Home ΛΑΡΝΑΚΑ «Πονοκέφαλος» η διαχείριση βιομηχανικών αποβλήτων στην Αθηένου
«Πονοκέφαλος» η διαχείριση βιομηχανικών αποβλήτων στην Αθηένου

«Πονοκέφαλος» η διαχείριση βιομηχανικών αποβλήτων στην Αθηένου

 

 

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Μελέτη για την επεξεργασία των αποβλήτων της Βιομηχανικής Περιοχής Αθηένου, βρίσκεται στα σκαριά, έπειτα από πρωτοβουλία του ακριτικού δήμου της επαρχίας Λάρνακας.

Μετά από έγκριση που εξασφάλισε από το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και κατόπιν συνεργασίας με το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, ο Δήμος Αθηένου ανακοίνωσε ότι προχώρησε στην προκήρυξη διαγωνισμού για την παροχή υπηρεσιών συμβούλων μελετητών σε σχέση με τη διενέργεια μελέτης σκοπιμότητας αναφορικά με την επεξεργασία των βιομηχανικών αποβλήτων της βιομηχανικής περιοχής του δήμου.

 

Ανακοίνωση του Δήμου Αθηένου αναφέρει ότι η βιομηχανική περιοχή δημιουργήθηκε πριν από περίπου 25 χρόνια σε ιδιωτική γη, η οποία απαλλοτριώθηκε από το κράτος.

Στο πλαίσιο δημιουργίας της βιομηχανικής περιοχής, το οδικό δίκτυο κατασκευάστηκε με πλακόστρωτα πεζοδρόμια, ενώ δημιουργήθηκαν συνολικά 40 βιομηχανικά οικόπεδα, τα οποία εκμισθώθηκαν σε περίπου 30 βιομήχανους, ανάλογα με το είδος και το μέγεθος της βιομηχανίας, δηλαδή περιορισμένης ή πολύ περιορισμένης οχληρίας.

«Η διαχείριση των παραγόμενων αποβλήτων, στον βαθμό που εξασφαλίζεται, πραγματοποιείται από τις ίδιες τις βιομηχανίες με σηπτικούς-απορροφητικούς λάκκους ή με απομάκρυνση ξεπλυμάτων, υπολειμμάτων και αστικών λυμάτων με βυτιοφόρα. Δυστυχώς παρουσιάζονται προβλήματα στην απομάκρυνση αυτών των αποβλήτων, με αποτέλεσμα οι δημότες να διατυπώνουν διαρκώς παράπονα για έντονη δυσοσμία, για ακαθαρσίες κτλ.

Ως εκ τούτου, με βάση τη μελέτη που θα γίνει, θα καθοριστεί ο τρόπος και ο τόπος επεξεργασίας και διάθεσης των υγρών  αποβλήτων, της παραγόμενης λάσπης καθώς και των άλλων παραγόμενων αποβλήτων, ώστε να εκλείψει το φαινόμενο τα παραγόμενα απόβλητα να ρέουν στην περιοχή», σημειώνεται στην ανακοίνωση του Δήμου Αθηένου.

Κάλυψη από το υπουργείο

————————————– 

Η εκτιμώμενη αξία της μελέτης για την επεξεργασία των βιομηχανικών αποβλήτων Αθηένου θα είναι 34.500 ευρώ, μη συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.

Όλο το κόστος θα καλυφθεί από το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας. Παράλληλα, το υπουργείο θα καλύψει και το κόστος κατασκευής των απαιτούμενων έργων που θα υποδείξει η μελέτη, ούτως ώστε να περιοριστούν τα προβλήματα που παρατηρούνται σήμερα.

Ο δήμαρχος Κυριάκος Καρεκλάς ευχαριστεί θερμά την Υπουργό Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου, η οποία, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του δήμου, μόλις ενημερώθηκε για τα προβλήματα, έδωσε οδηγίες για κάλυψη της μελέτης και της κατασκευής που θα απαιτηθεί μέσα από τους προϋπολογισμούς του υπουργείου της, προκειμένου να καταστεί δυνατή η οριστική επίλυση του προβλήματος με τα βιομηχανικά απόβλητα. Η τελευταία ημερομηνία υποβολής προσφορών είναι η Παρασκευή 6 Μαῒου, στις 12 το μεσημέρι.

 

Send this to a friend