Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Οι συνέπειες για την Κύπρο αν γίνει χρήση πυρηνικών όπλων στο Ουκρανικό έδαφος
Οι συνέπειες για την Κύπρο αν γίνει χρήση πυρηνικών όπλων στο Ουκρανικό έδαφος

Οι συνέπειες για την Κύπρο αν γίνει χρήση πυρηνικών όπλων στο Ουκρανικό έδαφος

Κανένα κίνδυνο δεν διατρέχει η Κύπρος σε περίπτωση που γίνει χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων στο έδαφος της Ουκρανίας. 

Με την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί από την περασμένη Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου όταν ξέσπασε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία Ανδρέας Πενταράς εξήγησε ποιες θα μπορούσαν να είναι οι συνέπειες, με τη χρήση πυρηνικών όπλων.

Όπως ανέφερε μιλώντας στο Alphanews.Live, τα πυρηνικά όπλα χωρίζονται σε δυο κατηγορίες. Τα τακτικά πυρηνικά οπλα και τα στρατηγικα. Η μεταξύ τους διαφορά, είναι στην ισχύ που διαθέτουν.

«Τα τακτικά πυρηνικά όπλα που έχουμε είναι μικρής καταστρεπτικής ικανότητας και χρησιμοποιούνται για εξουδετέρωση στρατιωτικών στόχων στο πεδίο της μάχης όπως για παράδειγμα σε μια μεγάλη συγκέντρωση στρατευμάτων, όταν πέφτει ένα τακτικό πυρηνικό όπλο και τα εξουδετερώνει. Οι επιπτώσεις τους είναι περιορισμένες στην περιοχή που πέφτουν αλλά εξαρτάται βέβαια από την ισχύ τους. Ένα όπλο μικρής ισχύος ενός κιλοτόνου, μπορεί να καταστρέψει μια περιοχή ή μια ακτινα 500 μέτρων. Βέβαια η ακτινοβολία που επιφέρει από την έκρηξη μπορεί να επηρεάσει και ευρύτερες περιοχές γιατί παρασύρεται με τον αέρα. Όμως είναι περιορισμένη η ακτινοβολία και περιορισμένες οι καταστροφές που προκαλούν στο σημείο και στη γύρω περιοχή της έκρηξης.»

Ο λόγος για τον οποίο η Κύπρος δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο σε μια τέτοια περίπτωση, είναι γιατί είναι μεγάλη η απόσταση και τακτικά πυρηνικά όπλα είναι μικρής ισχύος.

«Μέσα από έρευνες που έγιναν τη δεκαετία του ’50, όταν δοκίμαζαν τα τακτικά πυρηνικά όπλα, στρατιώτες μπορούν να περάσουν από την περιοχή της έκρηξης μετά από μισή ώρα, χωρίς να έχουν σοβαρές επιπτώσεις από την ακτινοβολία.»

Εκεί που θα πρέπει να ανησυχήσουμε είναι εάν γίνει χρήση στρατηγικών όπλων.

«Δηλαδή όπλο που εκτοξεύεται από τη μια χώρα στην άλλη, καταστρέφουν μια πόλη, καταστρέφουν μια ολόκληρη περιοχή. Είναι ένα μακρινό σενάριο, αυτό σημαίνει καταστροφή του κόσμου.»

Σε περίπτωση βομβαρδισμού ή εχθροπραξιών στη χώρα μας, την ευθύνη για την φροντίδα του άμαχου πληθυσμού και της στέγασης, έχει η Πολιτική Άμυνα.

Οι πολίτες είναι δυνατόν να ενημερωθούν μέσω πολλαπλών καναλιών επικοινωνίας, όπως μέσω των σειρήνων και μέσων ενημέρωσης, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες.

Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν γύρω στα 2300 καταφύγια παγκυπρίως, που αφορούν κυρίως διαμορφωμένα υπόγεια πολυκατοικιών, πολυκαταστημάτων και ξενοδοχείων.

Τα καταφύγια προορίζονται για ολιγόωρη παραμονή, μέχρι τη λήξη του συναγερμού.

Πηγή: alphanews

Send this to a friend