Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Ντοκιμαντέρ για τον πολιτισμό της Κύπρου στο BBC
Ντοκιμαντέρ για τον πολιτισμό της Κύπρου στο BBC

Ντοκιμαντέρ για τον πολιτισμό της Κύπρου στο BBC

Ντοκιμαντέρ για τον πολιτιστικό θησαυρό της Κύπρου θα προβληθεί προσεχώς από το BBC, ύστερα από ενέργειες της πρώην προέδρου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ξεναγών (WFTGA) και πολύ καλής φίλης της Κύπρου Ντέμπορας Άντρους.

Η κ. Άντριους θα ανακυρηχθεί το απόγευμα επίτιμος μέλος του Συνδέσμου Ξεναγών Κύπρου ως ελάχιστη εκτίμηση για την αγάπη της για την Κύπρο και την υποστήριξή της στη μεγάλη οικογένεια των ξεναγών. Η τελετή θα γίνει έξω από την αίθουσα «Ειρήνη» στην οδό Λήδρας δίπλα στην «Πράσινη Γραμμή».

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ η Πρόεδρος του Συνδέσμου Ξεναγών Κύπρου Λέλια Μυλωνά, η ταινία/ντοκυμαντέρ– “Treasures of Cyprus” – θα αποτελέσει μέρος της σειράς ντοκιμαντέρ “Treasures of the World” που προβάλλεται από το Cannel 4 του BBC με παρουσιάστρια την δημοσιογράφο Μπέττανυ Χιούς.

H σειρά αυτή αποτελείται από ταινίες που έχουν παραχθεί σε διάφορες χώρες, όπως στην Ελλάδα, Αίγυπτο, Μάλτα, Γιβραλτάρ, Ιορδανία, Τουρκία κ.ά.

Η Bettany Hughes έχει ήδη ασχοληθεί με την Κύπρο, με την ταινία “Venus Uncovered: Ancient Goddess of Love” στην αγγλική, που γυρίστηκε στην Κύπρο το 2017, αναδεικνύοντας την Κύπριδα Θεά Αφροδίτη και συνδέοντας την με τις θεότητες της Ανατολικής Μεσογείου και την Ελλάδα.

Τα γυρίσματα του ντοκυμαντέρ “Treasures of Cyprus” επρόκειτο να πραγματοποιηθoύν την άνοιξη του 2021, όμως λόγω των προβλημάτων της Covid-19, αλλά και ανεπαρκούς χρηματοδότησης της αναβλήθηκε.

Τα γυρίσματα έγιναν φέτος τον Μάρτιο και έχει ήδη επιβεβαιωθεί από το Channel 4 ότι μόλις ετοιμαστεί η ταινία θα την προβάλουν σε ώρα αιχμής και θα την διανέμουν μέσω των διεθνών διανομέων τους, σε όλο τον κόσμο. Παράλληλα η ταινία αυτή θα προβληθεί και μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα.

Η Ντέμπορα Άντρους, που χρηματοδότησε μέρος της δαπάνης του ντοκυμαντέρ, μιλώντας στο ΚΥΠΕ ανέφερε ότι «το ντοκυμαντέρ στόχο έχει να διαφωτίσει το κοινό για την Κύπρο και είμαι χαρούμενη που αποτελώ μέρος του γιατί νομίζω η Κύπρος είναι ένας κρυμμένος θησαυρός».

Η ίδια μιλώντας σε σπασμένα Ελληνικά, λέει ότι η ψυχή της είναι στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Αναφερόμενη στην ζωή της μας αποκαλύπτει ότι είναι μισή Ελληνίδα και μισή Αμερικάνα.

