ΠΑΣΥΔΥ: Η υποστελέχωση και η πυρκαγιά στο Μαρί
Για υποστελέχωση και για έλλειψη πληροφόρησης της κοινωνίας κάνει λόγο, μεταξύ άλλων, ο Κλάδος ΠΑΣΥΔΥ Τμήματος Περιβάλλοντος σε σχέση με την πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις της εταιρείας «ENERCO – Energy Recovery Ltd» στο Μαρί, το περασμένο Σάββατο, με αφορμή γενικότερα την συνεχή κριτική που δέχεται το Τμήμα σε σχέση με την εφαρμογή των περιβαλλοντικών νομοθεσιών.
Το προσωπικό, αναφέρει, καλείται να εργαστεί και να ανταπεξέλθει σε ένα δυσανάλογο και συνεχώς αυξανόμενο φόρτο εργασίας.
Όσο αφορά το συγκεκριμένο περιστατικό, αναφέρει ότι η πυρκαγιά, σύμφωνα με την μέχρι στιγμής πληροφόρηση, «φαίνεται ότι προήλθε από μηχανική αστοχία τεμαχιστή ελαστικών κατά την διάρκεια εκτέλεσης συνήθων εργασιών της μονάδας».
«Θεωρούμε, τουλάχιστον άστοχο και άδικο ότι για τέτοιου είδους ατυχήματα, τα οποία είναι πέρα από τον αποκλειστικό έλεγχο του Τμήματος Περιβάλλοντος, να υπάρχει ένα τεράστιο κατηγορώ προς το ίδιο το Τμήμα και να στοχοποιούνται συνάδελφοι», αναφέρει η ανακοίνωση.
Επιπρόσθετα σημειώνει πως τo Τμήμα Περιβάλλοντος αυτή την στιγμή, στελεχώνεται με μικρό αριθμό επιθεωρητών, σε παγκύπριο επίπεδο, οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι για ελέγχους/ επιθεωρήσεις εφαρμογής των περιβαλλοντικών νομοθεσιών για πέραν των 2.000 εγκαταστάσεων που εμπίπτουν στις πρόνοιες περιβαλλοντικών νομοθεσιών, πέραν των 1.000 μεταφορέων αποβλήτων, πέραν των 400 κτηνοτροφικών μονάδων (αγελαδοτροφεία, χοιροστάσια, πτηνοτροφεία), πέραν των 400 καταγγελιών/ παραπόνων ετησίως και για μεγάλο αριθμό παραγωγών και κατόχων αποβλήτων.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι συνάδελφοι τους συχνά δέχονται ύβρεις, προπηλακισμούς, απειλές για τους ιδίους, τις οικογένειες και τις ιδιοκτησίες τους και ότι έχουν γίνει επανειλημμένα καταγγελίες στους κατά τόπους αστυνομικούς σταθμούς και σχετικής ενημέρωσης έχει τύχει και η Διεύθυνση του Υπουργείου Γεωργίας.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται εξάλλου ότι τα τελευταία σχεδόν 20 χρόνια, έχουν εκπονηθεί μελέτες εκ μέρους του κράτους αλλά και από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ακριβώς για τον τρόπο στελέχωσης και λειτουργίας του Τμήματος Περιβάλλοντος και ειδικότερα όσον αφορά τα θέματα των ελέγχων.
«Η μέχρι σήμερα μη υλοποίηση αυτών των προτάσεων, δυστυχώς έχει οδηγήσει σε ένα φοβερά υποστελεχωμένο Τμήμα σε σχέση με τον αριθμό και το εύρος των αρμοδιοτήτων που του έχουν ανατεθεί, με όλες τις συνεπακόλουθες αρνητικές συνέπειες για την προστασία του περιβάλλοντος», αναφέρει η ανακοίνωση.
Σημειώνεται πως παρόλο που όλες οι μελέτες που εκπονήθηκαν κατέδειξαν την ανάγκη ύπαρξης τουλάχιστον 180 οργανικών θέσεων, σημειώνεται ότι οι εγκεκριμένες οργανικές θέσεις του Τμήματος Περιβάλλοντος στον προϋπολογισμό του 2022 είναι 89, από τις οποίες εκκρεμεί η πλήρωση των 40.
«Το προσωπικό του Τμήματος Περιβάλλοντος σε καμία περίπτωση, δεν αποδέχεται να γίνει ο αποδιοπομπαίος τράγος όλων των προβλημάτων που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος και τα οποία εκπορεύονται από συστημικά/ διαθρωτικά/ θεσμικά ζητήματα και ανεπάρκειες που χρονολογούνται, των οποίων η ευθύνη για επίλυση σίγουρα δεν είναι στους ώμους των υπαλλήλων», καταλήγει η ανακοίνωση.