Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΓΕΩΡΓΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΣ Άμεση παρέμβαση του Προέδρου για στήριξη του κτηνοτροφικού τομέα στη Κύπρο ζήτησε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ
Άμεση παρέμβαση του Προέδρου για στήριξη του κτηνοτροφικού τομέα στη Κύπρο ζήτησε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ

Άμεση παρέμβαση του Προέδρου για στήριξη του κτηνοτροφικού τομέα στη Κύπρο ζήτησε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ

«Ο κτηνοτροφικός τομέας καταρρέει» και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει άμεσα και επειγόντως να αναλάβει πρωτοβουλία για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχει ο κλάδος και ταυτόχρονα να μην καταρρεύσει η επισιτιστική αλυσίδα στην Κύπρο, είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου.

Σε δηλώσεις ύστερα από σύσκεψη που είχε το Σάββατο, στην κτηνοτροφική μονάδα του Παντελή Ζαννέττου με άλλους κτηνοτρόφους στην κτηνοτροφική περιοχή Αραδίππου, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «πάντοτε αυτός ο κλάδος αντιμετωπίζει προβλήματα και χρειάζεται τη φροντίδα και την αρωγή του κράτους».

Αναφέρθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία, είπε ωστόσο ότι «τα προβλήματα ξεκίνησαν πιο νωρίς, με την αύξηση της τιμής σε βασικές πρώτες ύλες που συναποτελούν το κόστος παραγωγής που έχουν οι κτηνοτροφικές μονάδες και αυτά τα προβλήματα έχουν ενισχυθεί».

 

 

Πρόσθεσε ότι «σήμερα με τους κτηνοτρόφους συζητήσαμε και από αυτούς βγαίνει μία φωνή, μια κραυγή αγωνίας, ο τομέας χάνεται και καταρρέει και δεν είναι σχήμα λόγου. Χρειάζεται η άμεση, η επείγουσα και η αποτελεσματική παρέμβαση του κράτους, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και να διατηρηθεί στη ζωή ο συγκεκριμένος κλάδος και την ίδια ώρα να μην καταρρεύσει η επισιτιστική αλυσίδα και να πεινάσουμε στην Κύπρο».

Ο κ. Στεφάνου είπε πως όσα λέει «δεν είναι σχήμα λόγου, είναι μια πραγματικότητα. Και για να μπορέσει να κινηθεί το κράτος χρειάζεται αμέσως να κινηθεί η Κυβέρνηση και στην δική μου αντίληψη ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας» ανέφερε και σημείωσε πως θα επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη αφού, «ο ίδιος πρέπει να παρέμβει, να κινήσει τα νήματα, να κινηθεί το αρμόδιο Υπουργείο και οι αρμόδιες Υπηρεσίες για να ληφθούν άμεσα μέτρα στη βάση ενός σχεδιασμού που να αντιμετωπίζει τα πιεστικά προβλήματα που υπάρχουν».

Αφού είπε πως «δεν είναι θέμα προτεραιοτήτων» ο ΓΓ του ΑΚΕΛ κάλεσε την Κυβέρνηση «να μην αρχίσει να κοστολογεί και να λέει ότι δεν υπάρχουν λεφτά και τι να κάνουμε. Μέσα στις προτεραιότητες, αν η Κυβέρνηση κάνει αυτή την προτεραιοποίηση, δεν μπορεί παρά να βάλει αυτόν τον τομέα που δίνει τροφή στον τόπο» είπε και πρόσθεσε πως «χρειάζεται αμέσως να εξευρεθούν οι λύσεις».

Σημείωσε ακόμα ότι «το αγροτικό Κίνημα έχει συγκεκριμένες προτάσεις και χρειάζεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να πάρει πρωτοβουλία, να φωνάξει και τις αγροτικές οργανώσεις, να τις ακούσει και να δώσει εντολή εδώ και τώρα να ληφθούν μέτρα». «Δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου, πραγματικά χανόμαστε» είπε.

Ο Στέφανος Στεφάνου είπε ακόμα ότι «η Κυβέρνηση πρέπει να απευθυνθεί και στην Ευρώπη, αφού προχθές το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επειγόντως απασχολήθηκε με το θέμα του αγροτικού – κτηνοτροφικού τομέα και της επισιτιστικής αλυσίδας. Η Ευρώπη αξιολογεί πολύ ψηλά αυτούς τους κινδύνους που έχουμε στην Κύπρο και θα πρέπει να ζητήσουμε εμπράκτως και την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για να στηριχθούν οι συγκεκριμένοι κλάδοι».