«Ο πατέρας μου ήταν από ένα μικρό χωριό στην Αρκαδία που πήγε στις ΗΠΑ και παντρεύτηκε την μητέρα μου που είναι Αμερικανίδα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στις ΗΠΑ αλλά πάντα νοιώθω ότι είμαι περισσότερο Ελληνίδα. Στην Ελλάδα άρχισα να πηγαίνω με τον πατέρα μου όταν ήμουν 15 χρόνων. Έζησα στην Ελλάδα για ενάμισι χρόνο όπου και έκανα το μεταπτυχιακό μου. Έχω βαθιές ρίζες στην Ελλάδα», σημειώνει.

Την αγάπη της για την Κύπρο, την αποδίδει στην φιλία που αναπτύχθηκε μεταξύ αυτής και της Τιτίνας Λοϊζίδου επισημαίνοντας ότι τώρα είναι μια «πρεσβευτής» της Κύπρου.

Άντρους και Λοϊζίδου γνωρίστηκαν το 1987 σε ένα λεωφορείο από το αεροδρόμιο προς την Βιέννη, όπου οι δύο τους θα συμμετείχαν σε μια συνέλευση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ξεναγών.

Όπως η ίδια αναφέρει, το 1999 βρέθηκε στην Κύπρο για άλλο συνέδριο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ξεναγών και έτυχε να γνωρίσει τις ομορφιές του νησιού και τον κόσμο του και να το βάλει για πάντα στην καρδιά της.

«Υπάρχει μια αίσθηση ότι ανήκω εδώ», εξομολογείται.

Σε σχόλιο ότι έπραξε πολλά για την Κύπρο, σημειώνει ότι «δεν έχω κάνει τίποτα σπουδαίο εκτός από το να την αγαπώ. Ήρθα μέχρι τώρα 16 φορές στο νησί», λέει.

Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Ξεναγών Κύπρου Λέλια Μυλωνά, μας είπε ότι το 2001, η Ντέμπορα Άντρους ως πρόεδρος της WFTGA, συνέβαλε ώστε το συνέδριο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας να πραγματοποιηθεί στην Κύπρο, αφού στο Ισραήλ όπου ήταν προγραμματισμένο, κορυφώνονταν οι συγκρούσεις για το Μεσανατολικό.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, ξεναγοί από όλο τον κόσμο συμμετείχαν στην φιλοτέχνηση ενός ψηφιδωτού στο οποίο αναγράφεται η λέξη «Peace» και το οποίο εντοιχίστηκε έξω από την αίθουσα του Δήμου Λευκωσίας κοντά στο οδόφραγμα της οδού Λήδρας. Τα αποκαλυπτήρια έγιναν από τον τότε Δήμαρχο Λευκωσίας Λέλλο Δημητριάδη.

«O ρόλος της Deborah Androus ήταν σημαντικός, αφού συμμετείχε δυναμικά στις διαδικασίες για ίδρυση στην Κύπρο, του Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ξεναγών, το οποί λειτουργεί σε συνεργασία του Πανεπιστημίου Κύπρου», ανέφερε.

«Από το Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ξεναγών στην Κύπρο εκπαιδεύτηκαν 200 και πλέον εκπαιδευτές ξεναγών από όλο τον κόσμο. Μάλιστα, στοχεύοντας οι ξεναγοί να εκπαιδεύονται σωστά σε όλο τον κόσμο, η Deborah προσέφερε υποτροφίες σε ξεναγούς από φτωχές χώρες να συμμετέχουν στα διεθνή συνέδρια της ΠΟΞΕΝ, αγκαλιάζοντας τους προκειμένου το λειτούργημα του ξεναγού να προωθηθεί καλύτερα στις χώρες τους», πρόσθεσε.

Η συμβολή της Deborah Androus στην καθιέρωση του επαγγέλματος του ξεναγού, η πολλή αγάπη της για τον τόπο μας, είπε η κ. Μυλωνά, οδήγησαν το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Ξεναγών Κύπρου στην απόφαση να την ανακηρύξει επίτιμο μέλος του, ως ελάχιστη αναγνώριση της προσφοράς της.

Send this to a friend