Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Τα τρία σενάρια για έξοδο από την φάση “έκτακτης ανάγκης” λόγω COVID
Τα τρία σενάρια για έξοδο από την φάση “έκτακτης ανάγκης” λόγω COVID

Τα τρία σενάρια για έξοδο από την φάση “έκτακτης ανάγκης” λόγω COVID

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότητα ένα επικαιροποιημένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 στο οποίο αναφέρονται στρατηγικές που, εάν εφαρμοστούν το 2022, θα  επιτρέψουν στον κόσμο να βάλει τέλος στη φάση “έκτακτης ανάγκης”.

Το σχέδιο περιλαμβάνει τρία πιθανά σενάρια για το πώς θα εξελιχθεί ο ιός την επόμενη χρονιά.

“Βάσει όσων γνωρίζουμε σήμερα, το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι ο κορωνοϊός (COVID-19) θα εξακολουθήσει να μεταλλάσσεται, αλλά η σοβαρότητα της νόσου που προκαλεί μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, καθώς η ανοσία αυξάνεται εξαιτίας εμβολιασμού ή προηγούμενης νόσησης”, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε συνέντευξη Τύπου.

 

 

Στο βασικό σενάριο, που χρησιμοποιείται ως μοντέλο εργασίας από τον ΠΟΥ, ο ιός προκαλεί λιγότερο σοβαρά ξεσπάσματα με περιοδικές εξάρσεις μεταδοτικότητας καθώς η ανοσία εξασθενεί. Ενισχυτικές δόσεις εμβολίων μπορεί να χρειαστούν για άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Ο ιός αναμένεται να ακολουθήσει ένα εποχικό μοτίβο, παρουσιάζοντας εξάρσεις κατά τους ψυχρότερους μήνες, όπως συμβαίνει με τη γρίπη.

Στο καλύτερο σενάριο του ΠΟΥ, οι μελλοντικές παραλλαγές του ιού θα είναι “σημαντικά λιγότερο σοβαρές”, η προστασία έναντι της σοβαρής νόσησης θα διαρκεί μεγαλύτερο διάστημα, χωρίς την ανάγκη εμβολιασμών με ενισχυτικές δόσεις ή αξιοσημείωτες αλλαγές στα υπάρχοντα εμβόλια κατά της COVID-19.

Στο χειρότερο σενάριο, ο ιός μεταλλάσσεται σε μια νέα, εξαιρετικά μεταδοτική και θανάσιμη απειλή. Σε αυτό το σενάριο, τα εμβόλια είναι λιγότερο αποτελεσματικά, εξασθενεί γρήγορα η προστασία έναντι σοβαρής νόσησης ή θανάτου και απαιτούνται σημαντικές τροποποιήσεις στα υπάρχοντα εμβόλια, καθώς και μια μεγάλη εκστρατεία για τον εμβολιασμό με ενισχυτικές δόσεις των ατόμων που ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Πρόκειται για την τρίτη έκθεση του ΠΟΥ από την έναρξη της πανδημίας. Ο επικεφαλής του Οργανισμού εκτιμά ότι πιθανόν να είναι και η τελευταία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλεί τις χώρες να συνεχίσουν να αυξάνουν τη δυνατότητα για μαζικές δειγματοληψίες προκειμένου να είναι σε θέση να ανιχνεύσουν τυχόν προειδοποιητικά σημάδια για σημαντικές αλλαγές στον ιό.

Ζήτησε επίσης βελτιώσεις στην ανίχνευση του συνδρόμου μετά τη νόσηση από COVID-19 (long COVID) για την παρακολούθηση και μείωση του αριθμού περιστατικών χρόνιας αναπηρίας, μετά τη λήξη της πανδημίας.

Οι χώρες θα πρέπει να εξακολουθήσουν να διενεργούν διαγνωστικά τεστ για την ανίχνευση του SARS-CoV-2, που συμβάλλουν στον εντοπισμένο μεμονωμένων κρουσμάτων και στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για την προστασία της κοινότητας, υπογραμμίζει ο ΠΟΥ.

Ο Οργανισμός επιμένει στον στόχο του 70% για την εμβολιαστική του παγκόσμιου πληθυσμού κατά της COVID-19, με έμφαση στις ευπαθείς ομάδες.

