Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Για ποιο λόγο χελώνες βγαίνουν στα ρηχά στην Κύπρο
Για ποιο λόγο χελώνες βγαίνουν στα ρηχά στην Κύπρο

Για ποιο λόγο χελώνες βγαίνουν στα ρηχά στην Κύπρο

Είναι κάτι φυσιολογικό για την περίοδο αυτή η θέαση θαλάσσιων χελωνών στα παράκτια ύδατα της Κύπρου και δεν προκαλεί καμία ανησυχία η παρουσία τους, αναφέρει σε ανακοίνωση το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ), με αφορμή αναφορές πολιτών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση κατά την καλοκαιρινή περίοδο είναι έντονη η παρουσία των θαλασσίων χελωνών στα παράκτια ύδατά μας και κυρίως σε ρηχά νερά, όπου ζευγαρώνουν αλλά και τρέφονται κυρίως με θαλάσσια φυτά η Πράσινη Χελώνα και με καρκινοειδή (δηλ. καβούρια κ.λπ.) και ψάρια η Χελώνα Καρέτα.

Αναφέρεται ότι στα νερά της Κύπρου και τις παραλίες μας, κατά την περίοδο ωοτοκίας, έχουμε την τύχη να φιλοξενούμε δύο από τα επτά είδη θαλασσίων χελωνών στον κόσμο. Τα δύο αυτά είδη είναι η Καρέτα (Carettacaretta) και η Πράσινη χελώνα (Cheloniamydas).

Και τα δύο είναι θεαματικά και εμβληματικά είδη και η παρουσία τους στις περιοχές μας αποτελεί μέρος του κύκλου ζωής τους τόσο για τροφοληψία, όσο και για ζευγάρωμα και ωοτοκία, αναφέρεται.

Το ΤΑΘΕ ενημερώνει ότι οι θαλάσσιες χελώνες είναι μεταναστευτικά είδη. Χρησιμοποιούν τις παραλίες της Κύπρου για τη φωλεοποίηση τους και ακολούθως, με το τέλος της περιόδου ωοτοκίας, οι περισσότερες από αυτές, ξεκινούν το ταξίδι τους για άλλες περιοχές της Μεσογείου που αποτελούν μέρη τροφοληψίας τους και στα οποία θα παραμείνουν μέχρι να ξανακάνουν το ταξίδι για την αναπαραγωγική τους δραστηριότητα.

Με αφορμή την παρουσία των χελωνών το ΤΑΘΕ δίνει συμβουλές στο κοινό για ορθή συμπεριφορά. Καλείται το κοινό να παρατηρεί τις θαλάσσιες χελώνες από απόσταση, χωρίς να τις αγγίζει για να μην προκαλείται όχληση, να μην προσφέρεται φαγητό στις θαλάσσιες χελώνες γιατί αυτό επηρεάζει τη φυσική συμπεριφορά των ζώων και επίσης ενδεχομένως να έχει αρνητικές συνέπειες ως προς το φυσικό ένστικτο σίτισης τους. Τα θαλάσσια ζώα έχουν την ικανότητα να τρέφονται από μόνα τους.

Καλείται το κοινό επίσης να περιορίσει τον αριθμό των φωτογραφιών μεμονωμένων ζώων, ειδικά σε περίπτωση χρήσης φλας.

Υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση εντοπισμού τραυματισμένης θαλάσσιας χελώνας, το κοινό μπορεί να επικοινωνήσει με το ΤΑΘΕ στα σταθερά τηλέφωνα που φαίνονται πιο κάτω εντός των κανονικών ωρών του Δημοσίου. Σημειώνεται ότι, εκτός ωρών εργασίας, το κοινό μπορεί να επικοινωνεί με τα πιο κάτω υπηρεσιακά τηλέφωνα:

Καθημερινές (07:30 -15:00)

Υπηρεσιακό Τηλέφωνο (16:00 – 20:00 Καθημερινές) – (06:00–20:00 Σάββατο/Κυριακή)

Λευκωσία

22 807 853

Ν/Α

Λάρνακα

24 304 294 / 24 422 888

99 48 96 45

Αμμόχωστος

23 834 172

99 48 96 43

Λεμεσός

25 306 800 / 25 306 804

99 48 96 51

Πάφος

26 821 680

99 48 96 42

Οι τραυματισμένες χελώνες μεταφέρονται από προσωπικό του ΤΑΘΕ ή εξουσιοδοτημένους φορείς για περίθαλψη στο Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών που λειτουργεί στο Ερευνητικό Κέντρο Θαλάσσιας Υδατοκαλλιέργειας Κύπρου (ΕΚΘΥΚ) του ΤΑΘΕ στο Μενεού.

Send this to a friend