Home ΛΑΡΝΑΚΑ Παρουσιάστηκε στη Λάρνακα το πρόγραμμα «Horizon 2020 Water Mining» (Φώτο)
Παρουσιάστηκε στη Λάρνακα το πρόγραμμα «Horizon 2020 Water Mining» (Φώτο)

Παρουσιάστηκε στη Λάρνακα το πρόγραμμα «Horizon 2020 Water Mining» (Φώτο)

ΓΡΑΦΕΙ o ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Η αφαλάτωση του ανακυκλωμένου νερού της Λάρνακας και η ανάκτηση υλικών στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας ήταν το θέμα συζήτησης της δεύτερης συνάντησης του ερευνητικού προγράμματος «Horizon 2020 Water Mining», που έγινε πρόσφατα στη Λάρνακα. Όπως αναφέρθηκε, η επάρκεια του φρέσκου νερού σε συνδυασμό με τα περιβαλλοντικά, ενεργειακά και οικονομικά ζητήματα με τα οποία συνδέεται είναι μία από τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει σήμερα η παγκόσμια κοινότητα.

Σύμφωνα, δε, με τις τελευταίες μελέτες, η ζήτηση φρέσκου νερού το 2030 θα είναι μεγαλύτερη από αυτή που θα μπορεί να αντληθεί από τις παγκόσμιες πηγές φρέσκου νερού. Σκοπός του προγράμματος Water Mining είναι να αντιμετωπιστεί η συγκεκριμένη πρόκληση, αναδεικνύοντας νέες πηγές φρέσκου νερού, όπως π.χ. τα βιομηχανικά και τα αστικά λύματα ή οι άλμες που προκύπτουν από τις μονάδες αφαλάτωσης.

Τεχνολογικά το συγκεκριμένο πρόγραμμα εστιάζει στην περαιτέρω ανάπτυξη και αξιοποίηση τεχνολογιών που έχουν ήδη δοκιμαστεί, προκειμένου από τα λύματα αυτά να παραχθεί νερό, το οποίο να μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια στη βιομηχανία, τη γεωργία και σε άλλους τομείς.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, θα δοκιμαστούν σε πραγματικές συνθήκες ολοκληρωμένα συστήματα επεξεργασίας βιομηχανικών άλμεων και λυμάτων, τα οποία θα εγκατασταθούν στην Κύπρο, την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ολλανδία. Όλα αυτά τα συστήματα βασίζονται στις αρχές της κυκλικής οικονομίας και της μηδενικής απόρριψης.

Η πιλοτική μονάδα που εγκαταστάθηκε και λειτουργεί στο Σταθμό Επεξεργασίας Λυμάτων της Λάρνακας, έχει ως στόχο την βελτίωση της ποιότητας του νερού, το οποίο ήδη παράγεται από τον σταθμό με την απομάκρυνση χλωριούχου νατρίου, φωσφόρου και αλάτων ασβεστίου και μαγνησίου. Το νερό που παράγεται από τον Σταθμό Επεξεργασίας Λυμάτων Λ/κας είναι αρκετά υψηλής ποιότητας που του επιτρέπει να χρησιμοποιείται για την άρδευση καλλιεργειών.

Από την συγκεκριμένη επεξεργασία νερού θα παραχθούν παράλληλα με το φρέσκο νερό, χλωριούχο νάτριο και φώσφορος. Τα δύο αυτά προϊόντα προορίζονται, το μεν χλωριούχο νάτριο για χρησιμοποίηση από μονάδες χλωρίωσης νερού, ενώ ο φώσφορος ως πρώτη ύλη λιπασμάτων.

Οι συγκεκριμένες δράσεις και τα αποτελέσματα του Έργου θα γνωστοποιούνται τακτικά στους ενδιαφερόμενους φορείς που είναι οι αγροτικοί σύνδεσμοι, τα κυβερνητικά τμήματα-υπουργεία, το Τμήμα Ανάπτυξης Υδάτων, οι σταθμοί επεξεργασίας λυμάτων, οι δήμοι και άλλοι τελικοί χρήστες.

Στην εκδήλωση μίλησαν η Δρ. Μαρία Δώδου, ο διευθυντής του ΣΑΛ Άγγελος Χατζηχαραλάμπους, η διευθύντρια του Τμ. Αναπτύξεως Υδάτων Παναγιώτα Χατζηγεωργίου και η Επίτροπος Περιβάλλοντος Κλέλια Βασιλείου. Η παρουσίαση του προγράμματος έγινε από την καθηγήτρια του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Μαρία Λοϊζίδου.

 

 

 

 

 

 

 

Send this to a friend