Εσύ ξέρεις ποια είναι η ιστορία της φλαούνας;
Σύμφωνα με Κύπριους οι οποίοι μελέτησαν την ιστορία της φλαούνας, πρόγονό της θεωρούν την παλάθη η οποία είναι αρχαιοελληνική πίτα με σύκα και προσφερόταν στα παιδιά που τριγύριζαν κι έψαλλαν στα σπίτια, για να καλωσορίσουν την άνοιξη.
Οι φλαούνες είναι τρόφιμο που στις παλιότερες εποχές, το χρησιμοποιούσαν για τη μετάβαση των πιστών από τη νηστεία στην κατανάλωση μη νηστίσιμων τροφών, χωρίς να δημιουργούνται στομαχικές διαταραχές.
Είναι χαρακτηριστικό επίσης το γεγονός ότι η φλαούνα προσφερόταν στα παιδιά ή και σε μεγάλους που τριγύριζαν στα σπίτια για ν’ αναγγείλουν την Ανάσταση του Χριστού ή/και να ξυπνήσουν τους νοικοκυραίους, για να πάνε στην εκκλησία το βράδυ της Ανάστασης.
Οι φλαούνες παρασκευάζονται στην Κύπρο από τον 19ο αιώνα. Σύμφωνα με την παράδοση φτιάχνονταν το Μεγάλο Σάββατο και στη συνέχεια μεταφέρονταν στις εκκλησίες και καταναλώνονταν μετά την Ανάσταση.
Επίσης προσφέρονταν σε ξένους επισκέπτες, αλλά, και σε άτομα που δεν είχαν τη δυνατότητα να τα φτιάξουν οι ίδιοι (ηλικιωμένοι, άποροι κλπ).
Το αντίστοιχο ρωμαϊκό όνομά της είναι ο “fladonis”, ενώ μετέπειτα οι Αγγλοσάξονες τις ονόμασαν “flaon” γι’ αυτό και οι φλαούνες!