Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Δυο χρόνια από τα πρώτα κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο: Έφτασε το τέλος;
Δυο χρόνια από τα πρώτα κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο: Έφτασε το τέλος;

Δυο χρόνια από τα πρώτα κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο: Έφτασε το τέλος;

Συμπληρώνονται δύο χρόνια πανδημίας στην Κύπρο με το μέλλον να προμηνύεται αβέβαιο…Η 9η Μαρτίου του 2020 ήταν η μέρα που θα άλλαζε ολοκληρωτικά την ζωή μας. Ο κορωνοϊός χτύπησε την πόρτα και της Κύπρου, με τον τότε Υπουργό Υγείας να ανακοινώνει τα δύο πρώτα κρούσματα. 

Κυβέρνηση και ειδικοί επιδόθηκαν σε έναν αγώνα δρόμου, δίνοντας μάχη με έναν αόρατο εχθρό. Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η μία σύσκεψη διαδέχεται την άλλη. Τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου συνεδριάζουν ώστε να λάβουν περιοριστικά μέτρα, με την δυσκολότερη μάχη να δίνεται εντός των νοσηλευτηρίων.

Πέντε μεγάλα κύματα ο μέχρι στιγμής απολογισμός, χιλιάδες κρούσματα και νοσηλεύομενοι, δεκάδες οι νεκροί.

Δρ. Πέτρος Καραγιάννης – Καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της ΣΕΕ
“Έσυρε στον δρόμο μας πέντε περαιτέρω μεταλλάξεις, δύο από τις οποίες ήταν ιδιαίτερα προβληματικές με πολλούς θανάτους και με παρεπόμενα για αυτούς που νόσησαν σε ένα ποσοστό 30% με 35% να ταλαιπωρούνται με συμπτωματολογία χωρίς να είναι μολυσματικοί για μήνες.”

Ζωή Δωροθέα Πανά – Σύμβουλος Υπουργού Υγείας
“Επιβεβαιώθηκε τελικά οτι η πανδημία covid – 19 ήταν ένας μαραθώνιος και πρακτικά σε κάθε μαραθώνιο νομίζω οτι η υπομονή και επιμονή είναι τα δύο βασικά στοιχεία με τα οποία πορευτήκαμε ως χώρα.”

Η μάχη άρχισε με λιγοστά όπλα. Ένα χρόνο μετά, στην φαρέτρα του οπλοστασίου μπαίνει το εμβόλιο. Ο Δεκέμβριος του 2020 αποτέλεσε μήνα ορόσημο για την πανδημία. Λίγους μήνες αργότερα, με τα τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου ενισχύονται και οι έλεγχοι. Η χρήση μάσκας, μας συνοδεύει μέχρι και σήμερα.

Ζωή Δωροθέα Πανά – Σύμβουλος Υπουργού Υγείας
“Να έχουμε μέσα σε ένα χρόνο κάτι πρωτόγνωρο για τα δεδομένα μέχρι σήμερα αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια και μάλιστα με ένα κεντρικό μηχανισμό αξιολόγησης ώστε να έχουμε και δίκαιη και έγκαιρη διανομή αυτών των εμβολίων στα κράτη μέλη.”

Η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον η οποία κυριαρχεί τους τελευταίους 3 μήνες περίπου καταρρίπτει κάθε αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων, ξεπερνώντας τις 5.000 ημερήσια περιστατικά.

Δρ. Πέτρος Καραγιάννης – Καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της ΣΕΕ
“Το ότι προέκυψε η παραλλαγή όμικρον η οποία είναι λιγότερο νοσογόνος αυτό είναι πολύ θετικό και ελπίζω ότι δεν θα προκύψει άλλο στέλεχος το οποίο να είναι χειρότερο και από τα προηγούμενα.”

Παρά το γεγονός πως στην επιστημονική κοινότητα επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία, η μια χώρα μετά την άλλη ξεκλειδώνει, εντούτοις, οι επιφυλάξεις υφίστανται. Η απορία των πολιτών για το πότε θα έρθει το τέλος της πανδημίας παραμένει, στην σκιά των τολμηρών χαλαρώσεων που εφαρμόζονται σταδιακά.

Δρ. Πέτρος Καραγιάννης – Καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της ΣΕΕ
“Σιγά σιγά μάλλον θα μπούμε στην ενδημική φάση. Πως θα διαχειριστούμε από τούδε και στο εξής θα πρέπει να αναμένουμε να δούμε ακριβώς πως θα συμπεριφερθεί ο ιός, πως η υφιστάμενη ανοσία που έχουμε οι περισσότεροι εξ ημών πλέον από τον εμβολιασμό θα διαρκέσει και θα αντιμετωπίσει πιθανές εξάρσεις στο μέλλον,”

Ζωή Δωροθέα Πανά – Σύμβουλος Υπουργού Υγείας
“Είμαστε σε ένα στάδιο, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μετάβασης και νομίζω οτι αυτό το βλέπουμε σιγά σιγά και στην καθημερινότητά μας και βέβαια ευελπιστούμε οτι και λόγω εποχικότητας το επόμενο διάστημα της Άνοιξης και του καλοκαιριού αν δεν προκύψει μια νέα παραλλαγή θα είναι πολύ καλύτερο από αυτό που βιώσαμε τους προηγούμενους μήνες.”

Με τους ειδικούς να επισημαίνουν πως ανάμεσα στα πολλά που βιώσαμε -δυο χρόνια πανδημίας- είναι πως ο ιός επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις.

Πηγή: alphanews

Send this to a friend