Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Ο «Φίλιππος» κατέστρεψε πατατοφυτείες στα Κοκκινοχώρια
Ο «Φίλιππος» κατέστρεψε πατατοφυτείες στα Κοκκινοχώρια

Ο «Φίλιππος» κατέστρεψε πατατοφυτείες στα Κοκκινοχώρια

 

 

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Μεγάλες ζημιές σε πατατοφυτείες των Κοκκινοχωρίων επέφερε το νέο κύμα παγετού που έπληξε την περιοχή τις τελευταίες μέρες. Τα προβλήματα για τους γεωργούς επιδεινώθηκαν εξαιτίας και της διακοπής στην παροχή νερού, γεγονός που εμπόδισε τις προσπάθειες για παγετοπροστασία. 

Όπως δήλωσε στην τοπική ιστοσελίδα Famagusta News ο εκπρόσωπος των πατατοπαραγωγών Ανδρέας Κάρυος, το έργο του Νότιου Αγωγού όσον αφορά την παροχή νερού στις καλλιέργειες δεν μπόρεσε ν’ ανταποκριθεί πλήρως, καθότι, όπως εξήγησε, η ζήτηση για νερό από τους γεωργούς ήταν πολύ μεγάλη, διότι ήταν υπερβολική η διάρκεια του παγετού.

 

Σύμφωνα με τον κ. Κάρυο, τις τελευταίες νύχτες που επικρατούσαν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, παρουσιάστηκαν βλάβες και διακοπή στην παροχή νερού σε κάποιες δεξαμενές του Νότιου Αγωγού, προβλήματα που εμπόδισαν τους πατατοπαραγωγούς στην προσπάθειά τους να προστατέψουν τις φυτείες τους. «Δεν θέλω να δώσω ελαφρυντικά στο έργο, αλλά πρέπει να αντιληφθούμε την πολύ μεγάλη ζήτηση για νερό από όλες τις δεξαμενές του Νότιου Αγωγού αυτές τις μέρες. Ήταν φυσικό επακόλουθο να δημιουργηθούν δυσκολίες. Όλες οι δεξαμενές ήταν σε πλήρη λειτουργία, αφού ο παγετός είχε μεγάλη διάρκεια», σημείωσε.

Πάντως, οι πατατοπαραγωγοί της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου κάνουν λόγο για μία από τις πλέον εκτεταμένες καταστροφές στον κλάδο της πατατοκαλλιέργειας των τελευταίων χρόνων και καλούν το Τμήμα Γεωργίας να περιοδεύσει στην περιοχή για να επιθεωρήσει τις καταστροφές και ταυτόχρονα να προτρέψει τους παραγωγούς να δηλώσουν έγκαιρα τις ζημιές που υπέστησαν, ώστε να εξασφαλίσουν τις αποζημιώσεις που δικαιούνται.

Από την πλευρά του, ο επαρχιακός γραμματέας της ΕΚΑ Αμμοχώστου Γιαννάκης Γαβριήλ δήλωσε ότι για αρκετές ώρες ο αγωγός σταμάτησε να παρέχει τις αναγκαίες ποσότητες νερού στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, κάτι που απέτρεψε τους γεωργούς στο να σώσουν τις καλλιέργειές τους. Κάλεσε, δε, το Τμήμα Άρδευσης όπως επιλύσει οριστικά το πρόβλημα, παρέχοντας τις απαραίτητες ποσότητες νερού στους πατατοπαραγωγούς.

 

Send this to a friend