Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Γυναίκες υπαξιωματικοί ΕΦ: «Ζητούν διορισμό στη θέση του μόνιμου λοχία» (βίντεο)
Γυναίκες υπαξιωματικοί ΕΦ: «Ζητούν διορισμό στη θέση του μόνιμου λοχία» (βίντεο)

Γυναίκες υπαξιωματικοί ΕΦ: «Ζητούν διορισμό στη θέση του μόνιμου λοχία» (βίντεο)

 

 

 

Στο Πρωτοσέλιδο μίλησε ο Γιώργος Καραπατάκης, δικηγόρος γυναικών μόνιμων υπαξιωματικών στην Εθνική Φρουρά, οι οποίες «υπήρξαν θύματα απαγορευμένης διάκρισης με βάση το φύλο».

 

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι συγκεκριμένη υπόθεση «δεν έχουμε απλά και μόνο αδικία σε βάρος των γυναικών αλλά έχουμε και εκ μέρους του Υπουργείου Άμυνας την κατάφωρη παραβίαση του θεμελιώδους δικαιώματος για μη δυσμενή διάκριση λόγω φύλου στην εργασία. Το ΥΠΑΜ παραβίαζε αυτό το δικαίωμα για 21 συνεχόμενα χρόνια, δηλαδή από το 1996 που προσλήφθηκαν μέχρι το 2016 που καταργήθηκαν οι κανονισμοί.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέφρασε παράλληλα αγανάκτηση για τη θέση του ΥΠΑΜ ότι θα αναμένει την απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου, για να λάβει μέτρα αναφέροντας ότι η υπόθεση που εκκρεμεί στο δικαστήριο αφορά την άρνηση του ΥΠΑΜ να σεβαστεί την απόφαση της Επιτρόπου Διοικήσεως και ότι μέχρι να βγουν οι σχετικές αποφάσεις τόσο από το δικαστήριο όσο και από την Επιτροπή πολλές γυναίκες θα έχουν ήδη αφυπηρετήσει.

 

Πάντως, σημαντική παραβίαση της αρχής της ισότητας αναφορικά με τα δικαιώματα 199 γυναικών μόνιμων υπαξιωματικών στον στρατό διαπιστώνουν τόσο η Επίτροπος Διοικήσεως όσο και η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων, καλώντας το Υπουργείο Άμυνας να λάβει διορθωτικά μέτρα, όπως αναφέρθηκε κατά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Επεσήμανε ότι η έννοια της αποκατάστασης είναι γνωστή στο Διοικητικό Δίκαιο, δηλαδή όταν η διοίκηση παρανομεί εξόφθαλμα, έχει υποχρέωση να αποκαταστήσει τις βλαπτικές συνέπειες και πώς τις αποκαθιστούμε; Με τον αναδρομικό διορισμό τους στη θέση του μόνιμου λοχία, στην οποία θα διορίζονταν εάν δεν γινόταν η δυσμενής διάκριση με βάση το φύλο.

Πηγή: Sigmalive

Send this to a friend