Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΔΙΕΘΝΗ Οι Ρώσοι σφυροκοπούν πόλεις της Ουκρανίας-Φόβοι ΝΑΤΟ για χημικά όπλα
Οι Ρώσοι σφυροκοπούν πόλεις της Ουκρανίας-Φόβοι ΝΑΤΟ για χημικά όπλα

Οι Ρώσοι σφυροκοπούν πόλεις της Ουκρανίας-Φόβοι ΝΑΤΟ για χημικά όπλα

 

 

Μαίνεται για 18η ημέρα ο πόλεμος στην Ουκρανία, με τις ρωσικές δυνάμεις να ενισχύονται γύρω από το Κίεβο.

Τα ξημερώματα της Κυριακής ήχησαν σειρήνες στην ουκρανική πρωτεύουσα για αεροπορική επιδρομή. Η ανακοίνωση της περιφερειακής διοίκησης του Κιέβου κάλεσε τους πολίτες να  μεταβούν εσπευσμένα στα καταφύγια.

Ακόμη ρωσικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τη Λαύρα του Σβιατογίρσκ στην περιοχή του Ντονέτσκ, σύμφωνα με την ουκρανική συνοριοφυλακή. «Οι εισβολείς έπληξαν τη Λαύρα του Σβιατογίρσκ στην περιοχή του Ντονέτσκ», αναφέρει η συγκεκριμένη ανάρτηση.

 

Δορυφορικές φωτογραφίες που ελήφθησαν το πρωί δείχνουν εκτεταμένες ζημιές σε αστικές υποδομές και σε πολυκατοικίες σε όλη την πόλη της Μαριούπολης, στη νότια Ουκρανία.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε ότι η Ρωσία ενδέχεται να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν έγκλημα πολέμου.

Χθες η ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών ανέφερε ότι επτά άμαχοι έχασαν τη ζωή τους όταν ρωσικά στρατεύματα πυροβόλησαν εναντίον αυτοκινητοπομπής εκκένωσης στην περιοχή του Κιέβου.

Παράλληλα η πόλη Βολνοβάχα, στην ανατολική Ουκρανία, έχει καταστραφεί ολοσχερώς μετά τη ρωσική εισβολή, με τις μάχες να συνεχίζονται προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο οι ρωσικές δυνάμεις να την περικυκλώσουν, δήλωσε σήμερα ο κυβερνήτης του Ντονέτσκ.

Πάντως ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνομιλία που είχε με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό πρότεινε τη διεξαγωγή συνομιλιών στην Ιερουσαλήμ. Σε νέο βίντεο προς το ουκρανικό έθνος, υποστήριξε ότι ο ρωσικός στρατός έχει υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες εδώ και δεκαετίες.

Ακόμη κάλεσε τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς να βοηθήσουν για την απελευθέρωση του δημάρχου της ουκρανικής πόλης Μελιτόπολης, ο οποίος απήχθη χθες από Ρώσους, σύμφωνα με το Κίεβο.

Από την πλευρά της η Μόσχα τόνισε ότι η κατάσταση στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας θα οδηγήσει την ΕΕ να πληρώνει τουλάχιστον τα τριπλάσια για πετρέλαιο, αέριο και ηλεκτρικό.

Ο Ρώσος Πρόεδρος είχε συνομιλία με τους Εμανουέλ Μακρόν και Όλαφ Σολτς, κατηγορώντας τις ουκρανικές δυνάμεις για παραβιάσεις του ανθρωπιστικού δικαίου. Επιπλέον, σύμφωνα με Γάλλο αξιωματούχο ο Πούτιν δεν επέδειξε προθυμία για τον τερματισμό του πολέμου.

Send this to a friend