Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Συμπερίληψη μίας θεραπείας εξωσωματικής στο ΓεΣΥ, συζητιέται στη Βουλή
Συμπερίληψη μίας θεραπείας εξωσωματικής στο ΓεΣΥ, συζητιέται στη Βουλή

Συμπερίληψη μίας θεραπείας εξωσωματικής στο ΓεΣΥ, συζητιέται στη Βουλή

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε για την ισχυρή δέσμευση και αποφασιστικότητά του να συμμετάσχει για άλλη μια φορά σε διαπραγματεύσεις προσανατολισμένες στην επίτευξη αποτελεσμάτων για διευθέτηση του Κυπριακού που θα αντιμετωπίζει τις θεμιτές ανησυχίες και θα διαφυλάσσει τα δικαιώματα και των δύο πλευρών.

Αποδεχόμενος την Πέμπτη τα διαπιστευτήρια της νέας Πρέσβειρας του Λουξεμβούργου, Elisabeth Cardoso Jordao, ο Πρόεδρος είπε ότι στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας, εκφράζοντας την ισχυρή μας υποστήριξη και σεβασμό στην εδαφική της ακεραιότητα, κυριαρχία και ανεξαρτησία. Σημείωσε ότι αυτό που έχει ύψιστη σημασία σε αυτό το σημείο είναι να διασφαλιστεί μέσω της διπλωματίας και του διαλόγου, η άμεση κατάπαυση του πυρός για να σταματήσει η τραγική απώλεια αθώων ζωών.

Ο Πρόεδρος είπε ότι η Κύπρος και ο λαός της έχουν τις δικές τους τραγικές εμπειρίες ξένης εισβολής, μετά την παράνομη τουρκική εισβολή και κατοχή από το 1974 της οποίας τις καταστροφικές συνέπειες βιώνουμε ως σήμερα. Εξέφρασε τη βαθιά του εκτίμηση για τη στάση αρχών του Λουξεμβούργου στο Κυπριακό και τη συνεπή υποστήριξη στις προσπάθειές μας για μια συνολική διευθέτηση, βασισμένη σε δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα όπως ορίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

 

 

Ανέφερε ότι η στάση αυτή εκτιμάται ιδιαίτερα υπό το φως της δεδηλωμένης θέσης της Τουρκίας για λύση «δύο κρατών» και της συνολικής επιθετικής συμπεριφοράς της σε κατάφωρη περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου. Ο Πρόεδρος πρόσθεσε ότι η Τουρκία συνεχίζει τα παράνομα σχέδιά της στην περιφραγμένη περιοχή των Βαρωσίων, αψηφώντας πλήρως τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, παρά την έντονη καταδίκη της διεθνούς κοινότητας και τις επανειλημμένες εκκλήσεις της για άμεση ανατροπή αυτής της πορείας.

Αναφέρθηκε στα ΜΟΕ που κατέθεσε λέγοντας ότι μπορούν να οικοδομήσουν την εμπιστοσύνη και μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των δύο κοινοτήτων και να χρησιμεύσουν ως καταλύτης για την προσπάθεια επίτευξης μόνιμης λύσης στο Κυπριακό.

Επιπρόσθετα, ο Πρόεδρος έκανε λόγο για τη στενή συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Λουξεμβούργου καθώς και για τις κοινές αξίες και αρχές της ΕΕ που μοιράζονται οι δύο χώρες, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι αυτή η συνεργασία θα διευρυνθεί σε νέα πεδία. Σε αυτό το κρίσιμο σημείο για την ΕΕ, είπε, οι δύο χώρες μπορούν από κοινού να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που έχει ενώπιόν της η κοινή ευρωπαϊκή οικογένεια.

“Σε εποχές κρίσης όπως αυτή, με τη γεωπολιτική αβεβαιότητα, τον πόλεμο, τον ξεριζωμό και τη μετανάστευση να είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη σήμερα, είναι σημαντικό να θυμηθούμε τις εμπειρίες μας και να εμπνευστούμε από την επανένωση της Ευρώπης και την ίδρυση της ΕΕ” είπε ο Πρόεδρος, εστιάζοντας στην ανάγκη διατήρησης των δημοκρατιών μας, των ευρωπαϊκών αξιών, της ενότητας και της αλληλεγγύης ώστε η Ευρώπη να βγει πιο δυνατή.

Send this to a friend