Home ΛΑΡΝΑΚΑ Α. Βύρας στο Larnakaonline: «Δεν δεχόμαστε ότι ματαιώθηκε η δημιουργία της Πανεπιστημιακής Σχολής στη Λάρνακα» – Καταρρίπτει τους ισχυρισμούς Σοφοκλέους
Α. Βύρας στο Larnakaonline: «Δεν δεχόμαστε ότι ματαιώθηκε η δημιουργία της Πανεπιστημιακής Σχολής στη Λάρνακα» – Καταρρίπτει τους ισχυρισμούς Σοφοκλέους

Α. Βύρας στο Larnakaonline: «Δεν δεχόμαστε ότι ματαιώθηκε η δημιουργία της Πανεπιστημιακής Σχολής στη Λάρνακα» – Καταρρίπτει τους ισχυρισμούς Σοφοκλέους

Γράφει ο Αντρέας Πολυκάρπου 

Μεγάλος είναι ο απόηχος αναφορικά με την με τη ματαίωση της λειτουργίας στη Λάρνακα Σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας της Θάλασσας του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Το Larnakaonline επικοινώνησε με το Δήμαρχο της πόλης κύριο Ανδρέα Βύρα ο οποίος μας ανέφερε ότι οι αναφορές του πρώην διευθυντή του γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Μιχάλη Σοφοκλέους για παρακάμψη της συμφωνίας είναι ανακριβείς και ότι καμία συμφωνία περί 15 εκατομμυρίων για το κόστος δεν έχει γίνει.

 

 

“Αυτό που έχουμε ως Δήμος Λάρνακας είναι μια εκτίμηση του κόστους που έγινε από τον τέως Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου που αναφέρει ότι για μια δεκαετία τα έξοδα της Σχολής θα ήταν 55 εκατομμύρια και τα έσοδα θα ήταν 30 εκατομμύρια. Το κόστος για το κράτος θα ήταν 25 εκατομμύρια για δέκα χρόνια”, μας δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο κύριος Βύρας μας ανέφερε ότι τον Οκτώβριο του 2017 δημιουργήθηκε μια διεθνής συμβουλευτική επιτροπή η οποία καθόρισε ότι για τις ανάγκες της εν λόγω Σχολής στη Λάρνακα χρειάζονται 20 χιλιάδες τ.μ.. Αυτό ήταν γνωστό από την αρχή και αυτές θα ήταν οι ανάγκες οι κτιριακές που καθορίστηκαν από τη διεθνή συμβουλευτική επιτροπή.

“Ως Δήμος είχαμε χωρίσει τις κτιριακές ανάγκες της Σχολής σε τρία μέρη: άμεσα θα μπορούσαμε να παραχωρήσουμε την Οθωμανική Τράπεζα για τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα, αργότερα για τα επόμενα 4-5 χρόνια εξασφαλίσαμε ένα Τ/κ ακίνητο (του πρώην Κορνάρου στη Λάρνακα) και εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση από το πρόγραμμα αλιείας και σε 2-3 χρόνια θα παραδίδαμε ένα κτίριο 1000 τετραγωνικά πλήρως ανακαινισμένο, ενώ ξεκινήσαμε να εργαζόμαστε για την πρώτη μας λύση που ήταν το Λεπροκομείο. Το Λεπροκομείο, όμως, ανήκει στη συνθήκη Natura κάτι που επηρεάζει το τι μπορεί να χτιστεί στο συγκεκριμένο χώρο. Όταν είδαμε τις ανάγκες της Σχολής αντιληφθήκαμε μαζί με το Πανεπιστήμιο Κύπρου ότι κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να γίνει στη συγκεκριμένη περιοχή. Εμείς είχαμε προτείνει και 3-4 άλλους χώρους των οποίων το κόστος θα ήταν πιο χαμηλό όπως είναι το παλιό αεροδρόμιο αλλά και άλλους χώρους κρατικής γης για να μην εγκλωβιστούμε σε μιαν περιοχή για την οποία μπορεί να μην πέρναμε ποτέ άδεια”.

Τέλος, ο κύριος Βύρας μας τόνισε ότι η θέση του Δήμου Λάρνακας είναι ξεκάθαρη και σίγουρα- όπως είπε- αν υπήρχε η πραγματική βούληση να χτιστεί η Σχολή τότε αυτό θα γινόταν. ” Θα καθόμασταν κάτω και θα βρίσκαμε τις λύσεις γιατί εμείς δεν δεχόμαστε ότι ματαιώθηκε η δημιουργία της Σχολής”.

Send this to a friend