Home ΛΑΡΝΑΚΑ Βάζει μπρος η Γ΄ φάση του Αποχετευτικού Λάρνακας
Βάζει μπρος η Γ΄ φάση του Αποχετευτικού Λάρνακας

Βάζει μπρος η Γ΄ φάση του Αποχετευτικού Λάρνακας

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Πριν από το τέλος του 2022 υπολογίζεται να ξεκινήσουν τα πρώτα κατασκευαστικά έργα για την Γ΄ φάση του Αποχετευτικού Συστήματος Λάρνακας, που θα καλύψουν τις περιοχές νοτιοδυτικά του αεροδρομίου, δηλαδή το Δήμο Δρομολαξιάς – Μενεού και τις κοινότητες Κιτίου, Περβολιών και Τερσεφάνου.

Ο διευθυντής του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λάρνακας Άγγελος Χατζηχαραλάμπους δήλωσε στην εφημερίδα μας ότι το επόμενο δίμηνο αναμένεται να προκηρυχθούν συνολικά πέντε συμβόλαια για την Γ΄ φάση του αποχετευτικού, εκφράζοντας την εκτίμηση πως μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα ξεκινήσουν οι πρώτες εργασίες. Ήδη, τα πέντε συμβόλαια της Γ΄ φάσης βρίσκονται στο τελικό στάδιο έγκρισης των εγγράφων.

 

 

Ο Διευθυντής του Σ.Α. Λάρνακας διευκρίνισε ότι οι εργασίες σ’ αυτή την φάση θα εκτελεστούν με συμβατικό τρόπο, δηλαδή χωρίς να προηγηθεί διερεύνηση αυλακιών για αρχαιότητες όπως συμβαίνει με τις εργασίες που εκτελούνται αυτή την περίοδο στις περιοχές Μητρόπολης και Χρυσοπολίτισσας, στην πόλη της Λάρνακα.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του ΣΑΛ, τα έργα της Γ΄ φάσης θα ξεκινήσουν από τις περιοχές που γειτνιάζουν με τον Σταθμό Επεξεργασίας Λυμάτων. Συγκεκριμένα, οι εργασίες θα αρχίσουν από το Μενεού και την Δρομολαξιά, θα προχωρήσουν προς την παραλιακή περιοχή Περβολιών και ακολούθως θα επεκταθούν στο Κίτι και την Τερσεφάνου.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του δικτύου, η κάθε περιοχή θα συνδέεται αμέσως με τον Σταθμό Επεξεργασίας Λυμάτων.

Στόχος των έργων είναι η κατασκευή δικτύου για μεταφορά των αστικών λυμάτων των οικισμών Δρομολαξιάς – Μενεού, Κιτίου, Περβολιών και Τερσεφάνου στην υφιστάμενη εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) της Λάρνακας, που βρίσκεται νότια του αεροδρομίου.

 

Τι θα περιλαμβάνει

Το όλο έργο θα περιλαμβάνει δίκτυα βαρύτητας μήκους περίπου 147Km (κεντρικούς συλλεκτήρες κι εσωτερικά δίκτυα αποχέτευσης), οικιακές συνδέσεις, οκτώ κεντρικά αντλιοστάσια μεταφοράς λυμάτων για τα υψομετρικά χαμηλά σημεία και δίκτυο κεντρικών καταθλιπτικών αγωγών (αγωγών πίεσης), συνολικού μήκους περίπου εννέα χιλιομέτρων.

Με τη λειτουργία του το έργο θα καλύψει τις ανάγκες των περίπου 29 χιλιάδων κατοίκων της περιοχής, ενώ θα γίνει πρόβλεψη και για τα επόμενα 40 χρόνια, για εξυπηρέτηση περίπου 40 χιλιάδων κατοίκων μέχρι το 2060.

Ο κ. Χατζηχαραλάμπους είπε ότι σύντομα θα ξεκινήσουν και οι σχεδιασμοί για την επέκταση του αποχετευτικού συστήματος στο Δήμο Αραδίππου.

Send this to a friend