Σφοδρές βροχοπτώσεις στην Αυστραλία: Τουλάχιστον 12 νεκροί από τις πλημμύρες
Τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις πλημμύρες που έχουν σημειωθεί στην Αυστραλία, σύμφωνα με νέο απολογισμό, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων των τελευταίων ημέρων, οι οποίες πλέον κατευθύνονται προς το Σίδνεϊ, όπου οι αρχές έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις προς τους κατοίκους.
Εδώ και μία εβδομάδα σφοδρές βροχοπτώσεις πλήττουν τις ανατολικές ακτές της Αυστραλίας. Από τις πλημμύρες που έχουν προκληθεί έχουν παρασυρθεί αυτοκίνητα, ενώ δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, που αναζήτησαν καταφύγιο στις στέγες και τα μπαλκόνια των πλημμυρισμένων σπιτιών τους, χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τα σωστικά συνεργεία.
«Είναι φρικτό. Μία ζωή χαμένη είναι μία ζωή πάρα πολύ», δήλωσε ο Πολ Τουλ αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Νέας Νότιας Ουαλίας, αφού επιβεβαιώθηκε σήμερα ο θάνατος ενός τρίτου ανθρώπου στην πόλη Λάισμορ, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό των νεκρών σε όλη τη χώρα σε 12.
«Σήμερα η έμφαση δίνεται στο Σίδνεϊ. Αναμένουμε πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις το απόγευμα, στη διάρκεια της νύκτας και της αυριανής ημέρας», προειδοποίησε σήμερα ο Τουλ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Μετά το καταστροφικό της πέρασμα από το Κουίνσλαντ, η καταιγίδα μετακινείται πιο νότια, αναγκάζοντας τις αρχές στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας, και κυρίως στο Σίδνεϊ, να σημάνουν συναγερμό για πλημμύρες.
Το βασικό φράγμα στην πόλη έχει φτάσει στο μέγιστο της χωρητικότητάς του και το νερό έχει αρχίσει να υπερχειλίζει, εξήγησε ο Τουλ.
«Αν σας χτυπήσουν την πόρτα, αν σας ζητήσουν να φύγετε (από το σπίτι σας), σας παρακαλώ φύγετε», τόνισε. «Δεν θέλουμε να δούμε εικόνες με ανθρώπους να βρίσκονται στις στέγες των σπιτιών τους και στη συνέχεια να χρειάζεται να διασωθούν», πρόσθεσε.
Στην παραλιακή πόλη Μπαλίνα της Νέας Νότιας Ουαλίας περίπου 55 ασθενείς του τοπικού νοσοκομείου χρειάστηκε να απομακρυνθούν στη διάρκεια της νύκτας, λίγες ώρες προτού τα νερά από την πλημμυρίδα ενωθούν με αυτά του ποταμού Ρίτσμοντ που είχε υπερχειλίσει.
Η Αυστραλία πλήττεται σφοδρά από την κλιματική αλλαγή: η ξηρασία, οι φονικές δασικές πυρκαγιές, η λεύκανση του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου και οι πλημμύρες είναι ολοένα και πιο συχνά και πιο έντονα φαινόμενα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP