Τεράστια παγκόσμια διάκριση για τα Λεύκαρα (φώτο)
ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ
Τη σημαντικότατη διεθνή διάκριση που κατέκτησαν πρόσφατα τα Λεύκαρα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, δημοσιοποίησαν επίσημα ο Δήμος Λευκάρων και η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας (ΕΤΑΠ), στην παρουσία του Υφυπουργού Τουρισμού Σάββα Περδίου.
Μέσω αυτής της διάκρισης τα Λεύκαρα εντάχθηκαν στο διεθνές δίκτυο «Best Tourism Villages». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή (13/5) και όπως αναφέρθηκε, ο θεσμός αυτός δεν βραβεύει μόνο τα ομορφότερα από αισθητικής άποψης χωριά, αλλά προωθεί τα καλύτερα παραδείγματα βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης υπαίθρου.
Η διάκριση αυτή έρχεται να προστεθεί μετά την ένταξη των Λευκάρων στον κατάλογο του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Ιαπωνίας ανάμεσα στα «30 ομορφότερα χωριά της Ευρώπης». Με αφορμή την παγκόσμια διάκριση του ορεινού θερέτρου, η ΕΤΑΠ Λ/κας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως τα Λεύκαρα ξεχωρίζουν γιατί είναι ένας ολοκληρωμένος προορισμός, αφού διαθέτουν ξεκάθαρη ταυτότητα και διατηρούν μια πλούσια ιστορική κληρονομιά. «Κύριο χαρακτηριστικό των Λευκάρων είναι η παραδοσιακή λαϊκή αρχιτεκτονική.
Όλες οι οικοδομές στον πυρήνα του χωριού φέρουν τα τοπικά χαρακτηριστικά που έχουν κληροδοτηθεί από τα βάθη των αιώνων. Δηλαδή, τη λευκή πέτρα, τις καμάρες, τον ηλιακό και τα χαρακτηριστικά μπαλκόνια, τις μεγάλες ξύλινες πόρτες και το λουλακί χρώμα σε αρκετά από τα γραφικότατα σπίτια που περικλείουν τα μαιανδρικά λιθόστρωτα σοκάκια. H αυστηρότητα εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας για έκδοση πολεοδομικής άδειας και άδειας οικοδομής από τις αρμόδιες υπηρεσίες είναι που προστάτευσαν αυτή την μοναδική κληρονομιά», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Περαιτέρω, η τοπική εταιρεία τουρισμού επισημαίνει ότι ολόκληρο το χωριό αποτελεί ένα ανοικτό μουσείο, καθότι 555 οικοδομές έχουν κηρυχθεί διατηρητέες και 35 ως αρχαία μνημεία. Είναι, ίσως, η περιοχή με τον μεγαλύτερο αριθμό προστατευόμενων κτηρίων σε αναλογία οικοδομών.
Επίσης, οι τέχνες των Λευκάρων, το κέντημα και η αργυροχοΐα, ακμάζουν από τον 15ο και 18ο αιώνα αντίστοιχα μέχρι και σήμερα. Το λευκαρίτικο κέντημα περιλαμβάνεται στον Παγκόσμιο Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομίας της Unesco, ενώ έχει πιστοποιηθεί από τον Κυπριακό Οργανισμό Τυποποίησης, που αποτελεί την πρώτη και μοναδική μέχρι στιγμής πιστοποίηση ανά το παγκύπριο. Εκτός από το Κέντρο Χειροτεχνίας, το οποίο ενθαρρύνει τη νέα γενιά στην ενασχόληση με τις τέχνες της λευκαρίτικης παράδοσης, σε κάθε γωνιά υπάρχουν αξιόλογοι ιστορικοί και θρησκευτικοί χώροι.
Σ’ ένα θαυμάσιο αρχοντικό στεγάζεται το Μουσείο Παραδοσιακής Κεντητικής και Αργυροχοΐας και το Παλιό Κωμοδρομιό, τα οποία είναι επισκέψιμα τα Σαββατοκύριακα. Σημαντικό μνημείο είναι η εκκλησία του Τιμίου Σταυρού του 14ου αιώνα με το ξυλόγλυπτο εικονοστάσι στο οποίο φυλάσσεται, κατά την παράδοση, κομμάτι από το Τίμιο Ξύλο. Στα Λεύκαρα ξεχωρίζουν, ακόμα, 18 γραφικά εκκλησάκια και ξωκλήσια. Πρόσφατα ολοκληρώθηκε και το υπερσύγχρονο Συνεδριακό Κέντρο.
Εξαιρετική θέα στο χωριό προσφέρει το γραμμικό μονοπάτι στα Πάνω Λεύκαρα, ενώ ζωντανά μνημεία φύσης αποτελούν οι συστάδες των 18 αιωνόβιων ελιών που περιστοιχίζουν το βυζαντινό εκκλησάκι της Παναγίας της Λιβαδιώτισσας.
Η διαμονή είναι διαθέσιμη σε καταλύματα αγροτουριστικών σπιτιών, ενώ σύντομα θα επαναλειτουργήσει πλήρως ανακαινισμένο το ξενοδοχείο «Αγορά».
Η πρόταση προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού υποβλήθηκε από το Υφυπουργείο Τουρισμού μέσω της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας κι ετοιμάστηκε από την Αναπτυξιακή Λάρνακας με τη συμβολή του Δήμου Λευκάρων.