Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Συνολικά 74 σημεία κολύμβησης και οι μαρίνες βραβεύθηκαν με τη Γαλάζια Σημαία
Συνολικά 74 σημεία κολύμβησης και οι μαρίνες βραβεύθηκαν με τη Γαλάζια Σημαία

Συνολικά 74 σημεία κολύμβησης και οι μαρίνες βραβεύθηκαν με τη Γαλάζια Σημαία

Συνολικά 74 περιοχές νερών κολύμβησης και οι μαρίνες Λεμεσού και Αγίας Νάπας, βραβεύθηκαν με τη Γαλάζια Σημαία 2022.

Σε χαιρετισμό του στην παγκύπρια τελετή βράβευσης των παραλιών με τη Γαλάζια Σημαία, που πραγματοποιήθηκε στην μαρίνα Αγίας Νάπας, ο Υπουργός Γεωργίας χαρακτήρισε «σημαντικό επίτευγμα για την Κύπρο, το γεγονός ότι φέτος βραβεύονται με τη Γαλάζια Σημαία 74 από τις 120 περιοχές νερών κολύμβησης, όπως και οι δύο μαρίνες, Λεμεσού και Αγίας Νάπας».

Πρόσθεσε ότι «η ετήσια αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των νερών κολύμβησης, δείχνει πόσο καλά εφαρμόζονται τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, επιτρέποντας στους πολίτες να λαμβάνουν τις σωστές αποφάσεις σχετικά με τις επιλογές που έχουν για να απολαύσουν τις καλύτερες περιοχές κολύμβησης.

 

 

Η Γαλάζια Σημαία είναι ένας διεθνής θεσμός που προωθεί την περιβαλλοντική συνείδηση και αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο, που επιβραβεύει τις οργανωμένες ακτές και απονέμεται με αυστηρά κριτήρια».

Ο θεσμός  της Γαλάζιας Σημαίας, είπε ο Υπουργός Γεωργίας «με σεβασμό στις αξίες της ζωής και του πολιτισμού, προσδίδει προστιθέμενη αξία στον τουρισμό, τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο, προωθώντας έμπρακτα τις αρχές της οικολογίας και της αειφορίας. Στον θεσμό αυτό, πρωτεργάτης στην Κύπρο είναι ο Οργανισμός Προστασίας του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος CYMEPA, ως πρόεδρος του Εθνικού Κριτή της Γαλάζιας Σημαίας, ενεργό μέλος του οποίου είναι και το Τμήμα Περιβάλλοντος».

Το Υπουργείο Γεωργίας «μέσω του Τμήματος Περιβάλλοντος, έχει τη γενική ευθύνη για την εφαρμογή του περί της Διαχείρισης της Ποιότητας των Νερών Κολύμβησης Νόμου, σε συνεργασία με τις Υγειονομικές Υπηρεσίες και το Γενικό Χημείο του Κράτους. Μέσα από τον θεσμό βραβεύονται οι παραλίες οι οποίες επιτυγχάνουν υψηλούς ποιοτικούς περιβαλλοντικούς στόχους».

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μιας ακτής με τη Γαλάζια Σημαία, συνέχισε «είναι η εξαιρετική ποιότητα των νερών κολύμβησης. Πέραν τούτου όμως, λαμβάνονται υπόψη άλλα 33 κριτήρια αξιολόγησης για τις ακτές και 38 για τις μαρίνες, που πιστοποιούν, ανάμεσα σε άλλα, την ασφάλεια των λουόμενων, την όσο το δυνατόν πληρέστερη πληροφόρηση των επισκεπτών, την καθαριότητα και οργάνωση της ακτής και του παράκτιου χώρου, την προστασία του φυσικού πλούτου και την προώθηση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης».

Ο Υπουργός στον χαιρετισμό του υπενθύμισε πως «για το 2020, η Κύπρος κατέλαβε την πρώτη θέση σε όλη την Ευρώπη για την ποιότητα των νερών κολύμβησης της, με ποσοστό συμμόρφωσης 100% στις προδιαγραφές της σχετικής Ευρωπαϊκής Οδηγίας. Για το 2021, η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των νερών κολύμβησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί, κάτι που αναμένεται να γίνει μέχρι το τέλος του μήνα».

Είναι προφανές σημείωσε πως «οι ιδιαιτερότητες της Κύπρου, όπου η συσχέτιση της ποιότητας των νερών κολύμβησης με τον τουρισμό είναι άμεση, καθιστούν τα αποτελέσματα αυτά πολύ σημαντικά, όχι μόνο για την υγεία και το περιβάλλον, αλλά και για την οικονομία του τόπου μας».

Ο Υπουργός Γεωργίας ευχαρίστησε και συνεχάρη «θερμά τις εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες για την πολύτιμη συνεισφορά τους στην εφαρμογή της σχετικής Νομοθεσίας και τη συνεργασία τους με τη CYMEPA, καθώς και τα μέλη του Εθνικού Κριτή της Γαλάζιας Σημαίας, τις Τοπικές Αρχές και όλους τους πολίτες για τη συμβολή τους στην επιτυχία του θεσμού.

Η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι καθοριστική για την προστασία των νερών κολύμβησης, η οποία συμβάλλει στην καλύτερη ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας και συνδράμει ουσιαστικά στην οικονομική πρόοδο και ανάπτυξη της Κύπρου», κατέληξε.

Send this to a friend