Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ “Αγώνας δρόμου” για να φέρουν όσους περισσότερους τουρίστες μπορούν
“Αγώνας δρόμου” για να φέρουν όσους περισσότερους τουρίστες μπορούν

“Αγώνας δρόμου” για να φέρουν όσους περισσότερους τουρίστες μπορούν

 

 

Η σημασία της πληρότητας των πτήσεων που θα φτάνουν φέτος στην Κύπρο, στο πλαίσιο των προσπαθειών για μετριασμό των μεγάλων απωλειών από την ουκρανική κρίση, τονίστηκε χθες στη Βουλή, αφού, όπως σημειώθηκε, μια πιθανή αύξηση της πληρότητας κατά 10% θα ισοδυναμεί με πρόσθετες 250 χιλ. αφίξεις συγκριτικά με πέρσι.

Ο αριθμός είναι εντυπωσιακός αλλά μικρός για να καλύψει το κενό που θα αφήσουν η ρωσική και ουκρανική αγορά, από τις οποίες, όπως ανέφερε χθες στην Επιτροπή Εμπορίου ο υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος, μιλώντας διαδικτυακά, καθώς βρίσκεται σε καραντίνα, αναμένονταν φέτος 800 χιλ. τουρίστες. Πλέον, είπε ο κ. Περδίος, δουλεύουμε με το χείριστο σενάριο, με βάση το οποίο θα έχουμε μηδέν αφίξεις από τις συγκεκριμένες αγορές, προειδοποιώντας πως δυσκολίες όσον αφορά τη ροή Ρώσων τουριστών αναμένεται να υπάρξουν και τα επόμενα χρόνια. «Δεν ξέρουμε πόσα χρόνια θα πάρει η ρωσική αγορά να επανέλθει», ανέφερε, ζητώντας την προσαρμογή όλων στις νέες τάσεις και νέες αγορές, τις οποίες επιχειρεί να προσελκύσει η Κύπρος.

Για αντιμετώπιση της κρίσης επανέλαβε πως σε συνεννόηση με όλους τους τουριστικούς εταίρους βρίσκεται σε εξέλιξη έκτακτο πλάνο δράσης, με κινήσεις σε άλλες αγορές, που δεν θα καλύψουν όμως πλήρως τις απώλειες. «Δεν πρόκειται να αντικαταστήσουμε 800 χιλ. αφίξεις μέσα σε λίγες εβδομάδες», είπε.

 

Στο πλαίσιο των δράσεων του υφυπουργείου, ο κ. Περδίος επανέλαβε πως έχει ήδη διοχετευτεί το σύνολο των πιστώσεων για διαφήμιση που υπήρχε για Ρωσία και Ουκρανία σε αγορές που παρουσιάζουν προοπτική για φέτος, καταγράφοντας ως τέτοιες τη  Γερμανία, το Ισραήλ, την Πολωνία, την Αυστρία, την Ελβετία, την Ιταλία, την Γαλλία, τη Σουηδία και την Ουγγαρία. Όπως είπε οι πιο πάνω αγορές λόγω και της προεργασίας που έγινε τα τελευταία χρόνια θα έχουν φέτος περίπου 20 με 40 πτήσεις η κάθε μία την εβδομάδα, σημειώνοντας για σκοπούς σύγκρισης πως από τη Ρωσία αναμένονταν γύρω στις 100 πτήσεις την εβδομάδα. Αυτό, είπε, σημαίνει πως με στοχευμένη διαφήμιση από όλους θα μπορέσουμε να αναπληρώσουμε κάποιους αριθμούς που θα χαθούν από Ρωσία και Ουκρανία.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υφυπουργός ανέδειξε τη σημασία που θα έχει και η πληρότητα των πτήσεων προς την Κύπρο. Όπως είπε, η μέση πληρότητα των αεροσκαφών πέρσι, βάσει στοιχείων της Hermes Airports, ήταν 70% και εάν φέτος καταφέρουμε να ανεβάσουμε το ποσοστό στο 85% και 90%, αυτό από μόνο του χωρίς οποιαδήποτε αύξηση δρομολογίων θα επιφέρει επιπλέον 200 με 250 χιλ. θέσεις σε σχέση με το τι περιμέναμε.

Το πιο πάνω επιβεβαίωσε και η ανώτερη διευθύντρια Αεροπορικής Ανάπτυξης της Hermes Airports Μαρία Κουρούπη, υποστηρίζοντας πως αν καταφέρουμε να αυξήσουμε τον δείκτη πληρότητας γύρω στο 10% μπορεί να μιλούμε για 300.000 με 350.000 επιβάτες, σε αφίξεις τουριστών, δηλαδή θα μπορούσε να «σωθεί» το 30-40% της κίνησης που χάσαμε από Ουκρανία και Ρωσία. Η αυξημένη πληρότητα μπορεί να βοηθηθεί και από την ενεργειακή κρίση, αφού, όπως ανέφερε η κ. Κουρούπη, λόγω των μεγάλων αυξήσεων στις τιμές πετρελαίου δύσκολα οι εταιρείες θα προσθέσουν νέες πτήσεις και θα προσπαθήσουν να μεγιστοποιήσουν τα υφιστάμενα πτητικά προγράμματα, γεμίζοντας τα αεροπλάνα. Σύμφωνα με την κ. Κουρούπη, συνολικά για φέτος θα έχουμε 10 εκατ. θέσεις προς την Κύπρο, από 38 χώρες και 50 αεροπορικές εταιρείες.

Ο κ. Περδίος προανήγγειλε έκτακτες συνεργασίες και συνδιαφήμιση με οργανωτές ταξιδιών αλλά και νέες συνεργασίες με αεροπορικές εταιρείες. Υπάρχει σε εξέλιξη συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών, είπε, αποκαλύπτοντας πως η Κύπρος ζήτησε ήδη από την ΕΕ παράταση των χαλαρώσεων στους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων. Σημείωσε ακόμα πως γίνεται προσπάθεια και για περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα της κρουαζιέρας και άφησε να εννοηθεί πως θα υπάρξουν και φέτος σχέδια ενίσχυσης του εγχώριου τουρισμού. Συμφώνησε δε με παρατηρήσεις πως και η κατάργηση του CyprusFlightPass και των εγχώριων περιορισμών θα βοηθούσε την όλη προσπάθεια.

Πηγή: philenews.com

Send this to a friend