τη βαθιά ευγνωμοσύνη και το σεβασμό της πολιτείας προς όλους όσους υπερασπίστηκαν με γενναιότητα και αυταπάρνηση τα ιερά και τα όσια της πατρίδας μας. Ο αγώνας και η θυσία τους, ας γίνει για όλους εμάς ο φωτεινός σηματοδότης που θα καθοδηγεί τις πράξεις μας και θα μας υπενθυμίζει το χρέος έναντι των αξιωματικών και οπλιτών των τεθωρακισμένων που έπεσαν ή αγνοούνται στον βωμό του καθήκοντος» είπε.
Απευθυνόμενος στους μαυροσκούφηδες, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε πως ο μαύρος μπερές που φορούν ως μέρος της στολής τους αλλά και ως φυλαχτό στην καρδιά τους «αποτελεί σύμβολο τιμής και περηφάνειας. Δίκαια, αφού οι μονάδες τεθωρακισμένων βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή κατά τις πολεμικές επιχειρήσεις».
Ταυτόχρονα κάλεσε όλους να «αναλογιστούμε τη βαριά ευθύνη που έχουμε όλοι μας να παραμείνουμε ενωμένοι, για να αντισταθούμε στις αναθεωρητικές βλέψεις της κατοχικής Τουρκίας» αυτές τις μέρες που η μνήμη επιστρέφει πίσω στο χρόνο, στα τραγικότερα γεγονότα της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας, με τις φρικτές μνήμες από την τουρκική εισβολή του 1974, μνημονεύοντας τους νεκρούς μας και προσευχόμενοι για την ανεύρεση των αγνοουμένων μας».
Ο Μιχάλης Χατζηπαντέλα χαρακτήρισε την παρούσα κατάσταση «απαράδεκτη και επικίνδυνη, αφού συντηρεί και διαιωνίζει την παρουσία των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και μεγαλώνει τον κίνδυνο της διχοτόμησης. Ως κυπριακή πολιτεία δηλώνουμε απερίφραστα ότι δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθούμε τα τετελεσμένα της εισβολής».
Με όπλο μας το δίκαιο του αγώνα μας, συνέχισε «με συλλογική προσπάθεια, σθένος και επιμονή, θα μπορέσουμε να ανατρέψουμε τα δεδομένα και να επανενώσουμε την πατρίδα μας με μια λύση βασιζόμενη στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στις αρχές και αξίες της ΕΕ. Εδώ, στο χώρο του Μνημείου των λεβέντηδων Μαυροσκούφηδων, ανανεώνουμε την υπόσχεσή μας ότι δε θα εγκαταλείψουμε την προσπάθεια, μέχρι την επιστροφή στις πατρογονικές μας εστίες» είπε και σημείωσε ότι «υποσχόμαστε στους αθάνατους νεκρούς μας, ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα τους με πίστη, υπομονή και πείσμα, μέχρι την τελική δικαίωση».
Σημειώνεται ότι το ετήσιο εθνικό μνημόσυνο των πεσόντων τεθωρακισμένων τέλεσαν ο Παγκύπριος Σύνδεσμός Εφέδρων Τεθωρακισμένων σε συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας και την Εθνική Φρουρά.
Του μνημοσύνου προέστη ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Χρυσόστομος και μεταξύ άλλων παρέστησαν η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, εκπρόσωπος της Πρεσβείας της Ελλάδας, βουλευτές, εκπρόσωποι κομμάτων, οργανώσεων και φορέων.
Στο πλαίσιο της τελετής διεξήχθη λαμπαδηδρομία με συμμετοχή μελών του Συνδέσμου και μελών του Σωματείου Δρομέων Κύπρου «Περικλή Δημητρίου», ακολούθησε ονομαστικό προσκλητήριο πεσόντων και αγνοουμένων και κατάθεση στεφάνων.