Παρουσίασε το βιβλίο του στη Λάρνακα ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος (φώτο)
Το βιβλίο του Προέδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου «Κύπρος 1955 – 1974, πορεία μιας προδοσίας» παρουσιάστηκε το βράδυ της Τρίτης 29 Μαρτίου, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στη Λάρνακα που στεγάζεται στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο «Αμμόχωστος».
Ο συγγραφέας Δρ. Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε ότι «στο βιβλίο περιλαμβάνονται συμπυκνωμένοι μια σειρά από έγγραφα και ντοκουμέντα τα οποία προέκυψαν ως αποτέλεσμα της έρευνας που είχε γίνει για τον φάκελο της Κύπρου και αφορούν την περίοδο 1955 – 1974. Ουσιαστικά μέσα από τα έγγραφα καταγράφεται κατά τρόπο αδιαμφισβήτητο η προδοσία που έγινε σε βάρος της πατρίδας μας, κυρίως οι επεκτατικοί στόχοι της Τουρκίας, ο τρόπος με τον οποίο ο αμερικανο-βρετανικός παράγοντας στήριξε τα τουρκικά σχέδια, αλλά δυστυχώς και τα προδοτικά λάθη τα οποία διέπραξαν κυβερνήσεις της Ελλάδας, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στο 1974, στο πραξικόπημα και στην τουρκική εισβολή που αποτελούσαν το αποκορύφωμα αυτής της προδοτικής πορείας».
Πρόσθεσε πως «το συγκεκριμένο είναι το πρώτο από μια σειρά βιβλίων, αφού όπως τα έχω προγραμματίσει, θα ακολουθήσουν τουλάχιστον άλλα 2 – 3 βιβλία τα οποία θα εξειδικευτούν σε ορισμένες περιόδους. Το ένα οπωσδήποτε θα αφορά την έναρξη της τουρκανταρσίας τον Δεκέμβριο του 1963 και στην συνέχεια μέχρι την αποχώρηση της ελληνικής μεραρχίας, το επόμενο θα αφορά την εκκλησιαστική κρίση, τις προεδρικές εκλογές του 1968 την δολοφονική απόπειρα και το σχέδιο πραξικοπήματος σε βάρος του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου τον Μάρτιο του 1970 και την δολοφονία του Πολύκαρπου Γιωρκάτζη».
Σημείωσε ακόμα ότι «το τελευταίο βιβλίο θα αφορά την επίμαχη περίοδο 1971 – 1974 αφετηρία η παράνομη άφιξη στην Κύπρου του Γρίβα, η ίδρυση της ΕΟΚΑ Β` και πως φτάσαμε στο τέλος το 1974 τον Ιούλιο στο Πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή».
Αναφερόμενος στα συμπεράσματα του βιβλίου ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε πως «αυτά μπορεί να εξαχθούν εύκολα από τον κάθε αναγνώστη. Δεν υπάρχει καθόλου το υποκειμενικό στοιχείο, αυτό που παρουσιάζονται είναι τα ντοκουμέντα τα οποία ουσιαστικά δίνουν την κατά κάποιο τρόπου φωτίζουν αυτή την περίοδο γιατί» όπως εξήγησε «είναι πάρα πολύ σημαντικό για εμάς να γνωρίζουμε το παρελθόν, να μπορούμε να διαγνώσουμε σωστά το παρόν αν θέλουμε να προλάβουμε το μέλλον».
Στον χαιρετισμό του ο Ζαχαρίας Κουλίας – Βουλευτής και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τον Φάκελο της Κύπρου ανέφερε ότι «για 22 χρόνια που βρίσκομαι στη Βουλή, θεωρώ ότι το πιο αξιόλογο έργο το οποίο επιτελέστηκε από την Βουλή των Αντιπροσώπων, ήταν ο φάκελος της Κύπρου» είπε και σημείωσε πως «ήταν μια οδυνηρή εμπειρία να ζεις την προδοσία επί μια πενταετία, όμως ήταν ταυτόχρονα ένα καθήκον εθνικό να μαζευτεί το υλικό».
Ανέφερε πως «ο Μαρίνος Σιζόπουλος που προήδρευε της Επιτροπής, δεν εφείσθη κόπου, μόχθου και προσωπικών αλλά και οικονομικών επιβαρύνσεων για να πάει καλά η Επιτροπή» και πρόσθεσε πως «από τις 160 – 180 συνεδριάσεις που έκανε η Επιτροπή, ο Μαρίνος Σιζόπουλος απουσίαζε μόνο μια φορά. Η Επιτροπή χρειάστηκε να πάει μια φορά στην Τόχνη για να λάβει μια πάρα πολύ σημαντική μαρτυρία από κάποιο μάρτυρα ενώ μια φορά μετέβη στο Λονδίνο όπου συνάντησε τον τέως Βασιλιά Κωνσταντίνο. Η προσπάθεια καταγραφής των 164 περίπου μαρτυριών και συγκέντρωσης όλου του υλικού και των εγγράφων, ήταν τεράστια».
