Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Επαρχία Αμμοχώστου: Παγιδεύουν ερπετά και πουλιά με δίκτυα ψαρέματος (ΦΩΤΟ)
Επαρχία Αμμοχώστου: Παγιδεύουν ερπετά και πουλιά με δίκτυα ψαρέματος (ΦΩΤΟ)

Επαρχία Αμμοχώστου: Παγιδεύουν ερπετά και πουλιά με δίκτυα ψαρέματος (ΦΩΤΟ)

Το Τμήμα Περιβάλλοντος είχε γίνει πρόσφατα δέκτης καταγγελιών, για εντοπισμό μεγάλου αριθμού δικτύων ψαρέματος, σε διάφορες περιοχές των Δήμων και Κοινοτήτων της Επαρχίας Αμμοχώστου, στα οποία υπήρχαν εγκλωβισμένα νεκρά διάφορα είδη ερπετών, πουλιών και θηλαστικών.

Όλα τα είδη είχαν παγιδευτεί στα δίκτυα με τρόπο που δεν μπορούσαν να απελευθερωθούν και πέθαναν κάτω από τις έντονες καιρικές συνθήκες, των 40°C, χωρίς φαγητό και νερό.

Παρόμοια περιστατικά είχαν παρατηθεί και στο παρελθόν για τα οποία οι Δήμοι είχαν ενημερωθεί. Για την πάταξη του φαινομένου αυτού, το Τμήμα Περιβάλλοντος επικοινώνησε με τις Δημοτικές και Κοινοτικές Αρχές για να ενημερώσουν τους κατοίκους για τα πιο πάνω, έτσι ώστε να προβούν στην άμεση απομάκρυνση των διαφόρων ειδών δικτύων που χρησιμοποιούν για την παγίδευση και θανάτωση των διαφόρων ερπετών.

Παρόλες τις προσπάθειες που είχαν γίνει, το φαινόμενο συνεχίζεται, με αποτέλεσμα να σκοτώνονται όλο και περισσότερα είδη άγριας πανίδας και να έχουμε εκ νέου καταγγελίες από ξένους τουρίστες και μόνιμους κατοίκους στην περιοχή. Για την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού, άρχισε πριν λίγες μέρες επιχείρηση απομάκρυνσης δικτύων και ενημέρωσης των ιδιοκτητών των υποστατικών. Η εκστρατεία έγινε στην περιοχή της Αγίας Νάπας και του Κάβο Γκρέκο και σε αυτήν έλαβαν μέρος εκπρόσωποι του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, του Τμήματος Περιβάλλοντος, του Τμήματος Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, εκπρόσωποι του Δήμου Αγίας Νάπας και της Αστυνομίας Κύπρου.

Τα σημεία στα οποία υπήρχαν δίκτυα, για τα οποία είχαν γίνει οι καταγγελίες ήταν πέραν των 12. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, ενώ εντοπίζονταν τα σημεία επιτόπου, γινόταν προσπάθεια από την Αστυνομία και τη Δημοτική Αρχή, σε πρώτο στάδιο, να εντοπιστούν και να ενημερωθούν οι ιδιοκτήτες και, αφού υπήρχε συγκατάθεση για επέμβαση στην ιδιωτική τους περιουσία, ακολουθούσε η αφαίρεση των δικτύων. Σημειώνεται ότι η ποσότητα των δικτύων που αφαιρέθηκε ήταν πολύ μεγάλη και η εκστρατεία θα συνεχιστεί με τη στήριξη των Δημοτικών Αρχών και της Αστυνομίας.

Με αφορμή τα πιο πάνω, το κοινό πληροφορείται για τα ακόλουθα:

(α) Τα ερπετά αποτελούν σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα της ζωής και της εξέλιξης αφού, εδώ και περίπου 200 εκατομμύρια χρόνια συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση των διαφόρων οικοσυστημάτων.

Στην Κύπρο συναντούμε 22 είδη ερπετών στα οποία περιλαμβάνονται οκτώ είδη φιδιών, εκ των οποίων ένα ενδημικό είδος και ένα ενδημικό υποείδος.

