Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή η Πολυεθνική Άσκηση Πολιτικοστρατιωτικής Συνεργασίας «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ – 2022» που πραγματοποιήθηκε από 16 έως 20 Μαϊου 2022, στον θαλάσσιο, εναέριο και χερσαίο χώρο (FIR και ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ανακοίνωση από το ΓΕΕΦ αναφέρει ότι η άσκηση σχεδιάστηκε υπό τον Γενικό Συντονισμό του ΓΕΕΦ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας Διάσωσης (ΚΣΕΔ), τη Δύναμη Πολιτικής Άμυνας και με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού κρατικών φορέων και υπηρεσιών της ΚΔ.
Η άσκηση εκτελέστηκε σε 3 φάσεις και σκοπό είχε την δοκιμή των Ειδικών Εθνικών Σχεδίων (ΕΕΣ) «ΕΣΤΙΑ» και «ΤΕΥΚΡΟΣ», τα οποία αφορούν στην υποδοχή αμάχων από γειτονικές περιοχές, καθώς και στην αντιμετώπιση περιστατικών Έρευνας και Διάσωσης (E-Δ) εντός της περιοχής ευθύνης της ΚΔ.
Κατά την 1η και 2η φάση πραγματοποιήθηκε, υπό τον συντονισμό του ΥΠΕΞ και του ΓΕΕΦ, άσκηση επί χάρτου και εφαρμογή του ΕΕΣ «ΕΣΤΙΑ», με σενάριο εκκένωσης και υποδοχής αμάχων από περιοχή κρίσης, με την συμμετοχή των εκπροσώπων των 20 Κρατών που συμμετέχουν στην άτυπη Ομάδα των ΝΕΟ CG (Non Combatant Evacuation Operations Coordination Group).
Η 3η φάση της άσκησης, που αφορούσε την Ε-Δ, αποτελούσε παράλληλα και την Ημέρα των Διακεκριμένων Επισκεπτών (DVDay) και την παρακολούθησαν από το Συντονιστικό Κέντρο «ΖΗΝΩΝ» ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης, ο Υπουργός Μεταφορών, Γιάννης Καρούσος, ο Αρχηγός ΕΦ, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, πρέσβεις ή εκπρόσωποι των συμμετεχουσών χωρών, ο Υποδιευθυντής του Στρατιωτικού Επιτελείου της ΕΕ, Αντιστράτηγος Giovani Manniore, o Υποδιοικητής του 6ου Αμερικάνικου Στόλου, Υποναύαρχος Jeffrey Spivey, ο Επιτελάρχης του Μεικτού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Σαουδικής Αραβίας, Υποπτέραρχος Hamed bin Rafea Alarmi, ο Διοικητής της Ναυτικής Δύναμης της UNIFIL, Υποναύαρχος Marcus Mugge και ακόλουθοι άμυνας χωρών που είναι διαπιστευμένοι στην ΚΔ. Επιπλέον συμμετείχαν παρατηρητές από την Αρμενία, την Γερμανία, την Ελβετία, την Ζάμπια, την Ιορδανία, την Ινδονησία, την Πολωνία, την Ολλανδία, την Ουγγαρία και την Σαουδική Αραβία.
Η φάση Ε-Δ, εκτελέστηκε υπό τον επιχειρησιακό συντονισμό του ΚΣΕΔ, στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου και εξετάστηκε η εφαρμογή του ΕΕΣ «ΤΕΥΚΡΟΣ», με σενάριο αντιμετώπισης σοβαρού ναυτικού ατυχήματος στην ανοιχτή θάλασσα εντός της περιοχής Ε-Δ της ΚΔ, που ταυτίζεται με το FIR Λευκωσίας. Στην άσκηση η ΚΔ συμμετείχε με προσωπικό και αεροναυτικά μέσα της Εθνικής Φρουράς, της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας, της Κυπριακής Αστυνομίας, του Τμήματος Δασών, της Υπηρεσία Ασθενοφόρων του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, της Πολιτική Άμυνα και τους Ναυαγοσώστες των Επαρχιακών Διοικήσεων. Επίσης συμμετείχαν με προσωπικό και μέσα η Αίγυπτος, η Γαλλία, η Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, το Ισραήλ, η Ιταλία.
Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο Αρχηγός της ΕΦ προέβη σε μια σύντομη ανασκόπηση της άσκησης, τονίζοντας την μεγάλη σημασία της, καθώς η δοκιμή των διαδικασιών και των Ειδικών Εθνικών Σχεδίων κατέδειξαν την ομαλή και αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ της ΕΦ, λοιπών υπηρεσιών της ΚΔ και των υπηρεσιών των ΕΔ των συμμετεχουσών χωρών. Τέλος, η άσκηση ανέδειξε το συγκριτικό πλεονέκτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας για την αντιμετώπιση καταστάσεων εκκένωσης αμάχων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, καταλήγει η ανακοίνωση.
Οι αντικειμενικοί σκοποί που είχαν τεθεί από τον ΥΠΑΜ σχετικά με την άσκηση “ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ – 2022” έχουν επιτευχθεί, λέει το Υπουργείο
Οι αντικειμενικοί σκοποί που είχαν τεθεί από τον Υπουργό Άμυνας σχετικά με την Πολυεθνική Άσκηση Πολιτικοστρατιωτική Συνεργασίας «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ – 2022 έχουν επιτευχθεί, αναφέρει το Υπουργείο Αμυνας σε ανακοίνωσή του με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της άσκησης.
