Home ΛΑΡΝΑΚΑ “Επιβάλλεται η συνεχής αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της υπαίθρου”
“Επιβάλλεται η συνεχής αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της υπαίθρου”

“Επιβάλλεται η συνεχής αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της υπαίθρου”

Την εκτίμηση ότι το περιβάλλον, οι διακοπές και οι εμπειρίες που συνδέονται με την τοπική κοινότητα, επιβάλλουν τη συνεχή αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της υπαίθρου, ενισχύοντας έτσι τον ρόλο της Κυπριακής Εταιρείας Αγροτουρισμού (ΚΕΑ), ανέφερε η Πρόεδρος της Αννίτα Δημητριάδου.

Σε χαιρετισμό της κατά την 17η Ετήσια Γενική Συνέλευση της ΚΕΑ που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 21 Μαρτίου, στο Συνεδριακό Κέντρο στα Λεύκαρα, η κα. Δημητριάδου ανέφερε ότι «η Εταιρεία διανύει φέτος το 26ο έτος λειτουργίας της και απαριθμεί συνολικά 115 μέλη, εκ των οποίων τα 76 είναι ιδιοκτήτες καταλυμάτων ενώ τα 38 μέλη είναι ιδιοκτήτες συναφών επιχειρήσεων όπως οινοποιείων, εργαστηρίων βιολογικής παραγωγής και μελισσοκομείων».

Πρόσθεσε ότι «η αλλαγή του καταστατικού της εταιρείας το 2020, επέτρεψε την ένταξη και άλλων συναφών επιχειρήσεων πλην των αγροτουριστικών καταλυμάτων και συνάδει πλήρως με τα νέα δεδομένα και τις τάσεις που διαμορφώνονται για τη δημιουργία ενός σύγχρονου τουριστικού προϊόντος. Οι προτιμήσεις των τουριστών που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων μορφές που εστιάζουν στην αποφυγή της πολυκοσμίας, το ενδιαφέρον για το φυσικό περιβάλλον και τις εμπειρίες που συνδέονται με την τοπική κοινότητα, επιβάλλουν τη συνεχή αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της υπαίθρου, ενισχύοντας έτσι τον ρόλο της Κυπριακής Εταιρείας Αγροτουρισμού»

Ανέφερε ακόμα ότι «η πανδημία του κορωνοϊού, μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει βιώσει η ανθρωπότητα, ήρθε να επιβεβαιώσει τη σημασία της υλοποίησης των δράσεων της Εταιρείας, που είναι πάντα ευθυγραμμισμένες με τους στόχους της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού 2030. Παρά το πλήγμα που δέχθηκε ο τομέας του τουρισμού το 2021, σε σχέση με το 2020, καταγράφηκε αύξηση αφίξεων και δαπάνης ανά επισκέπτη, γεγονός που δεικνύει την αποτελεσματικότητα των μέτρων που λήφθηκαν για την αντιμετώπιση του ιού».

Σύμφωνα με την κα. Δημητριάδου “μέλη της Εταιρείας συμμετείχαν στο Σχέδιο Ενίσχυσης του Εγχώριου Τουρισμού του Υφυπουργείου Τουρισμού, ενώ άλλα επωφελήθηκαν και από το Σχέδιο Επιχορήγησης Βιωματικών Εργαστηρίων, ενώ ο θεσμός θα συνεχιστεί και το 2022, με την αύξηση των εργαστηρίων από 800 σε 3.000».

Σημείωσε ακόμα ότι «από το Σχέδιο της επιχορήγησης για έργα τοπικού χαρακτήρα με τουριστική πτυχή, του Υφυπουργείου Τουρισμού, επωφελήθηκαν τον περασμένο χρόνο, 20 Κοινότητες, για να βελτιώσουν τις υποδομές τους και την εικόνα τους, μεταξύ των οποίων η Λάνια, η Αλωνα, η Ινεια, ο Στατός Αγιος Φώτιος και ο Αγιος Θεόδωρος της επαρχίας Λάρνακας. Για τη συνέχιση της υλοποίησης τέτοιων έργων, το Υφυπουργείο Τουρισμού έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση στα πλαίσια του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ, και θα δημοσιεύσει πρόσκληση υποβολής προτάσεων και το 2022».

Στον χαιρετισμό της η κα. Δημητριάδου αναφέρθηκε σε δύο άλλες πρωτοβουλίες του Υφυπουργείου, δηλαδή «το πρόγραμμα «Χρωματιστά χωριά» και ο θεσμός των Χριστουγεννιάτικων Χωριών. Για το πρώτο, έχουν ήδη επιδείξει ενδιαφέρον 15 χωριά και το 2022 θα βραβευτούν τα πρώτα χωριά με ειδικό σήμα «Label» που θα διασφαλίζει ότι με τις ενέργειές τους (π.χ. μέσα από φυτεύσεις λουλουδιών και φυτών και εξωραϊσμό προσόψεων), συνέβαλαν στη δημιουργία χρώματος. Όσον αφορά τα Χριστουγεννιάτικα Χωριά, λειτούργησαν με μεγάλη επιτυχία για πρώτη φορά σε 5 Κοινότητες του Τροόδους, ενώ ο θεσμός θα λειτουργήσει και το 2022 και αναμένεται να επεκταθεί σε περισσότερα χωριά».

Η πρόεδρος του ΚΕΑ έκανε αναφορά στο “καινοτόμο έργο «Heartland of Legends», το οποίο αναδεικνύει την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του νησιού μας και στοχεύει στην περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της υπαίθρου, των ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών. Αφορά στη δημιουργία μιας κεντρικής κυκλικής διαδρομής, καθώς και επιμέρους θεματικών διαδρομών, οι οποίες είτε ξεκινούν είτε τελειώνουν στην κεντρική διαδρομή».

Αναφερόμενη στο Σύμφωνο Ανάδειξης Κυπριακής Γαστρονομίας Taste Cyprus η Αννίτα Δημητριάδου είπε ότι «το 2021 επιτεύχθηκε η αύξηση των πιστοποιημένων κέντρων αναψυχής, επισκέψιμων μονάδων παραγωγής τοπικών προϊόντων διατροφής και καταστημάτων πώλησης τοπικών προϊόντων διατροφής από 50 σε 80. Με τη χαλάρωση των μέτρων, το Υφυπουργείο και η Εταιρεία θα προχωρήσουν με στοχευμένες δράσεις προβολής των πιστοποιημένων επιχειρήσεων» είπε και χαρακτήρισε «αξιοσημείωτη την επικείμενη εισαγωγή του «Πιάτου Κυπριακού Προγεύματος», του «Πιάτου Vegan Κυπριακού Προγεύματος»και του «Χορτοφαγικού Πιάτου Κυπριακού Προγεύματος», με έμφαση στη χρήση τοπικών προϊόντων που θα στηρίζουν την τοπική παραγωγή».

Send this to a friend