Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Δραματική αύξηση των ασυνόδευτων παιδιών στην Κύπρο – 636 δέχθηκε το 2021
Δραματική αύξηση των ασυνόδευτων παιδιών στην Κύπρο – 636 δέχθηκε το 2021

Δραματική αύξηση των ασυνόδευτων παιδιών στην Κύπρο – 636 δέχθηκε το 2021

 

 

Σε μιαν από τις μείζονες διαστάσεις της ανθρωπιστικής κρίσης του μεταναστευτικού/προσφυγικού προβλήματος στην Κύπρο εξελίσσεται το φαινόμενο των ασυνόδευτων παιδιών που καταφθάνουν στη χώρα μας με τις μεταναστευτικές ροές.

Ειδικότερα την τελευταία διετία οι αριθμοί των ασυνόδευτων παιδιών σημείωσαν κατακόρυφη αύξηση, επιδεινώνοντας δραματικά το πρόβλημα όσον αφορά, κυρίως, την ανθρωπιστική του διαχείριση. Και, όλα αυτά, τη στιγμή που η πληρότητα στις δομές φιλοξενίας βρίσκεται στα ύψη.

Τα περισσότερα παιδιά προέρχονται από το Κονγκό και τη Σομαλία, καθώς επίσης και τη Συρία, όπου μια μικρή περιοχή της χώρας βρίσκεται, ακόμη, σε εμπόλεμη κατάσταση. Όσον αφορά τον συνολικό αριθμό των ασυνόδευτων παιδιών, που είτε ολοκλήρωσαν τις διαδικασίες για αίτηση ασύλου είτε όχι, το 2020 ήταν 289, ενώ το 2021 εκτοξεύθηκε στα 636.  Μέχρι και το βράδυ της Τετάρτης, 16/2, το 2022 μετρά ήδη 92 ασυνόδευτα παιδιά.

 

Ο λόγος που το 2021 ο αριθμός των ασυνόδευτων παιδιών αυξήθηκε τόσο ραγδαία αποδίδεται στο γεγονός των ροών από το Κονγκό. Για το θέμα μίλησε στη «Σ» η Διευθύντρια του Τμήματος Κοινωνικής Ευημερίας, Μαρία Κυρατζή, η οποία ανέλυσε τόσο τις νομικές, όσο και τις ανθρωπιστικές διαστάσεις του προβλήματος.

Διαβάστε περισσότερα στη «Σημερινή» που κυκλοφορεί.

Πηγή: Sigmalive

Send this to a friend