Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ ΚΥΠΡΟΣ: Θανατώθηκαν περίπου 605,000 πουλιά από λαθροθήρες
ΚΥΠΡΟΣ: Θανατώθηκαν περίπου 605,000 πουλιά από λαθροθήρες

ΚΥΠΡΟΣ: Θανατώθηκαν περίπου 605,000 πουλιά από λαθροθήρες

 

 

Γράφει ο Αντρέας Πολυκάρπου 

Τα αποτελέσματα του προγράμματος συστηματικής παρακολούθησης για την περίοδο παγίδευσης φθινοπώρου 2021 φανερώνουν αυξητική τάση παγίδευσης με δίχτυα τόσο στην Κυπριακή Δημοκρατία όσο και στις περιοχές των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας.

Το συστηματικό πρόγραμμα παρακολούθησης του BirdLife Cyprus καλύπτει μια περιοχή έρευνας η οποία περιλαμβάνει δύο επικράτειες: την Κυπριακή Δημοκρατία και τις Βρετανικές Βάσεις (SBA) Δεκέλειας. Συγκεκριμένα, καλύπτει τις περιοχές Λάρνακας – Αμμοχώστου και Αγίου Θεοδώρου – Μαρώνι. Με βάση την ανάλυση των στοιχείων της έρευνας, εκτιμούμε ότι κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου του 2021 υπήρχαν 6500 μέτρα ενεργών διαδρομών με δίχτυα εντός της περιοχής έρευνας.

 

Με αυτά τα δεδομένα, εκτιμάται ότι μπορεί να θανατώθηκαν περίπου 605.000 πουλιά εντός της περιοχής έρευνας.

Συνολικά, η χρήση διχτύων εντός της περιοχής έρευνας για το φθινόπωρο 2021 ήταν κατά 84% χαμηλότερη σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2002 (όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα παρακολούθησης του BirdLife Cyprus) σύμφωνα με την ανάλυση που έγινε στο πρόγραμμα TRIM.

Ωστόσο σε σύγκριση με το 2020, η παγίδευση το φθινόπωρο του 2021 φαίνεται να αυξήθηκε κατά 100%. Σε επίπεδο επικράτειας, η παγίδευση με δίχτυα εντός των περιοχών των Βρετανικών Βάσεων φαίνεται να παρουσίασε αύξηση 46% σε σύγκριση με το φθινόπωρο του 2020, η πρώτη αύξηση που σημειώθηκε τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Παράλληλα, στο δεύτερο μισό της σεζόν, τα επίπεδα παγίδευσης στην Κυπριακή Δημοκρατία είχαν τάση αύξησης κατά 132%. Πρόκειται για εξαιρετικά ανησυχητικά νέα που αναιρούν τη μείωση που καταγράφηκε πέρυσι.

Send this to a friend