Επανέλαβε επίσης ότι «οι προτάσεις είναι πολύ συγκεκριμένες και χωρίς πολλές συζητήσεις θα πρέπει να δούμε πως τις υλοποιούμε. Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να είναι αρωγός στον γεωργοκτηνοτροφικό κόσμο για να βοηθήσουμε να επιβιώσει και να αναπτυχθεί ο πρωτογενής τομέας, ο οποίος είναι κάτι περισσότερο από απαραίτητος για την οικονομία, την κοινωνία και τη χώρα μας».

Από την πλευρά του ο Πανίκος Χάμπας, Γενικός Γραμματέας της ΕΚΑ, ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ «είναι μπροστάρης στο να υπερασπιστεί όλα αυτά στα οποία αναφέρθηκε, όχι μόνο για τον κτηνοτροφικό κόσμο αλλά για ολόκληρο τον κυπριακό λαό. Σήμερα ενώνουμε τη φωνή μας με του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και του ΓΓ του ΑΚΕΛ ότι το κύριο ζητούμενο σήμερα στον πλανήτη Γη είναι και στην Κύπρο είναι η επιβίωση του κυπριακού λαού» είπε και πρόσθεσε πως «ο κυπριακός λαός θα πεινάσει αν δεν μπει ψηλά στην προτεραιότητα το θέμα της διαχείρισης του πρωτογενούς τομέα».

Γι’αυτό συνέχισε «εισηγούμαστε όπως τις 36 χιλιάδες σιτηρών που θα φέρει από το εξωτερικό η Κυβέρνηση να δοθούν, με συγκεκριμένο πρόγραμμα, δωρεάν και απευθείας από το λιμάνι στους κτηνοτρόφους για να μειωθεί το κόστος τους. Ακόμα επειδή φέτος τα φράγματα θα ξεπεράσουν σε πληρότητα το 95%, θα πρέπει να δοθεί δωρεάν νερό σε όλους τους γεωργούς και κτηνοτρόφους και αυτοί που δεν μπορούν να πάρουν νερό από τον νότιο αγωγό, να βοηθηθούν με διαφορετικό τρόπο» δηλαδή το κράτος να επιδοτεί τα αρδευτικά τμήματα ώστε οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι να μην πληρώνουν για το νερό που θα χρησιμοποιούν.

Σύμφωνα με τον κ. Χάμπα θα πρέπει μέσα από το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, οι κτηνιατρικές υπηρεσίες να προσφερθούν από το κράτος δωρεάν, ενώ είπε ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί το Π.Ο.Π και να γίνουν έλεγχοι, αφού φαίνεται ότι το Υπουργείο Εμπορίου «δεν προέβαινε στους απαιτούμενους ελέγχους, αφήνοντας εκτεθειμένους και τους κτηνοτρόφους – που ουσιαστικά ήταν σε βάρος τους οικονομικά – αλλά και τους καταναλωτές που δεν ήξεραν τι αγόραζαν». Γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα διευκρίνιζε από το 2006 ότι για να ονομάζεται Π.Ο.Π το «χαλούμι» έπρεπε να έχει συγκεκριμένα ποσοστά γάλακτος, είπε, λέγοντας ότι «δεν τα εφάρμοζαν». «Καταγγέλλουμε το γεγονός αυτό και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να διατάξει διοικητική έρευνα γιατί δεν προέβαιναν στους συγκεκριμένους ελέγχους» είπε.

Εξάλλου ο Κώστας Νικολάου κτηνοτρόφος από την επαρχία Λεμεσού ανέφερε πως «ο κλάδος είναι υπό χρεωκοπία, δηλαδή όλοι οι συνάδελφοι δεν μπορούν να επιβιώσουν όχι μόνο τις μάντρες και τα ζώα τους αλλά ούτε να ζήσουν τις οικογένειες τους. Την περασμένη εβδομάδα κάναμε μια ειρηνική διαμαρτυρία κατά τη διάρκεια της οποίας υποβάλαμε τα αιτήματα μας χωρίς όμως καμία ανταπόκριση, ενώ δεν είχαμε ανταπόκριση και από τις ομάδες παραγωγών με τις οποίες συνομιλήσαμε». Ζήτησε άμεσα να στηριχθεί ο κλάδος ενώ είπε ότι τα πιο σημαντικά προβλήματα «είναι ανοικτά και είναι πάρα πολλά».

Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων αρκετοί κτηνοτρόφοι της Αραδίππου, ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου, ο Βουλευτής Αντρέας Πασιουρτίδης και ο Γιαννάκης Γαβριήλ, Βουλευτής Αμμοχώστου του ΑΚΕΛ και Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας της Βουλής.

Send this to a friend