Home ΛΑΡΝΑΚΑ Ο καιρός στάθηκε εμπόδιο στην εκτόξευση μικροδορυφόρου στο διάστημα από μαθητές του Πασκάλ στη Λάρνακα
Ο καιρός στάθηκε εμπόδιο στην εκτόξευση μικροδορυφόρου στο διάστημα από μαθητές του Πασκάλ στη Λάρνακα

Ο καιρός στάθηκε εμπόδιο στην εκτόξευση μικροδορυφόρου στο διάστημα από μαθητές του Πασκάλ στη Λάρνακα

Δεν κατάφεραν τελικά λόγω καιρικών συνθηκών, μαθητές του PASCAL English School Larnaka, να καταρρίψουν παγκόσμιο ρεκόρ, αποστέλλοντας  μικροδορυφόρο στο διάστημα, για λήψη εικόνας και βίντεο από υψόμετρο 147,648 ποδιών.

Σε γραπτή ανακοίνωση του Τμήματος Μετεωρολογίας, αναφέρεται ότι «τον περασμένο μήνα στον Σταθμό Ραδιοβολίσεων του Τμήματος Μετεωρολογίας στην Αθαλάσσα, οι μαθητές της Αγγλικής Σχολής PASCAL Λάρνακας, επιχείρησαν την κατάρριψη ενός παγκόσμιου ρεκόρ, που αφορά την αποστολή ενός μικροδορυφόρου με κωδική ονομασία «PICO» σε ύψος πέραν των 147.648 ποδιών, για λήψη εικόνας και βίντεο».

Προστίθεται ότι «οργανωτής της ημερίδας ήταν ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός «Cyprus Space Foundation» και υποστηρικτές το Τμήμα Μετεωρολογίας και το κέντρο Αριστείας «Ερατοσθένης» του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου – ΤΕΠΑΚ».

Το εγχείρημα «αποτελεί μέρος της διαστημικής ημερίδας «SpaceUp Cyprus 2022» και προβλήθηκε ζωντανά μέσω διαδικτύου στα 27 συμμετέχοντα σχολεία τόσο της δημόσιας όσο και ιδιωτικής εκπαίδευσης. Περίπου δύο χιλιάδες μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τα πειράματά τους να φτάνουν σε υψόμετρα πέραν του ύψους της τροπόπαυσης».

Σημειώνεται ότι «η πρώτη προσπάθεια των εξερευνητών, μαθητών και μαθητριών, έγινε αρχές Ιανουαρίου όταν ο μικροδορυφόρος τους έφτασε στις 100.000 πόδια στέλνοντας πίσω στον σταθμό Ραδιοβολίσεων Αθαλάσσας ζωντανά δεδομένα και εικόνες υψηλής ευκρίνειας».

Η δεύτερη προσπάθεια «των εξερευνητών έγινε στις 18 Φεβρουαρίου 2022 και  ο μικροδορυφόρος έφτασε στις 125.000 πόδια. Στο ύψος εκείνο επικρατούσε πολύ ισχυρό ρεύμα αέρα με αποτέλεσμα τα ηλιακά τροφοδοτικά του μικροδορυφόρου να τρυπήσουν το μπαλόνι, να σταματήσει η ανοδική του πορεία και να αρχίσει η ελεύθερη πτώση του με την βοήθεια αλεξιπτώτου».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «η ομάδα των μαθητών και μαθητριών, εξερευνητών του διαστήματος, θα επιχειρήσει για τρίτη φορά την κατάρριψη του παγκοσμίου ρεκόρ μέσα στους επόμενους πέντε μήνες».
Το Τμήμα Μετεωρολογίας «παρείχε τεχνογνωσία για την άφεση και ανύψωση του μικροδορυφόρου, ενώ σε κάθε σημείο της διαδρομής παρείχε πληροφορίες για τις επικρατούσες μετεωρολογικές συνθήκες. Το Τμήμα εύχεται κάθε επιτυχία στην επόμενη προσπάθεια για την κατάρριψη του παγκόσμιου ρεκόρ».

Το Τμήμα Μετεωρολογίας εκφράζει «συγχαρητήρια στους εξερευνητές, αλλά και στον οραματιστή καθηγητή τους Ελπιδοφόρο Αναστασίου για την προσπάθεια του, που εμπνέει τους εξερευνητές».

Send this to a friend