Ο συγγραφέας, συνέχισε ο κ. Κουλίας «κατάφερε να βρει σημαντικούς μάρτυρες και να τους καλέσει για να καταθέσουν, ωστόσο ο σημαντικότερος μάρτυρας ήταν ο Αλέξανδρος Σημαιοφορίδης ο οποίος χαρακτηρίστηκε από την Βουλή των Ελλήνων ως ο πλέον αξιόλογος μάρτυρας του φακέλου και ήταν ο άνθρωπος ο οποίος ηγείτο της αντικατασκοπείας στην Κερύνεια. Παρά το γεγονός ότι πάρα πολλοί μάρτυρες έρχονταν στην Επιτροπή για να εξυψώσουν τον εαυτό τους ή να αποκρύψουν δεδομένα, αλλά ταυτόχρονα κάποιοι ήξεραν γεγονότα και πιστοποιούσαν τα πραγματικά γεγονότα».
Ανέφερε ακόμα ότι «με πολλές προσπάθειες και του Μαρίνου Σιζόπουλου αλλά και του τέως Προέδρου της Βουλής, κατάφεραν να εξασφαλίσουν και τον φάκελο της Ελλάδας με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να έχουν εκδοθεί 9 τόμοι και θα συνεχίσουμε μέχρι να ολοκληρωθεί ο φάκελος της Ελλάδος, ώστε να ξεκινήσουμε με τον φάκελο της Κύπρου. Το βιβλίο του Μαρίνου Σιζόπουλου που είναι ουσιαστικά μία σύνοψη των γεγονότων και των μαρτυριών, είναι ένα πολύτιμο έργο με τεράστιο υλικό και ουσιαστικά αποτελεί μια προσφορά προς τον τόπο, μια ευγνωμοσύνη και αναγνώριση σε όσους έχασαν την ζωή τους για τους αγώνες της πατρίδας».
Στον δικό του χαιρετισμό ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «λαός που ξεχνά την ιστορία του πολύ πιθανόν να επαναλάβει τα ίδια λάθη, ενώ ένα άλλο γεγονός είναι ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται. Τέτοια βιβλία, τέτοιες πρωτοβουλίες όπως το βιβλίο του Προέδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου που καταγράφουν με ντοκουμέντα, με δεδομένα, με στοιχεία για όλη την προδοσία, όλα τα γεγονότα όπως έχουν διαδραματιστεί, ίσως στην πιο σκοτεινή και την χειρότερη περίοδο της κυπριακής ιστορίας είναι πολύ καλά να τα γνωρίζουμε να τα αναλύσουμε, να τα μάθουμε έτσι ώστε να μην τα επαναλάβουμε».
Το βιβλίο του Μαρίνου Σιζόπουλου παρουσίασαν ο πρώην βουλευτής Δώρος Χριστοδουλίδης και ο Επιθεωρητής Φιλολογικών Μαθημάτων Παύλος Δαπόλας.
Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως «το βιβλίο του Μαρίνου Σιζόπουλου είναι ιστορικό και βασισμένο σε ντοκουμέντα και σε στοιχεία για την νεότερη γενιά. Θα εισηγούμουν το συγκεκριμένο βιβλίο να αποτελέσει ένα εκπαιδευτικό βιβλίο διότι μπορεί εμείς η παλιά γενιά που τα ζήσαμε να τα γνωρίζαμε, να ξεχάσαμε αρκετά, αλλά οι νέοι μας δεν γνωρίζουν τίποτα για το πως κατέληξε η Κύπρος από ένα ευτυχισμένο νησί σε ένα μοιρασμένο, σε μια μοιρασμένη πατρίδα».
Πρόσθεσε πως ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ «συνάδελφος γιατρός χρησιμοποιεί με λιτή γλώσσα, απολύτως στοιχειοθετημένη και σε εκατό μόνο σελίδες αναφέρεται στην συνωμοσία των μεγάλων δυνάμεων, των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, της Μεγάλης Βρετανίας, του ΝΑΤΟ της CIA δυστυχώς, των κυβερνήσεων της μητέρας-πατρίδας Ελλάδας και της Τουρκίας. Το βιβλίο αναφέρεται ουσιαστικά στη συνωμοσία που οδήγησε στη τουρκική εισβολή που τις συνέπειες εκείνης της προδοσίας πληρώνουμε και δεν ξέρω για πόσα χρόνια ακόμα θα πληρώνουμε μέχρι η πατρίδα μας να απελευθερωθεί, να ενωθεί και να γίνει μια κοινή πατρίδα για όλους, με ένα σύστημα δίκαιο βιώσιμο και λειτουργικό.”
