Στα Λεύκαρα πραγματοποιήθηκε χθες 22 και σήμερα 23 Ιουνίου, από την BirdLife Cyprus, σεμινάριο για την αντιμετώπιση της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων, το οποίο παρακολούθησαν μέλη της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας, της Αστυνομίας Κύπρου, του Γενικού Χημείου του Κράτους, των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών και των Βρετανικών Βάσεων.
Στο σεμινάριο οι εκπαιδευτές ήταν από την Περιφερειακή Κυβέρνηση της Ανδαλουσίας και φορείς στην Κύπρο που εκπαιδεύτηκαν στην Ισπανία.
Σε δηλώσεις του, ο ανώτερος υπαστυνόμος Βύρων Βύρωνος, Υπεύθυνος του Γραφείου Πρόληψης Εγκλήματος, ανέφερε ότι «η Αστυνομία συμμετέχει στο πρόγραμμα που διοργανώνεται από τον Πτηνολογικό Σύνδεσμο στα Λεύκαρα με στόχο την προστασία της άγριας ζωής και την πρόληψη εγκλημάτων κατά των γυπών. Είναι ένα πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουμε εδώ και ένα χρόνο με την αποστολή αστυνομικών για εκπαιδεύσεις στην Ισπανία και στα Λεύκαρα».
Πρόσθεσε ότι “θεωρούμε πως με αυτού του είδους τις εκπαιδεύσεις θα μπορέσουμε όλοι μαζί να προστατεύσουμε την άγρια φύση στην Κύπρο».
Από την πλευρά του, ο Νίκος Κασίνης, Ανώτερος Λειτουργός της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας, είπε ότι το τελευταίο διήμερο “διοργανώθηκε εκπαιδευτικό σεμινάριο στα Λεύκαρα, στα πλαίσια του έργου «Ζωή με τους Γύπες». Στο σεμινάριο συμμετείχαν αστυνομικοί, μέλη της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας, του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου και της Terra Cypria».
Σημείωσε πως «σε συνεργασία με εμπειρογνώμονες από την Ανδαλουσία της Ισπανίας είχαμε πρακτική και θεωρητική ενημέρωση και επιμόρφωση πάνω σε θέματα εξιχνιάσεων υποθέσεων εγκλημάτων κατά της άγριας ζωής».
Εξάλλου, η Μέλπω Αποστολίδου, Συντονίστρια Προγραμμάτων του BirdLife Cyprus είπε πως «η δηλητηρίαση οδηγεί τους γύπες στην εξαφάνιση και μία πολύ σημαντική πτυχή για να αποτρέψουμε την εξαφάνιση των γυπών από την Κύπρο είναι το κομμάτι της διερεύνησης. Αυτός είναι και ο σκοπός του σεμιναρίου που διεξάγεται στα Λεύκαρα, δηλαδή να εκπαιδεύσουμε τις σχετικές αρμόδιες αρχές, την Αστυνομία Κύπρου, την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, το Γενικό Κρατικό Χημείο και τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες ώστε να τους εξοπλίσουμε με τα κατάλληλα εφόδια, για να διερευνούν αυτές τις υποθέσεις κατά της άγριας ζωής, δηλαδή τι δηλητηριάσεις, για να αποτρέψουμε μελλοντικούς δράστες».
Η κα. Αποστολίδου εξήγησε ακόμα ότι «η συγκεκριμένη προσπάθεια γίνεται στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Εργου «Ζωή με τους Γύπες» σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές στην Κύπρο».
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με ανακοίνωση του BirdLife Cyprus «οι εμπειρογνώμονες της Περιφερειακής Κυβέρνησης της Ανδαλουσίας (Junta de Andalucía) ήρθαν στην Κύπρο για να μοιραστούν σε εκπαιδευτικό σεμινάριο την τεχνογνωσία και τις διεθνώς αναγνωρισμένες διαδικασίες τους για την αποτελεσματική καταπολέμηση του εγκλήματος κατά της άγριας ζωής».
Στο εκπαιδευτικό σεμινάριο «οι εκπαιδευτές ήταν από την Περιφερειακή Κυβέρνηση της Ανδαλουσίας αλλά και από σχετικούς φορείς στην Κύπρο που έχουν εκπαιδευτεί στην Ισπανία. Το σεμινάριο αποτελεί μια εθνική πρωτοβουλία που στοχεύει στη δημιουργία ουσιαστικής και συνεχούς εμπλοκής των αρμόδιων κυπριακών αρχών και στην ενίσχυση της ικανότητας τους, ώστε να βελτιωθεί ο τρόπος χειρισμού τέτοιων υποθέσεων και να προωθηθεί η εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας».
Προστίθεται ότι «το σεμινάριο καλύπτει όλες τις θεμελιώδεις πτυχές, από τον σχεδιασμό της διερεύνησης ενός εγκλήματος κατά της άγριας ζωής, τον συντονισμό εμπλεκόμενων φορέων, τις εγκληματολογικές μεθόδους και τις μεθόδους διερεύνησης από την Aστυνομία και την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας. Το σεμινάριο παρείχε επίσης τις απαραίτητες θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις, ώστε οι συμμετέχοντες να μπορούν να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν την απαραίτητη έρευνα για εξιχνίαση του εγκλήματος».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το σεμινάριο διοργανώνεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Ζωή με τους Γύπες», το οποίο στοχεύει στην αντιμετώπιση της τοποθέτησης δηλητηριασμένων δολωμάτων στην ύπαιθρο και τη διάσωση του απειλούμενου Γύπα. “Τις τελευταίες δεκαετίες, ο πληθυσμός του Γύπα στην Κύπρο έχει υποστεί μαζικές απώλειες από δηλητηριάσεις, με αποτέλεσμα το είδος να βρίσκεται σήμερα στα πρόθυρα εξαφάνισης», αναφέρεται.
