Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Τουλάχιστον 15 ξενοδοχεία θα μείνουν κλειστά το καλοκαίρι
Τουλάχιστον 15 ξενοδοχεία θα μείνουν κλειστά το καλοκαίρι

Τουλάχιστον 15 ξενοδοχεία θα μείνουν κλειστά το καλοκαίρι

 

 

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Οι πρώτες δυσοίωνες ενδείξεις για την τουριστική βιομηχανία της ελεύθερης Αμμοχώστου εν’ όψει της επερχόμενης καλοκαιρινής περιόδου άρχισαν να διαφαίνονται. Κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, δηλαδή περί τα μέσα Μαρτίου, υπήρχε πάντοτε μία σαφής ένδειξη στον τοπικό σύνδεσμο ξενοδόχων σε σχέση με την τουριστική κίνηση που θα παρατηρείτο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, λαμβάνοντας υπόψη τις κρατήσεις που υπήρχαν μέχρι την συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Φέτος, ωστόσο, κι ενώ βρισκόμαστε στα μέσα Μαρτίου, οι κρατήσεις που υπάρχουν τη δεδομένη στιγμή στην κατ’ εξοχήν τουριστική επαρχία της Κύπρου είναι μηδαμινές. Και το γεγονός αυτό δεν είναι καθόλου άσχετο με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ανασφάλεια που επικρατεί γενικότερα σε ολόκληρη την Ευρώπη.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, οι επαφές των ξενοδόχων της ελεύθερης Αμμοχώστου με τους οργανωτές ταξιδίων της Ρωσίας, μιας αγοράς από την οποία η συγκεκριμένη επαρχία εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό, κορυφώνονταν εν’ όψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου.

Φέτος, όπως μας λέχθηκε, οι Ρώσοι τουριστικοί πράκτορες δεν ασχολούνται καν με τον προορισμό «Κύπρος», λόγω και των κυρώσεων που ισχύουν στη χώρα τους.

Το ίδιο, βέβαια, συμβαίνει και με τους τουριστικούς πράκτορες που στέλνουν ταξιδιώτες από την Ουκρανία στο νησί μας, καθότι, όπως είναι φυσικό, ουδείς στην πολύπαθη αυτή χώρα σκέφτεται αυτή την στιγμή τις καλοκαιρινές διακοπές.

Ακόμα και στην πιο αισιόδοξη περίπτωση, να υπάρξει σύντομα κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και να τερματιστεί ο πόλεμος, και πάλι δεν αναμένεται να παρατηρηθεί τουριστική κίνηση από Ρωσία και Ουκρανία το φετινό καλοκαίρι, σύμφωνα με τα μηνύματα που λαμβάνει ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων Αμμοχώστου.

Το μόνο που μπορεί να παρατηρηθεί σε μια τέτοια ευοίωνη προοπτική, είναι να υπάρξει ανάκαμψη κάποιων άλλων αγορών.

Θα μείνουν κλειστά

—————————-

Σύμφωνα με την μέχρι σήμερα ενημέρωση που έχει ο ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου από τα μέλη του, γύρω στις 10-15 ξενοδοχειακές μονάδες και τουριστικά διαμερίσματα σε Αγία Νάπα και Πρωταρά δεν αναμένεται να λειτουργήσουν καθόλου το φετινό καλοκαίρι, με όλα τα αρνητικά συνεπακόλουθα σε σχέση με το εργατικό προσωπικό τους.

Μιλάμε για μονάδες που είχαν εξάρτηση από 80% έως 100% στον κύκλο εργασίας τους από Ρωσσόφωνους επισκέπτες. Υπάρχει, επιπλέον, κι ένας σημαντικός αριθμός ξενοδοχείων που είχαν σε μικρότερο βαθμό εξάρτηση από τη ρωσική τουριστική αγορά, μονάδες οι οποίες αναμένεται να υπολειτουργήσουν.

Η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά ρευστή, αφού όσο συνεχίζεται ο πόλεμος και το κλίμα αβεβαιότητας σε πολλές χώρες, με την κατακόρυφη αύξηση της τιμής των καυσίμων, ουδείς μπορεί να προβλέψει ποιες θα είναι οι πραγματικές συνέπειες αυτής της κρίσης.

Send this to a friend