Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΔΙΕΘΝΗ Ποιες ευρωπαϊκές χώρες εξαρτώνται από το ρωσικό αέριο;
Ποιες ευρωπαϊκές χώρες εξαρτώνται από το ρωσικό αέριο;

Ποιες ευρωπαϊκές χώρες εξαρτώνται από το ρωσικό αέριο;

Τον γόρδιο δεσμό για απεξάρτηση των ευρωπαϊκών κρατών  από το ρωσικό φυσικό αέριο αναζητεί να λύσει η Ε.Ε. Το εγχείρημα είναι περίπλοκο καθώς η «αιμοδοσία» των ευρωπαϊκών κρατών με το ρωσικό φυσικό αέριο αγγίζει σε ορισμένες περιπτώσεις την πλήρη εξάρτηση.

Ειδικότερα, τα Σκόπια βρίσκονται στο 100%,  η Φινλανδία, που εξετάζει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, εισάγει το 94% του φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ενώ η Λετονία το 93% – δηλαδή, στις χώρες αυτές υπάρχει ρωσικό μονοπώλιο.

Η Τσεχία εισάγει το 80% από τη Ρωσία, η Βουλγαρία το 77% του φυσικού αερίου και, τώρα, αντιμετωπίζει το κλείσιμο της στρόφιγγας από τη Μόσχα.
Η Αυστρία εισάγει το 52% του φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ενώ η Γερμανία κάλυπτε το 49% των αναγκών της σε φυσικό αέριο (σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, το 35%), η Ιταλία το 46%, η Πολωνία το 40% και η Ελλάδα εισάγει το 39% του φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ενώ η Γαλλία, που διαθέτει πυρηνική ενέργεια, εισάγει μόνο το 29%.

Τα στοιχεία του Οργανισμού Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ACER) δείχνουν ποιες χώρες διατρέχουν τον μεγαλύτερο ενεργειακό κίνδυνο, εάν η Ρωσία “παγώσει” την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Όσον αφορά τις μεγάλες οικονομίες της Γηραιάς Ηπείρου: περίπου 50% του φυσικού αερίου που εισάγει η Γερμανία προέρχεται από τη Ρωσία, ενώ η Γαλλία καλύπτει κατά ¼ τον ενεργειακό της εφοδιασμό από την ίδια χώρα, αφού βασίζεται περισσότερο στη Νορβηγία. Η Ιταλία περιλαμβάνεται επίσης στις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες που θα επηρεαστούν περισσότερο, αφού η εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο “αγγίζει” το 46%.

Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται σε διαφορετική θέση, αντλώντας το ήμισυ της προμήθειας φυσικού αερίου από εγχώριες πηγές και εισάγοντας κυρίως από τη Νορβηγία και επίσης το Κατάρ. Η Ισπανία δεν είναι επίσης στη λίστα των μεγάλων πελατών της Ρωσίας, με τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της χώρας να είναι η Αλγερία και οι ΗΠΑ.

Πρόταση για σταδιακό εμπάργκο

Την πρόταση για σταδιακό ενεργειακό εμπάργκο, έστω και με εξαιρέσεις ορισμένων χωρών, θα αρχίσει να συζητάει από σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την αρχική συμφωνία που επιτεύχθηκε τη Δευτέρα στην σύνοδο των υπουργών Ενέργειας.

Η πρώτη ουσιαστική συζήτηση θα γίνει την Τετάρτη από τους πρεσβευτές των χωρών της ΕΕ και θα είναι το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ενδεχομένως το πιο βαρύ για τη Μόσχα, αλλά και επώδυνο για την ίδια την Ευρώπη.

Ο Ρόμπερτ Χάιμπεκ, υπουργός Ενέργειας της Γερμανίας, η οποία ήρε τις σοβαρές επιφυλάξεις που είχε λόγω της μεγάλης εξάρτησή της από τα ρωσικά καύσιμα, προειδοποίησε τους συμπατριώτες του – και μέσω αυτών και τους ευρωπαίους πολίτες – να είναι έτοιμοι για αυξήσεις, ξεκαθαρίζοντας ότι το κράτος δεν μπορεί να απορροφήσει όλους τους κραδασμούς.

Την ίδια ώρα η συνάδελφός του υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φάζερ κάλεσε τους Γερμανούς πολίτες να εφοδιαστούν με τρόφιμα, υγρά και άλλες βασικές προμήθειες, ικανές να τους συντηρήσουν τουλάχιστον για δέκα ημέρες! Όλα αυτά επικαλούμενη το ενδεχόμενο «κυβερνοεπιθέσεων σε σημαντικές υποδομές».

Το ενεργειακό εμπάργκο

Η κίνηση της Ευρώπης να πατήσει το κουμπί του ενεργειακού εμπάργκο στη Ρωσία μοιάζει να είναι η τελευταία αποφασιστική ενέργεια για να πιέσει τη Μόσχα, ώστε να τερματίσει την εισβολή στην Ουκρανία. Είχε προηγηθεί άλλωστε η απόφαση σχεδόν όλων των χωρών, μεταξύ αυτών και της αρχικά επιφυλακτικής Γερμανία, για αποστολή βαρέων όπλων στο Κίεβο για ενίσχυση της ουκρανικής άμυνας έναντι της ρωσικής επίθεσης.

Αλλά το ενεργειακό πεδίο ήταν πάντα ένα σημείο, που προβλημάτιζε παραπάνω τις ισχυρές χώρες της Ευρώπης, που έχουν μεγάλες προμήθειες ρωσικών καυσίμων – η Ρωσία προμηθεύει το 40% του φυσικού αερίου της ΕΕ και το 26% του πετρελαίου.

Πληροφορίες από Πρώτο Θέμα

(ΦΩΤΟ CNN)

Send this to a friend