Η δηλητηρίαση και η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων αποτελούν σοβαρά εγκλήματα κατά της άγριας ζωής που όμως συχνά παραβλέπονται και δεν διώκονται ποινικά αποτελεσματικά. Μέσω του CSI, της ιατροδικαστικής επιστήμης και των δικαστικών διαδικασιών, η Περιφερειακή Κυβέρνηση της Ανδαλουσίας έχει επιτύχει σημαντικά αποτελέσματα, με τα περιστατικά παράνομης δηλητηρίασης της άγριας ζωής να μειώνονται κατά 80% τα τελευταία 15 χρόνια.
Το εκπαιδευτικό σεμινάριο θα διεξαχθεί στις 22 και 23 Ιουνίου στα Λεύκαρα και θα το παρακολουθήσουν μέλη της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας, της Αστυνομίας Κύπρου, του Γενικού Χημείου του Κράτους, των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών και των Βρετανικών Βάσεων. Εκπαιδευτές στο σεμινάριο θα είναι από την Περιφερειακή Κυβέρνηση της Ανδαλουσίας αλλά και από σχετικούς φορείς στην Κύπρο που έχουν εκπαιδευτεί με τη σειρά τους στην Ισπανία. Το σεμινάριο αποτελεί μια εθνική πρωτοβουλία που στοχεύει στη δημιουργία ουσιαστικής και συνεχούς εμπλοκής των αρμόδιων κυπριακών αρχών και στην ενίσχυση της ικανότητας τους, ώστε να βελτιωθεί ο τρόπος χειρισμού τέτοιων υποθέσεων και να προωθηθεί η εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας.
Το σεμινάριο καλύπτει όλες τις θεμελιώδεις πτυχές, από τον σχεδιασμό της διερεύνησης ενός εγκλήματος κατά της άγριας ζωής, τον συντονισμό εμπλεκόμενων φορέων, τις εγκληματολογικές μεθόδους και τις μεθόδους διερεύνησης από την Aστυνομία και την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας. Το σεμινάριο θα παρέχει επίσης τις απαραίτητες θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις, ώστε οι συμμετέχοντες να μπορούν να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν την απαραίτητη έρευνα για εξιχνίαση του εγκλήματος».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση «το σεμινάριο διοργανώνεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Ζωή με τους Γύπες», το οποίο στοχεύει στην αντιμετώπιση της τοποθέτησης δηλητηριασμένων δολωμάτων στην ύπαιθρο και τη διάσωση του απειλούμενου Γύπα. Τις τελευταίες δεκαετίες, ο πληθυσμός του Γύπα στην Κύπρο έχει υποστεί μαζικές απώλειες από δηλητηριάσεις, με αποτέλεσμα το είδος να βρίσκεται σήμερα στα πρόθυρα εξαφάνισης».
Αυτές οι απώλειες θα μπορούσαν να αποφευχθούν ή να αξιοποιηθούν, ώστε να αποτρέψουν περεταίρω απώλειες, αν τα περιστατικά τύγχαναν διεξοδικής διερεύνησης ως τα εγκλήματα κατά της άγριας ζωής που είναι και οι ένοχοι διώκονταν ποινικά. Ο συντονισμός μεταξύ αρμόδιων αρχών και η εφαρμογή κατάλληλων τεχνικών και μεθόδων διερεύνησης του εγκλήματος μπορούν να επιτύχουν τον εντοπισμό των δραστών και εν τέλει την εφαρμογή αποτρεπτικών ποινών.
Το εκπαιδευτικό σεμινάριο διοργανώνεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Ζωή με τους Γύπες», το οποίο στοχεύει στην αντιμετώπιση της τοποθέτησης δηλητηριασμένων δολωμάτων στην ύπαιθρο και τη διάσωση του απειλούμενου Γύπα. Τις τελευταίες δεκαετίες, ο πληθυσμός του Γύπα στην Κύπρο έχει υποστεί μαζικές απώλειες από δηλητηριάσεις, με αποτέλεσμα το είδος να βρίσκεται σήμερα στα πρόθυρα εξαφάνισης. Αυτές οι απώλειες θα μπορούσαν να αποφευχθούν ή να αξιοποιηθούν, ώστε να αποτρέψουν περεταίρω απώλειες, αν τα περιστατικά τύγχαναν διεξοδικής διερεύνησης ως τα εγκλήματα κατά της άγριας ζωής που είναι και οι ένοχοι διώκονταν ποινικά. Ο συντονισμός μεταξύ αρμόδιων αρχών και η εφαρμογή κατάλληλων τεχνικών και μεθόδων διερεύνησης του εγκλήματος μπορούν να επιτύχουν τον εντοπισμό των δραστών και εν τέλει την εφαρμογή αποτρεπτικών ποινών.
Το εκπαιδευτικό σεμινάριο διοργανώνεται από το BirdLife Cyprus με την υποστήριξη της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας, του Vulture Conservation Foundation και της Περιφερειακής Κυβέρνησης της Ανδαλουσίας, και ακολουθεί τις αρχές του ακαδημαϊκού προγράμματος της Σχολής Εγκλήματος Άγριας Ζωής (Wildlife Crime Academy) που υλοποιείται στην Ισπανία.