Ροή νερού από… χρυσάφι! Λιώνουν τα χιόνια, χτίζονται δύο νέα φράγματα
Mε γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι κατασκευαστικές εργασίες για ανέγερση των δύο φραγμάτων “Καμμίτση” και “Αρχάγγελου” στην περιοχή της Αραδίππου, με στόχο την αντιπλημμυρική προστασία των κατοίκων και τη συλλογή νερού για άρδευση καλλιεργειών.
Ο Δήμαρχος Αραδίππου Ευάγγελος Ευαγγελίδης ανέφερε στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση ότι το φράγμα “Καμμίτση” είναι χωριτηκότητας πέραν του 1 εκατομμυρίου κυβικών μέτρων νερού, ενώ του “Αρχάγγελου” πέραν των 300,000 κυβικών μέτρων νερού.
“Θα βοηθήσουν πάρα πολύ στην πράσινη ανάπτυξη. Άρχισαν πριν ένα χρόνο και θα ολοκληρωθούν στις αρχές του 2027. Για περισσότερα από 40 χρόνια ο Δήμος μας προσπαθούσε για να γίνει αυτό το έργο και η κυβέρνηση το έχει υλοποιήσει και θα το απολαμβάνουν οι δημότες μας.”
Ο κύριος Ευαγγελίδης ανέφερε ότι η συγκέντρωση στα δύο φράγματα θα γίνεται από τη ροή του βρόχινου νερού, ενώ θα υπάρχει διασωλήνωση στην περιοχή για διανομή του νερού για γεωργικούς σκοπούς.
“Επειδή ήταν ένα αίτημα πολλών χρόνων, οι κάτοικοι δεν το πιστεύουν ακόμη ότι γίνεται και γι’ αυτό θέλουμε να προχωρήσει το έργο της διασωλήνωσης για να πειστούν όλοι.”
Ο Πρώτος Τεχνικός Μηχανικός του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων Μάριος Χατζηκωστής ανέφερε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασιστεί εάν η διαχείριση των δύο φραγμάτων θα γίνεται από το Δήμο Αραδίππου ή το ΤΑΥ, ούτε και εάν οι ποσότητες νερού που εισρέουν πρέπει να συνυπολογίζονται με των υπολοίπων φραγμάτων.
“Εάν θα συνδεθεί με κάποιο αρδευτικό τμήμα, τότε δεν θα αυξηθεί η χωριτικότητα των φραγμάτων μας. Το τελευταίο εμπλουτιστικό φράγμα που δημιουργήθηκε ήταν στην Κλήρου και δεν το συνυπολογίζουμε γιατί δεν έχει καταναλωτές.”
Ο κύριος Χατζηκωστής ανέφερε ότι οι καιρικές συνθήκες έχουν καταστήσει την καθημερινή εισροή νερού στα φράγματα της τάξεως των 400,000 κυβικών μέτρων νερού.
“Έστω και εάν έχει δεκαπέντε ημέρες να βρέξει, ακόμη οι ροές είναι σταθερές, αυξάνεται η ποσότητα και εάν έρθουν μια-δύο βροχές ακόμα, θα φτάσουμε στα ανώτατα όρια. Το λιώσιμο του χιονιού έχει αυξήσει τις ροές και είναι σε υψηλό επίπεδο στο 90,3% ενώ πέρυσι είμασταν στο 70%”
Ο Πρώτος Τεχνικός Μηχανικός του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων εξήγησε ότι παράλληλα λειτουργούν και οι αφαλατώσεις για παροχή νερού ύδρευσης.
“Δεν μπορούμε να απεξαρτητοποιηθούμε από τις αφαλατώσεις, ακόμη και εάν φτάσουμε στο 100% πληρότητα. Δεν ικανοποιούνται οι ανάγκες για πόσιμο νερό, γι΄αυτό πρέπει να εργάζονται και οι αφαλατώσεις.”
Πηγή: alphanews