Η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Αναστασία Ανθούση, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας την Τρίτη, ανακοίνωσε ότι η πρόταση για στήριξη οικογενειών με επιδότηση των βρεφονηπιακών σταθμών θα κατατεθεί την Τετάρτη στο Υπουργικό Συμβούλιο, από όπου αναμένεται να εγκριθεί για να κατατεθεί στη συνέχεια στη Βουλή. Επιπλέον, το νομοσχέδιο για τη γονική άδεια, αναμένεται να κατατεθεί στην Ολομέλεια προς ψήφιση την επόμενη Πέμπτη.
Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εργασίας, για τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται κατά την εξέταση και καταβολή των επιδομάτων, η κ. Ανθούση είπε, επίσης, ότι σχεδιάζεται από τον Σεπτέμβριο να είναι στελεχωμένες όλες οι επαρχίες με λειτουργούς, οι οποίοι θα λαμβάνουν, θα ελέγχουν την πληρότητα και θα καταχωρούν τις αιτήσεις στο σύστημα την ίδια ώρα, προκειμένου να βελτιωθεί ο χρόνος εξέτασης των αιτήσεων, καθώς ο αιτητής θα γνωρίζει την ίδια ώρα κατά πόσο η αίτησή του είναι πλήρης ή χρειάζεται να φέρει κάποιο επιπλέον δικαιολογητικό. Όπως σημείωσε η Υφυπουργός, αυτό αναμένεται να επισπεύσει αρκετά τη διαδικασία, καθώς το 95% των αιτήσεων που λαμβάνονται έχουν ελλιπή στοιχεία.
Αναφορικά με τα παράπονα που μετέφεραν οι βουλευτές, σε σχέση με το τηλεφωνικό κέντρο που δεν απαντά στις κλήσεις, η κ. Ανθούση είπε ότι αναμένεται να υπογραφτεί σύμβαση για δημιουργία τηλεφωνικού κέντρου τον Οκτώβριο, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και το Υφυπουργείο Καινοτομίας. Μέχρι τότε, το τηλεφωνικό κέντρο θα στελεχωθεί από άτομα μέσω της ΑνΑΔ και φοιτητές που θα εκπαιδευτούν για να εξυπηρετούν τον κόσμο.
Σε σχέση με τη μηχανογράφηση των αιτήσεων του ΕΕΕ, η Υφυπουργός σημείωσε ότι προχωρά και θα γίνεται ηλεκτρονικά η υποβολή, χωρίς όμως να σταματήσει η λειτουργία και των κέντρων εξυπηρέτησης, για να εξυπηρετούνται φυσικά οι αιτητές που δυσκολεύονται.
Η Υφυπουργός απάντησε σε σχετική ερώτηση των βουλευτών σε σχέση με την ακρίβεια, ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός για αναπροσαρμογή των ποσών των επιδομάτων του ΕΕΕ, για να μη λειτουργούν ως αντικίνητρα για ένταξη στην αγορά εργασίας.
Στην επιτροπή συζητήθηκε εκτενώς και το ζήτημα της αναστολής των επιδομάτων, με τους βουλευτές του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ να μιλούν «για ξαφνικό θάνατο», αφού ο λήπτης δεν ειδοποιείται για τη διακοπή. Η κ. Ανθούση απάντησε ότι, εκτός από τις επιστολές που στέλνονταν μέχρι σήμερα, με τις οποίες ο λήπτης ειδοποιείται για την αναστολή του επιδόματος και καλείται εντός 20 ημερών να φέρει τα απαραίτητα δικαιολογητικά, η Υπηρεσία έχει αρχίσει να αποστέλλει και μηνύματα SMS για πιο έγκαιρη ενημέρωση. Ο βουλευτής Πανίκος Λεωνίδου του ΔΗΚΟ, σημείωσε ότι θα έπρεπε να ειδοποιείται ο λήπτης ότι υπάρχει πρόθεση για διακοπή του επιδόματος, για να μπορεί να ανταποκριθεί σε όσα του ζητούνται, χωρίς να μείνει χωρίς επίδομα μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Επιπρόσθετα, η Υφυπουργός σημείωσε ότι με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, θα κατατεθεί νέος νόμος, που θα ρυθμίζει τα θέματα αναδοχής.
Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστόφιας, ανέφερε ότι σε προηγούμενη συνάντηση της επιτροπής με την Υφυπουργό «είχαμε ζητήσει από την εκτελεστική εξουσία να αναλάβει πρωτοβουλίες για σειρά ζητημάτων». Αναφορικά με την ακρίβεια, ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι δεν μπορεί να αποτελέσει λύση «το εφάπαξ ποσό των 100-150 ευρώ που δόθηκε στους πιο φτωχούς συμπολίτες μας».
«Με λύπη σημειώνουμε ότι παρά τις κατ’ επανάληψη συζητήσεις τα προβλήματα παραμένουν. Απέναντί μας βρίσκονται οι δυσλειτουργίες του συστήματος, η άσκοπη ταλαιπωρία των αιτητών, οι τεράστιες καθυστερήσεις στην εξέταση των αιτήσεων. Ζητούμενο: η υιοθέτηση πολιτικών για βελτίωση της κατάστασης», σημείωσε.
Η βουλευτής του ΔΗΣΥ, Φωτεινή Τσιρίδου, ανέφερε για το θέμα των καθυστερήσεων για την καταβολή επιδομάτων, ότι υπάρχει το παράδειγμα με το επίδομα του κορωνοϊού που πληρωνόταν πιο γρήγορα. «Επειδή έχουμε πολύ καλά παραδείγματα από τον καιρό που πληρώνονταν τα επιδόματα του κορωνοϊού, νομίζω ότι μπορούμε ακόμα καλύτερα», σημείωσε.
Επιπλέον, όσον αφορά τη νομοθεσία για την αναδοχή, η κ. Τσιρίδου ανέφερε ότι «είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε ακούσει ότι προχωρά και η νέα νομοθεσία για την αναδοχή. Γίνεται και μελέτη οικονομικών μοντέλων για αναπροσαρμογή ορισμένων επιδομάτων, αλλά περισσότερα θα έχει η Υφυπουργός να μας ενημερώσει εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος», προσθέτοντας ότι και η «πρόταση σε σχέση με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς πάει στο Υπουργικό αύριο, και τέλος, σε σχέση με τη γονική άδεια έχουμε ενημερωθεί ότι έχει τελειώσει ο νομοτεχνικός έλεγχος και τώρα πλέον το Υπουργείο είναι έτοιμο να το καταθέσει και να το περάσει από το Υπουργικό και να κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή των Αντιπροσώπων εντός των επόμενων ημερών. Να θυμίσω ότι το θέμα της γονικής άδειας αφορά πληρωμένη γονική άδεια 18 βδομάδων και για μητέρα και για πατέρα, μέχρι και την ηλικία των 8 ετών ενός παιδιού».
Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου, χαιρέτισε επίσης την ανακοίνωση για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς. «Με χαρά έχουμε ακούσει ότι στο αυριανό Υπουργικό Συμβούλιο εγκρίνεται οριστικά το σχέδιο και ανακοινώνεται το ποσό της στήριξης που θα λάβουν 16.000 οικογένειες τον Σεπτέμβριο για την κάλυψη των εξόδων των βρεφονηπιακών σταθμών. Επίσης, έχουμε ενημερωθεί ότι στην ολομέλεια τη μεθερχόμενη Πέμπτη θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τη γονική άδεια». Ο κ. Αποστόλου πρόσθεσε ότι «οφείλουμε να πούμε ότι είναι δύο έργα που έτρεξε προσωπικά η μακαριστή, αγαπητή Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου και θα εφαρμοστούν άμεσα για τη στήριξη των οικογενειών και των νεαρών ζευγαριών. Στόχος μας είναι όπως συνεχίσουμε τις προσπάθειες σε κοινοβουλευτικό επίπεδο αλλά και σε συνεργασία με την εκτελεστική εξουσία, ούτως ώστε να συνεχίσουμε να σχεδιάζουμε και να εφαρμόζουμε πολιτικές για τη στήριξη των οικογενειών».