Τα φίδια του τόπου μας αποτελούν γενικά «φιλήσυχες» υπάρξεις και δεν επιτίθενται στον άνθρωπο παρά μόνο όταν ενοχληθούν ή/και αισθανθούν ότι απειλούνται.

Από τα οκτώ φίδια που συναντάμε στην Κύπρο, τα τρία είναι δηλητηριώδη, αλλά μόνο το ένα είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο, η φίνα. Χαρακτηριστικά εξωτερικά γνωρίσματα της είναι το τριγωνικό κεφάλι, το χοντρό σώμα και η κοντή ουρά της.

(β) Ορισμένα από τα είδη φιδιών που συναντιόνται στο νησί μας, προστατεύονται μέσω της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ για τους Οικοτόπους. Η συγκεκριμένη οδηγία έχει εναρμονιστεί με τον Νόμο 153(Ι)/2003, ο οποίος προνοεί για την Προστασία και Διατήρηση της Φύσης και της Άγριας Ζωής. Σύμφωνα με το Άρθρο 21 του εν λόγω Νόμου, απαγορεύεται στην περιοχή φυσικής κατανομής τους, κάθε μορφής εκ προθέσεως σύλληψη, θανάτωση ή παρενόχληση των ειδών πανίδας κοινοτικού ενδιαφέροντος.

Με βάση τα πιο πάνω, παρακαλούνται οι πολίτες όπως προβούν στην άμεση απομάκρυνση των διαφόρων ειδών δικτύων που χρησιμοποιούν έτσι ώστε να μην παγιδεύονται και θανατώνονται είδη της άγριας πανίδας.

Για προφύλαξη από το δάγκωμα της φίνας, το κοινό προτρέπεται να διατηρεί τους χώρους του καθαρούς, να μην αφήνει τροφές εκτεθειμένες στον χώρο του, να μην προσπαθεί ποτέ να συλλάβει ή να σκοτώσει φίδια, να μην πηγαίνει σε χώρους όπου υπάρχουν πολύ πυκνά και ψηλά χόρτα, ενώ αν θα βρεθεί σε τέτοιες περιοχές να φορεί στιβαρά και ψηλά παπούτσια και να μην βάζει ποτέ τα χέρια ακάλυπτα μέσα σε θάμνους, κάτω από πέτρες, κορμούς και άλλα.

Επίσης, μπορεί  να περιφράξει την περιουσία του με πολύ λεπτό μεταλλικό σύρμα (τέλι), έτσι ώστε, αφενός να μην μπορούν να περάσουν τα ερπετά δια μέσου του και αφετέρου, να μην παγιδεύονται σε αυτό και να πεθαίνουν διάφορα είδη άγριας πανίδας.

Αποτελεί γεγονός ότι η ισορροπία στη φύση εξαρτάται από τη διατήρηση των ειδών αυτών, όπως φυσικά και όλων των ειδών πανίδας και χλωρίδας. Η εξαφάνιση των ειδών δεν έχει μόνο ηθική σημασία, αλλά είναι και ουσιαστική στη διατήρηση της ισορροπίας της φύσης.

Η αξία των φιδιών στο περιβάλλον είναι μεγάλη, αφού ρυθμίζουν, μεταξύ άλλων, και τους αριθμούς των τρωκτικών που υπάρχουν σ’ ένα οικοσύστημα, χωρίς να χρειαστεί να τοποθετούνται δηλητήρια, με τα οποία σκοτώνονται και άλλα ζώα, εκτός από τους ποντικούς και αρουραίους.

Κάθε είδος πανίδας είναι προσαρμοσμένο να ζει στο φυσικό του βιότοπο και οι αλληλοεπιδράσεις του με άλλα είδη το βοηθά να επιβιώνει στο οικοσύστημα που ζει. Πολλά από αυτά τα είδη είναι σπάνια και απειλούνται με εξαφάνιση.

Ουσιαστική πρέπει να είναι η συμβολή όλων μας για την επιβίωση και διατήρηση των ειδών στα διάφορα οικοσυστήματα αλλά ταυτόχρονα και η προστασία τους από τον άνθρωπο. Αν δεν υπάρχει η συμβολή όλων μας, δεν επιτυγχάνεται η προστασία της άγριας κυπριακής πανίδας.

Πηγή: alphanews

Send this to a friend