Εργαζόμενοι στο δημόσιο εφαρμόζουν το δικό τους ωράριο όπως προκύπτει από έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας που έγινε για τον έλεγχο του Υπουργείου Οικονομικών.
Μιλώντας στην εκπομπή Alpha Καλημέρα, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Υπηρεσίας Μάριος Πετρίδης είπε ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία δέχτηκε καταγγελία ότι δεν ασκείται επαρκείς έλεγχος στην τήρηση του θεσμοθετημένου ωραρίου τόσο από το προσωπικό όσο και από τους προϊστάμενους.
Σύμφωνα με την καταγγελία, συγκεκριμένος λειτουργός απασχολείται ιδιωτικά σε χώρο αναψυχής χωρίς την εξασφάλιση σχετικής άδειας από το Υπουργείο Εργασίας.
Τα πυρά στρέφονται στην Κυπριακή Ακαδημία Δημόσιας Διοίκησης η οποία είναι τμήμα του δημοσίου και υπάγεται στο Υπουργείο Οικονομικών και η οποία είναι αρμόδια στο να κάνει προγράμματα εκπαίδευσης για δημοσίους υπαλλήλους με σκοπό να γίνονται καλύτεροι και πιο αποδοτικοί.
Θα αναμέναμε από αυτούς, τόσο από την Ακαδημία όσο και από το τμήμα Δημόσιας Διοίκησης Προσωπικού που είναι επιφορτισμένοι με αυτά τα καθήκοντα να ήταν πολύ πιο συνεπείς και πολύ πιο επαγγελματίες στον τρόπο που χειρίζονται τουλάχιστον αυτά τα θέματα που έχουμε εντοπίσει εμείς, σχολίασε ο κ. Πετρίδης εκ μέρους της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.
Όσον αφορά τον συγκεκριμένο υπάλληλο της Ακαδημίας για τον οποίο έγινε η καταγγελία, πρόκειται για δημόσιο υπάλληλο που τα βράδια εργάζεται και ως τραγουδιστής. Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, ο νόμος λέει ότι κάποιος δημόσιος υπάλληλος που θέλει να απασχολείται και σε δεύτερη εργασία θα πρέπει να πάρει άδεια από το Υπουργείο Εργασίας.
“Μας έχει δηλώσει ο ίδιος, έχει επικοινωνήσει ο ίδιος μαζί μας και ανέφερε ότι δεν εξασφάλισε έγκριση για τον λόγο ότι παρέχει τις υπηρεσίες του αφιλοκερδώς.”
Ωστόσο, περιήλθε στην γνώση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ότι ο συγκεκριμένος λειτουργός τραγουδούσε παλαιότερα και σε άλλο χώρο αναψυχής με την Υπηρεσία να λέει ότι ενδεχομένως να προκύπτουν κάποιες αμφιβολίες.
Το θέμα παραπέμφθηκε στην αρμόδια αρχή με την Ελεγκτική Υπηρεσία να παρακολουθεί την υπόθεση.
Η Ελεγκτική Υπηρεσία προχώρησε σε έρευνα σχετικά με το θεσμοθετημένο ωράριο με τον κ. Πετρίδη να λέει ότι ο Προϊστάμενος ενημέρωσε την Υπηρεσία ότι όλοι οι λειτουργοί συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου χτυπούν την κάρτα τους κατά την προσέλευσή και αποχώρησή τους και ότι αν κάποιος απουσιάσει από την εργασία, γίνεται με λήψη προφορικής άδειας.
“Αυτή η πρακτική αντίκειται στις πρόνοιες των εγκυκλίων του τμήματος δημόσιας διοίκησης. Εμείς εδώ στην ελεγκτική Υπηρεσία και κάθε σοβαρή υπηρεσία που θέλει να είναι υπόδειγμα, όποτε απουσιάσουμε πρέπει να χτυπήσουμε την κάρτα μας φυσικά μετά από άδεια του προϊστάμενου, χτυπάμε την κάρτα μας, πάμε κάνουμε την δουλειά μας και στην συνέχεια ερχόμενοι πίσω στον χώρο εργασίας ξαναχτυπάμε την κάρτα μας ώστε να γνωρίζει το σύστημα ακριβώς την ώρα που έχεις απουσιάσει. Για να μην πεις πετάγομαι 10 λεπτά στην τράπεζα και να λείψεις 3,5 ώρες.”
Κάναμε έναν δειγματοληπτικό έλεγχο σημείωσε ο κ. Πετρίδης μετά από την καταγγελία που έφτασε στα γραφεία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, διαφάνηκε ότι από τις 23/8 μέχρι τις 3/9 του 2021, για 20 υπαλλήλους της ακαδημίας, με σύνολο 200 εργάσιμες ημέρες. Καταγράφηκαν 44 εργάσιμες ημέρες ως μέρες ασθενείας, που είναι το 22% του συνόλου.
“Είναι θέμα το οποίο πρέπει να τύχει κάποιας διερεύνησης. Μπορεί να συνέβηκε κάτι, μπορεί να υπήρξε κόβιτ, μπορεί να ήταν το οτιδήποτε. Πρέπει να διερευνηθεί.”
Οι διορθώσεις στις καταχωρήσεις χρόνου είπε ο κ. Πετρίδης που αφορούσαν στον ίδιο τον προϊστάμενο για απουσία για επαγγελματικούς σκοπούς γίνονται με την έγκριση του ιδίου. Ουσιαστικά, ο προϊστάμενος υπόγραφε άδειες, για τον εαυτό του και όχι από την Διευθύντρια του Τμήματος Διοίκησης και Προσωπικού.
Σε άλλες περιπτώσεις λειτουργών και πάλι όμως συμπεριλαμβανομένου του Προϊστάμενου, παρατηρήθηκε ότι δεν υπάρχει καταχωρημένη η ώρα προέλευσης στην εργασία αλλά μόνο η ώρα αναχώρησης.
“Άρα εκεί δεν γνωρίζουμε τι ώρα πήγαν δουλειά. Μπορεί να πήγαν δουλειά στις 9, μπορεί να πήγαν δουλειά στις 7:30, μπορεί αν πήγαν δουλειά στις 12. Δεν γνωρίζουμε.”
Άλλοι λειτουργοί στο έντυπο που συμπληρώνεται για σκοπούς διορθώσεων δεν αναγράφουν την πραγματική ώρα έλευσης και αποχώρησης αλλά αυτή που θα καταχωρισθεί στο σύστημα.
“Δηλαδή, εάν απουσιάσω το πρωί, αντί 7:30 να έρθω δουλειά θα έρθω 8:30 ή επειδή έχω κάρτα έχω το ευέλικτο και αντί 8:30 θα έρθω 9:30, αντί να βάλουν 9:30 πάνω στο έντυπο βάζουν 8:30. Ή μπορεί κάποιοι να βάζουν και 7:30.”
Πηγή: alphanews.live