Σουβλάκια από χρυσάφι: Μέχρι και 2 ευρώ πάνω το χοιρινό κρέας
Η ακρίβεια χτυπά και το κρέας. 10% αναμένεται να είναι η αύξηση στην τιμή του χοιρινού κρέατος αυτή την εβδομάδα, ενώ δεν αποκλείεται να ανέβουμε ακόμα 10% μέχρι το τέλος του μήνα. Αλλάζει ο προϋπολογισμός στο καλάθι της νοικοκυράς, με το κρέας να μοιάζει πλέον με προϊόν πολυτελείας.
Πιο συγκεκριμένα, από πέντε ευρώ που στοίχιζε κατά μέσο όρο το χοιρινό κρέας, τώρα έχει φτάσει σχεδόν τα 5,5 ευρώ, ενώ μέχρι και το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας η αύξηση μπορεί να φτάσει την τιμή μέχρι και τα 6 ευρώ το κιλό.
Την αύξηση ένοιωσαν για τα καλά και οι ιδιοκτήτες ταβέρνας, που ενώ δε μπορούν να ανεβάσουν κι άλλο τις τιμές, βλέπουν ήδη τα καθαρά κέρδη τους να μειώνονται.
Δεν είναι μεγάλες οι αυξήσεις, είναι πολύ μικρές έως ανεπαίσθητες σχολίασε σχετικά στην εκπομπή Άλφα Καλημέρα ο κ. Κώστας Λειβαδιώτης, Πρόεδρος Παγκύπριου Συνδέσμου Κρεοπωλών.
“Οι μεγάλες αυξήσεις θα είναι όταν διπλασιαστεί και τριπλασιαστεί το κρέας. Αυτή την στιγμή μιλούμε για μια αύξηση της τάξης του 10%, από 5 σε 5,5 ευρώ μέσο όρο για το χοιρινό και από 4 στα 4,5 ευρώ το κοτόπουλο.”
Οι τιμές είναι ελεύθερες τόνισε ο κ. Λειβαδιώτης και ο κάθε ένας τιμολογεί αναλόγως της οικονομίας και κλίμακας των εξόδων του.
“Πολλές φορές εμείς δουλεύουμε κάτω του κόστους και οι παραγωγοί για χρόνια τώρα λόγω της πίεσης που είχαμε λόγω πανδημίας και έλλειψης τουρισμού σίγουρα δεν πήγαιναν καλά οι χοιροτρόφοι και για αυτό έχει συρρικνωθεί η χοιροτροφία στην Κύπρο.”
Σύμφωνα με τον ίδιο ενώ η Κύπρος πριν από 10 χρόνια είχε 750 χιλιάδες χοίρους σήμερα έχει 550 χιλιάδες χοίρους. Οι υπόλοιπες 200 χιλιάδες χοίρους γίνονται εισαγωγή.
“Αυτή την στιγμή στην Κύπρο υπάρχει η παραγωγή και υπάρχουν και οι συμπληρωματικές εισαγωγές σε διάφορα τεμάχια τα οποία έχουν περισσότερη ζήτηση. Εμείς ζητούμε τον χοιρινό λαιμό.”
Οι τιμές διαφοροποιούνται ακόμα και όταν γίνεται εισαγωγή κατεψυγμένου αντί φρέσκου κρέατος με το κατεψυγμένο να στοιχίζει λιγότερα για την εισαγωγή του στην Κύπρο.
Οι αυξημένες τιμές στα σιτηρά και τα καύσιμα επηρεάζουν και τις τιμές κρεάτων σύμφωνα με τον κ. Λειβαδιώτη.
“Αλλά η προσφορά και η ζήτηση υπερτερούν αυτών των μικρών αυξήσεων του 20-30%. Ακόμα δεν είδαμε τις αυξήσεις συνεπεία του πολέμου. Αυτή την στιγμή έχουν διπλάσει τα σιτηρά με βάση τον πόλεμο ενώ προηγουμένως είχαν 30-40%. Και μπορεί να τριπλάσουν. Αυτές είναι οι μεγάλες αυξήσεις. Διότι το χοιρινό είναι παράγωγο των δημητριακών κατά 70-80%.”
Οι χοιροτρόφοι έβαλαν ήδη τις πρώτες αυξήσεις και ενημέρωσαν ότι την επόμενη βδομάδα πρόκειται να αυξήσουν περαιτέρω τις τιμές τους κατά 10%. Την ίδια ώρα υπολογίζουν να έχουν αυξήσεις στο χοιρινό κρέας μέχρι και 2 ευρώ. Τις αυξήσεις θα δούμε και στο κοτόπουλο.
Όσον αφορά το αρνί και το βόειο κρέας αυτή την στιγμή δεν φαίνεται να δέχονται αυξήσεις στις τιμές τους.
Πηγή: alphanews