“Οι αντικειμενικοί σκοποί που είχαν τεθεί από τον κ. Υπουργό Άμυνας, ως αρμόδιο Υπουργό για την υλοποίηση της άσκησης, έχουν επιτευχθεί καθώς οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες κατά την εφαρμογή των Εθνικών Σχεδίων «ΕΣΤΙΑ» και «ΤΕΥΚΡΟΣ» είχαν την ευκαιρία να εφαρμόσουν και να αξιολογήσουν τις επιχειρησιακές τους διαδικασίες για αντιμετώπιση περιστατικών μαζικής υποδοχής αμάχων και να διατηρούν υψηλό βαθμό ετοιμότητας για αντιμετώπιση παρόμοιας φύσεως περιστατικών”, σημειώνει το Υπουργείο.
Παράλληλα, τονίζει ότι, σε διεθνές επίπεδο, η επιτυχής εκτέλεση της άσκησης των ΝΕΟ ανέδειξε εμπράκτως τον πολύ σημαντικό ρόλο που δύναται να διαδραματίσει η Κυπριακή Δημοκρατία ως κόμβος παροχής ανθρωπιστικών επιχειρήσεων και πυλώνας σταθερότητας σε περιπτώσεις καταστάσεων κρίσεως στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Υπενθυμίζει ότι η άσκηση πραγματοποιήθηκε στο θαλάσσιο, εναέριο και χερσαίο χώρο (FIR και ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η άσκηση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία του Υπουργείου Άμυνας με το Υπουργείο Εξωτερικών, τη Δύναμη Πολιτικής Άμυνας και το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας Διάσωσης, σε σχεδιασμό και συντονισμό του ΓΕΕΦ, με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού κρατικών φορέων και υπηρεσιών της ΚΔ.
Η άσκηση εκτελέστηκε σε τρεις φάσεις και σκοπό είχε τη δοκιμή των Ειδικών Εθνικών Σχεδίων (ΕΕΣ) «ΕΣΤΙΑ» και «ΤΕΥΚΡΟΣ», τα οποία αφορούν στην υποδοχή αμάχων από γειτονικές περιοχές, καθώς και στην αντιμετώπιση περιστατικών Μαζικής Έρευνας και Διάσωσης εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Κατά την 1η και 2η φάση, πραγματοποιήθηκε υπό τον συντονισμό του ΥΠΕΞ και του ΓΕΕΦ, άσκηση επί χάρτου και εφαρμογή του ΕΕΣ «ΕΣΤΙΑ», με σενάριο εκκένωσης και υποδοχής αμάχων από περιοχή κρίσης, με την συμμετοχή 24 Κρατικών Υπηρεσιών της Κ.Δ και των εκπροσώπων των 20 Κρατών που συμμετέχουν στην άτυπη Ομάδα των ΝΕΟ CG (Non Combatant Evacuation Operations Coordination Group).
Η 3η φάση της άσκησης, που αφορούσε στην Έρευνα και Διάσωση, αποτελούσε παράλληλα και την Ημέρα των Διακεκριμένων Επισκεπτών (DVDay) και την παρακολούθησαν από το Συντονιστικό Κέντρο «ΖΗΝΩΝ» ο Υπουργός Άμυνας κ. Χαράλαμπος Πετρίδης, ο Υπουργός Μεταφορών κ. Γιάννης Καρούσος, ο Αρχηγός ΕΦ, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, πρέσβεις ή εκπρόσωποι των συμμετεχουσών χωρών, ο Υποδιευθυντής του Στρατιωτικού Επιτελείου της ΕΕ, Αντιστράτηγος Giovani Manniore, o Υποδιοικητής του 6ου Αμερικάνικου Στόλου, Υποναύαρχος Jeffrey Spivey, ο Επιτελάρχης του Μεικτού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Σαουδικής Αραβίας, Υποπτέραρχος Hamed bin Rafea Alarmi, ο Διοικητής της Ναυτικής Δύναμης της UNIFIL, Υποναύαρχος Marcus Mugge και Ακόλουθοι Άμυνας χωρών που είναι διαπιστευμένοι στην Κυπριακή Δημοκρατία. Επιπλέον συμμετείχαν παρατηρητές από την Ινδονησία, την Αρμενία, την Ουγγαρία, την Ιορδανία, την Σαουδική Αραβία, την Ζάμπια, την Ελβετία, την Πολωνία, την Ολλανδία και την Γερμανία.
Η φάση Έρευνας και Διάσωσης εκτελέστηκε υπό τον επιχειρησιακό συντονισμό του ΚΣΕΔ, σε θαλάσσια περιοχή Νότια της Κύπρου και εξετάστηκε η εφαρμογή του ΕΕΣ «ΤΕΥΚΡΟΣ», με σενάριο αντιμετώπισης σοβαρού ναυτικού ατυχήματος στην ανοιχτή θάλασσα εντός της περιοχής Ε-Δ της Κυπριακής Δημοκρατίας, που ταυτίζεται με το FIR Λευκωσίας. Στην άσκηση η Κυπριακή Δημοκρατία συμμετείχε με προσωπικό και αεροναυτικά μέσα της Εθνικής Φρουράς, της Κυπριακής Αστυνομίας, της Υπηρεσία Ασθενοφόρων του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, της Πολιτικής Άμυνας και τους Ναυαγοσώστες των Επαρχιακών Διοικήσεων. Επίσης συμμετείχαν με προσωπικό και μέσα η Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η Ιταλία, η Αίγυπτος και το Ισραήλ καθώς επίσης και σκάφος της ιδιωτικής εταιρίας EDT Offshore. Στην φάση Ε-Δ συμμετείχαν συνολικά 35 αεροναυτικά μέσα και υπηρεσίες με 700 άτομα προσωπικό.