Αναγνωρίζει, πάντως, ότι τα υπάρχοντα εμβόλια αποδεικνύονται λιγότερο αποτελεσματικά από ό,τι αναμενόταν όσον αφορά στη μείωση της μετάδοσης της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού.

Μέχρι σήμερα, περισσότερες από 11 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19 έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως. Ωστόσο, το 36% του πληθυσμού της Γης παραμένει ανεμβολίαστο.

Στο μεταξύ, το Υπουργείο Υγείας της Ινδονησίας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 3.840 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν 118 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα να φθάνει τους 155.000 νεκρούς επί συνόλου 6.009.486 μολύνσεων.

Ως χθες 158,83 εκατ. κάτοικοι της Ινδονησίας είχαν ανοσοποιηθεί πλήρως. Η εκστρατεία εμβολιασμού στο αρχιπέλαγος έχει στόχο κάπου 208 εκατ. πολίτες, το 80% του πληθυσμού. Συνολικά, έχουν χορηγηθεί 377,1 εκατ. δόσεις, συμπεριλαμβανομένων τρίτων, αναμνηστικών.

Εξάλλου, η Υπηρεσία Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων της Κορέας (KCDA) ανακοίνωσε σήμερα ότι τις 24 ώρες ως τα μεσάνυχτα χθες Τετάρτη επιβεβαιώθηκαν 320.743 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν 375 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη Νότια Κορέα, που πλήττεται από κύμα αποδιδόμενο στην παραλλαγή Όμικρον, έφθασε τους 16.230 νεκρούς επί συνόλου 13.095.631 μολύνσεων, κατά την KCDA. Ο δείκτης θνητότητας παρέμεινε αμετάβλητος στο 0,12%.

Ο αριθμός των κρουσμάτων μειώθηκε από την προηγουμένη, όταν ανακοινώθηκαν 424.641.

Ο αριθμός των ασθενών με την COVID-19 στα νοσοκομεία σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση, δείκτης-κλειδί, αυξήθηκε στους 1.315 (+14 σε 24 ώρες). Έχει εμβολιαστεί πλήρως το 86,7% του πληθυσμού των 52 εκατομμυρίων κατοίκων το 63,8% έχει πλέον λάβει αναμνηστική δόση, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Επιπρόσθετα, το νεοζηλανδικό Yπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 15.250 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο να φθάνει τα 657.723.

Παράλληλα υπέκυψαν 22 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα της Ωκεανίας να φθάνει τους 339 νεκρούς.

Σε νοσοκομεία νοσηλεύονται 830 ασθενείς με την COVID-19, 28 σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

Επίσης, το Υπουργείο Υγείας της Μαλαισίας ανακοίνωσε ότι τις 24 ώρες ως τα μεσάνυχτα χθες Τετάρτη υπέκυψαν 33 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 15.941 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα 33 εκατ. κατοίκων έφθασε τους 34.939 νεκρούς επί συνόλου 4.183.359 μολύνσεων.

Τα λεγόμενα ενεργά κρούσματα μειώθηκαν στα 206.591. Σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονται 275 ασθενείς με την COVID-19, 168 διασωληνωμένοι. Έχει ανοσοποιηθεί πλήρως κατά της COVID-19 το 79% του πληθυσμού, ενώ το 48,3% έχει λάβει αναμνηστική δόση εμβολίου.

Εξάλλου, στη Γερμανία επιβεβαιώθηκαν 274.901 κρούσματα του SARS-CoV-2 τις προηγούμενες 24 ώρες, με το σύνολό τους να φθάνει τα 21.104.509, δείχνουν οι αριθμοί που δημοσιοποίησε το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.

Οι θάνατοι 279 ασθενών εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα στους 129.391 νεκρούς, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Στο μεταξύ, το Υπουργείο Υγείας του Βιετνάμ ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 85.765 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο να φθάνει τα 9.472.254.

Οι θάνατοι 41 ασθενών εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στους 42.454 νεκρούς.

Στο κράτος κάπου 96 εκατομμυρίων κατοίκων έχουν χορηγηθεί 205,9 εκατ. δόσεις εμβολίων για την COVID-19.

 

Send this to a friend