Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΛΛΑΔΑ Η απάντηση Μπαμπινιώτη σε χιουμοριστικό μιμίδιο για «βενζινάδικο»-Η ετυμολογία
Η απάντηση Μπαμπινιώτη σε χιουμοριστικό μιμίδιο για «βενζινάδικο»-Η ετυμολογία

Η απάντηση Μπαμπινιώτη σε χιουμοριστικό μιμίδιο για «βενζινάδικο»-Η ετυμολογία

 

 

Εξαιτίας των αυξήσεων που παρουσιάζονται το τελευταίο διάστημα στην τιμή της βενζίνης, διάφορες εικόνες με χιουμοριστικά σχόλια κυκλοφορούν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. 

Ένα από αυτά παρουσιάζει και τον Γεώργιο Μπαμπινιώτη να εξηγεί την ετυμολογία της λέξης «βενζινάδικο».

Συγκεκριμένα, με χιουμοριστική διάθεση, αναφέρεται στην εικόνα: «Λέγεται βενζινάδικο γιατί βγαίνει από τη βενζίνη και το άδικο».

 

Ο κ. Μπαμπινιώτη απάντησε μάλιστα στο συγκεκριμένο, δίνοντας και την ετυμολογία της λέξης βενζίνη.

Η ανάρτησή του

Η βενζίνη από το “λιβάνι τής Ιάβας”

Η ετυμολογική ερμηνεία τού μιμιδίου μου για το βενζινάδικο σαν (όχι ως) «βενζίνη + άδικο» είναι μια εύστροφη επιτυχημένη σατιρική παρετυμολογία τής λέξης κοινωνικοπολιτικού χαρακτήρα (παρετυμολογίες είναι λ.χ. παντελόνι από το “πάντα λειώνει” !…, ομπρέλα από το “όμβρε έλα” !…)
Τώρα φταίω, όμως,  εγώ να σάς «τρελάνω» ετυμολογικά ―αλλά επιστημονικά πλέον, όχι παρετυμολογικά― λέγοντας ότι η βενζίνη πήρε το όνομά της  από το «λιβάνι τής Ιάβας (Ινδονησία)», μέσω τού αραβικού bᾱn ğᾱwῑ που έδωσε το καταλανικό benjuí, απ’ όπου το Benzoe «βενζόη», το οποίο στην πλήρη του μορφή είναι το γερμανικό Benzoe-Säure «βενζοϊκό οξύ».
Τελικά,  τη λ. Benzin «βενζίνη» έπλασε το 1833 ο Γερμανός χημικός E. Mitscherlich (1794-1863), κατονομάζοντας έτσι το προϊόν που παρασκεύασε με απόσταξη βενζοϊκού οξέος, τού οποίου η πρώτη ύλη (ρητίνη) προερχόταν από την Ιάβα.

Send this to a friend