Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΔΙΕΘΝΗ Χριστοδουλίδης για Ουκρανικό: «Αν υπήρχε αποτρεπτική ισχύ από πλευρά της ΕΕ…»
Χριστοδουλίδης για Ουκρανικό: «Αν υπήρχε αποτρεπτική ισχύ από πλευρά της ΕΕ…»

Χριστοδουλίδης για Ουκρανικό: «Αν υπήρχε αποτρεπτική ισχύ από πλευρά της ΕΕ…»

 

 

Για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία μίλησε στο Μεσημέρι και Κάτι ο τέως Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.

Αρχικά ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει καθολική καταδίκη τέτοιων ενεργειών. «Σε καμία περίπτωση τέτοιες ενέργειες δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές».

Πρόσθεσε ότι υπάρχει ανάγκη η ΕΕ να αναλάβει ισχυρή διπλωματική πρωτοβουλία, προσθέτοντας ότι υπήρξαν κάποιες πρωτοβουλίες από τον Γάλλο Πρόεδρο. «Αναμένουμε τα αποτελέσματα της συνάντησης των αρχηγών κρατών της ΕΕ για να διαφανεί και ο ρόλος της Ένωσης».

 

Επεσήμανε ότι υπάρχουν κάποια ζητήματα κυπριακού ενδιαφέροντος. «Οι εξελίξεις ενισχύουν ακόμη περισσότερο την προοπτική, η Ανατολική Μεσόγειος να αναδειχθεί ως ένας εναλλακτικός ενεργειακός διάδρομος για την Ευρώπη». Συμπλήρωσε ότι είναι μια αδυναμία της Ευρώπης, η εξάρτηση του φυσικού αερίου από τη Ρωσία. «Βλέπουμε τις ανησυχίες από τα κράτη που γειτνιάζουν με τη Ρωσία και την Ουκρανία, κάτι που συνδέεται με τις επιδιώξεις της Τουρκίας επί του εδάφους».

Ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι το θέμα της Ουκρανίας ήταν πάρα πολύ συχνά στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών. «Όλα αυτά τα γεγονότα είχαν παρουσιαστεί ως ανησυχίες από τα κράτη που γειτνιάζουν με την περιοχή».

Διευκρίνισε ότι τα αποτελέσματα δείχνουν αδυναμία της ΕΕ. «Είναι η περιοχή που θα επηρεαστεί περισσότερο από τις συνέπειες αυτής της εξέλιξης». Τόνισε ότι η στρατιωτική βία δεν είναι για την ΕΕ επιλογή αντίδρασης.

Εξήγησε ότι αν υπήρχε αποτρεπτική ισχύ από πλευρά της ΕΕ, ενδεχομένως να μην υπήρχαν αυτές οι εξελίξεις. «Πρέπει να αναπτυχθεί διπλωματική πρωτοβουλία και να ενισχυθούν οι κυρώσεις», είπε.

Όσον αφορά τις δηλώσεις του Λαβρόφ για «τούρκικη δημοκρατία της βορείου Κύπρου», ανέφερε ότι δεν μεταφέρει την πραγματικότητα που υπάρχει στην Κύπρο.

«Η δήλωση του αφορούσε την ενδεχόμενη έναρξη συζητήσεων με τη συμμετοχή των περιοχών που προχώρησαν σε αυτονόμηση, κάτι το οποίο δεν έχει καμία σχέση με την περίπτωση της Κύπρου. Δεν αντικατοπτρίζει τα πραγματικά δεδομένα στην Κύπρο». Διευκρίνισε ότι το θέμα θα συζητηθεί μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας.

Παράλληλα, εξήγησε ότι τόσα χρόνια η Κύπρος ακολουθεί μια πολιτική στην οποία προσπαθεί να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της χώρας. «Είμαστε κράτος μέλος της ΕΕ και συμμετέχουμε στις αποφάσεις της ΕΕ», είπε.

Δείτε το βίντεο:

Πηγή: Sigmalive

Send this to a friend