Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Τι είναι το σύνδρομο ανατάραξης μωρού, οι κίνδυνοι και τα συμπτώματα (ΒΙΝΤΕΟ)
Τι είναι το σύνδρομο ανατάραξης μωρού, οι κίνδυνοι και τα συμπτώματα (ΒΙΝΤΕΟ)

Τι είναι το σύνδρομο ανατάραξης μωρού, οι κίνδυνοι και τα συμπτώματα (ΒΙΝΤΕΟ)

Μετά την ομολογία του 37χρονου πατέρα του βρέφους που “έσβησε” δυο μέρες αφότου το ταρακούνησε βίαια με σκοπό να το κάνει να σταματήσει να κλαίει, ο Παιδίατρος Παναγιώτης Γιάγκου μίλησε στην εκπομπή Alpha Καλημέρα για το σύνδρομο ανατάραξης μωρού, ή αλλιώς shaken impact syndrome.

Όπως εξήγησε ο Δρ. Γιάγκου, το συγκεκριμένο σύνδρομο αφορά μια από τις πιο σοβαρές μορφές παιδικής κακοποίησης και συμβαίνει όταν το άτομο που φροντίζει ένα βρέφος προσπαθεί να το ηρεμήσει απότομα ταρακουνώντας το.

Αυτό παρατηρείται ειδικά στα μικρά βρέφη, των οποίων οι μύες του λαιμού δεν είναι τόσο δυνατοί ώστε να συγκρατήσουν το κεφάλι του πρώτους τρεις μήνες της ζωής τους, κάτι το οποίο έχει ως αποτέλεσμα να προκαλείται υπέρμετρη πίεση και ταρακούνημα στον εγκέφαλο.

 

 

“Επειδή ο εγκέφαλος κουνιέται μέσα στο κρανίο του παιδιού, έχουμε την κλασική τριάδα συμπτωμάτων: εγκεφαλικό οίδημα, υποσκληρίδια αιματώματα και πολλές φορές έχουμε και αιμορραγίες στους αμφιβληστροειδείς, πίσω από τα μάτια.”

Έχει διαπιστωθεί πως η μεγαλύτερη πλειοψηφία των μωρών που βιώνουν το συγκεκριμένο σύνδρομο έχουν ηλικία μικρότερη του ενός έτους. Σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να συμβεί και σε παιδάκια 2-3 ετών, πρόσθεσε ο Δρ. Γιάγκου.

Ερωτηθείς αναφορικά με το πότε μπορούμε να καταλάβουμε ότι το βρέφος έχει υποστεί μια τέτοια βλάβη, ο Δρ. Γιάγκου είπε πως καθώς πρόκειται για μια εσωτερική διεργασία στον εγκέφαλο, πολλές φορές δεν παρουσιάζονται ξεκάθαρα κλινικά συμπτώματα ώστε να γίνει μια ακριβής διάγνωση.

“Σίγουρα θα το υποψιαστούμε σε περιπτώσεις που έχουμε νεαρά βρέφη τα οποία παρουσιάζουν ανεξήγητα νευρολογικά συμπτώματα, δηλαδή έχουν αδικαιολόγητη υπνηλία και εμετούς, έχουν έντονη προβλή της πρόσθιας πηγής (το μαλακό κομμάτι στην κορυφή του κρανίου). Σε όποιο παιδάκι έχουμε αυτά τα συμπτώματα, είναι πολύ σημαντικό να έχουμε υψηλό βαθμό υποψίας.”

Σε περίπτωση που υπάρχει μια τέτοια υποψία, το παιδάκι πρέπει να εξεταστεί από ειδικό και να λάβει ενδονοσοκομειακή φροντίδα. Η πρόγνωση, ακόμα και στα ήπια περιστατικά, μπορεί μακροχρόνια να αφήσει ελλειμματική προσοχή ή αναπτυξιακές διαταραχές στο παιδί.

Ο Δρ. Γιάγκου τόνισε πως ένα βρέφος μπορεί να ηρεμήσει αν τοποθετηθεί σε ένα σκοτεινό δωμάτιο με λίγη μουσική και χωρίς ερεθίσματα από το περιβάλλον, ή πάει για μια βόλτα στη γειτονιά.

Πηγή: alphanews

Send this to a friend