Όπως είπε ο κ. Χριστοδουλίδης «ο συγγραφές αναφέρεται στο βιβλίο του στις Δυσκολίες, τα εμπόδια και την ψυχοφθόρα διαδικασία στην συλλογή των απαραίτητων πληροφοριών για την έρευνα που του ανατέθηκε από την Βουλή των Αντιπροσώπων, όταν του ανατέθηκε η προεδρία της Επιτροπής για το φάκελο της Κύπρου, ενώ γίνεται αναφορά και στους αείμνηστους Προέδρους της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και Τάσο Παπαδόπουλο. Ακόμα στο βιβλίο γίνεται αναφορά στους στρατηγικούς στόχους της Τουρκίας που ήταν και είναι από το 1952 οι ίδιοι, μεταξύ άλλων να αναβαθμίσει τη θέση της σε περιφερειακή υπερδύναμη και τελικά την προσάρτηση της Κύπρου για τον έλεγχο της ευρύτερης περιοχής».
Αφού ανέφερε πως ο Μαρίνος Σιζόπουλος «καταθέτει στο βιβλίο του για υποστήριξη των λόγων του, στοιχεία τεκμηριώνοντας τα όσα γράφει, αναφέρεται στο πως φτάσαμε στον γεωγραφικό δικοινοτικό διαχωρισμό, στις στάσεις της Αμερικής της Βρετανίας, της Τουρκίας και της Ελλάδας έναντι του του κυπριακού προβλήματος και ταυτόχρονα κατατίθενται ντοκουμέντα και αναφορές που στοιχειοθετούν την συνωμοσία των τεσσάρων χωρών, το ρόλο των κυβερνήσεων της μητέρας-πατρίδας, που ήταν καθαρά παιδοκτόνος».
Από την πλευρά του ο Επιθεωρητής Φιλολογικών Μαθημάτων Παύλος Δαπόλας εξέφρασε «μεγάλη ικανοποίηση και τιμή» για την πρόσκληση να συμπαρουσιάσει το βιβλίο του Μαρίνου Σιζόπουλου, «το οποίο είναι η συγκέντρωση ενός πάρα πολύ μεγάλου, ενός τεράστιου υλικού από την ειδική Επιτροπή της Βουλής που είχε συσταθεί για τον φάκελο της Κύπρου. Το ενδιαφέρον μου για την ιστορία ήταν έκδηλο και μέσα από αυτό πάντοτε έψαχνα να βρω και εγώ προσωπικά απαντήσεις στα ερωτήματα τα οποία όλοι μας έχουμε, δηλαδή τι συνέβη από το 1955 και οδηγηθήκαμε στην καταστροφή του 1974, στην τραγωδία εκείνη».
Πρόσθεσε πως «το βιβλίο του κ. Σιζόπουλου είναι τεκμηριωμένο υλικό, ντοκουμέντα, σε αποδεικτικό ιστορικό λόγο, ενώ η γραφή του συγγραφέα είναι εξαιρετική, άμεσα κατανοητή, δίνοντας μονοσήμαντες τις έννοιες των λέξεων με τολμηρή γραφή στο περιεχόμενο και αλώβητη επειδή ακριβώς ενδύεται το πέπλο της αλήθειας».
Σημείωσε ακόμα ότι «το συγκεκριμένο ιστορικό πόνημα στηρίζεται σε πρωτογενείς πηγές, γραπτά τεκμήρια, τηλεγραφήματα, υπηρεσιακές αναφορές, απόρρητα έγγραφα μυστικών υπηρεσιών, αρχειοθετημένο επίσημο υλικό που έχει απελευθερωθεί για μελέτη από ερευνητές και την δημοσιοποίηση του. Είναι υλικό το οποίο έχει συλλεχθεί από την κοινοβουλευτική Επιτροπή για το φάκελο της Κύπρου, είναι διακομματικά αναγνωρισμένο και οι πηγές από τις οποίες αντλεί ο συγγραφέας είναι οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές των ιστορικών γεγονότων και αυτό τις καθιστά αδιαμφισβήτητες».
Σημειώνεται ότι την παρουσίαση του βιβλίου συντόνισε η Μαρία Παναγιώτου, Διδάκτωρ Ιστορίας και Εκπρόσωπος Τύπου της ΕΔΕΚ, ενώ στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, βουλευτές, ο Δήμαρχος Αραδίππου και δημοτικοί σύμβουλοι Λάρνακας.