Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών: Αυξήσεις στην τιμή φρέσκου παστεριωμένου γάλακτος δεν δικαιολογούνται
Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών: Αυξήσεις στην τιμή φρέσκου παστεριωμένου γάλακτος δεν δικαιολογούνται

Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών: Αυξήσεις στην τιμή φρέσκου παστεριωμένου γάλακτος δεν δικαιολογούνται

 

 

«Οι δυο μεγαλύτερες γαλακτοβιομηχανίες στην Κύπρο επέβαλαν πρόσφατα αυξήσεις στην τιμή πώλησης του φρέσκου παστεριωμένου γάλακτος κατά 3% περίπου», αναφέριε ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών σε ανακοίνωση του, προσθέτοντας πως, εξακολουθεί να εκτιμά ότι πρόσφατες αυξήσεις στην τιμή του παστεριωμένου γάλακτος δεν δικαιολογούνται υπό τις περιστάσεις.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Oι δυο μεγαλύτερες γαλακτοβιομηχανίες στην Κύπρο επέβαλαν πρόσφατα αυξήσεις στην τιμή πώλησης του φρέσκου παστεριωμένου γάλακτος κατά 3% περίπου.

 

Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών εξακολουθεί να εκτιμά ότι πρόσφατες αυξήσεις στην τιμή του παστεριωμένου γάλακτος δεν δικαιολογούνται υπό τις περιστάσεις. Αυτή η θέση του Συνδέσμου διατυπώθηκε επανειλημμένα και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης από τις αρχές Νοεμβρίου 2021.

Η εκτίμηση του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών ότι οι αυξήσεις στην τιμή του φρέσκου παστεριωμένου γάλακτος δεν δικαιολογούνται στο παρών στάδιο, βασίζεται κυρίως στους πιο κάτω λόγους.

  •  Η τιμή της πρώτης ύλης, δηλαδή το γάλα από τους αγελαδοτρόφους, είναι σταθερή από το 2015 που επιβλήθηκε η τελευταία αύξηση από τους παραγωγούς.
  • Η μέση παγκύπρια αύξηση στις λιανικές τιμές του φρέσκου παστεριωμένου γάλακτος των τελευταίων χρόνων για το 2019 ήταν 2,21%, για το 2020 ήταν 2,78%, για το 2021 ήταν 0,5% και το 2022 είναι 3%.
  • Οι πιο πάνω αυξήσεις επιβλήθηκαν σε μια περίοδο που τα βασικά κόστη παραγωγής ήταν αισθητά μειωμένα. Το 2020 επιβλήθηκαν αυξήσεις ύψους 2,78%

όταν το κόστος ενέργειας και καυσίμων ήταν στο χαμηλότερο τους επίπεδο χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε αύξηση στην πρώτη ύλη.

Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, με δημόσια δήλωση του Αναπληρωτή Διευθυντή της, υποστήριξε ότι οι αυξήσεις στο φρέσκο παστεριωμένο γάλα είναι δικαιολογημένες και δεν δικαιολογείται οποιαδήποτε παρέμβασή του Υπουργείου. Σημειώνεται ότι η Υπουργός Ενέργειας, δύναται να επιβάλει ανώτατη τιμή πώλησης (πλαφόν) σε βασικά αγαθά, όταν επικρατούν στην αγορά ιδιαίτερα δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επιβάλλουν την συγκράτηση της αύξησης των τιμών σε βασικά καταναλωτικά αγαθά.

Το ερώτημα προς την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή και το Υπουργείο είναι πώς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι πρόσφατες αυξήσεις είναι δικαιολογημένες, όταν τα τελευταία τρία χρόνια, οι γαλακτοβιομηχανίες, αντί να μειώσουν τις τιμές τους επέβαλαν αύξηση πέραν του 5% και πρόσφατα επέβαλαν ακόμα μια αύξηση ύψους 3%. Μήπως η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή επιβεβαιώνει και επίσημα αυτό που είναι διάχυτο στους καταναλωτές ότι οι τιμές εύκολα αυξάνονται και δύσκολα μειώνονται?

Είναι εμφανές ότι σήμερα υπάρχουν αισθητές αυξήσεις στα κόστη παραγωγής. Αυτές όμως οι αυξήσεις θα πρέπει να συνυπολογιστούν μέσα στο πλαίσιο των προηγούμενων αυξήσεων και όχι στο πλαίσιο μιας αύξησης σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο. Αν η πολιτική του υπολογισμού της αύξησης γίνεται με σύγκριση των κόστων παραγωγής με τον προηγούμενο χρόνο , γιατί τότε οι τιμές δεν μειώθηκαν όταν τα κόστη παραγωγής των προηγούμενων χρόνων μειώθηκαν αισθητά, όπως για παράδειγμα το 2020?

 

Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών έχοντας υπόψη ότι αυτή την περίοδο, οι καταναλωτές περνούν εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες, καλεί το Υπουργείο Ενέργειας και την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και των υποχρεώσεών τους και να ανταποκριθούν στο ρόλο και τα καθήκοντά τους αναφορικά με την προστασία των καταναλωτών.

Η θέση του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών είναι ότι θα πρέπει να εξεταστεί αμέσως η έκδοση Διατάγματος από την Υπουργό Ενέργειας για επιβολή ανώτατης τιμής πώλησης (πλαφόν) στο φρέσκο παστεριωμένο γάλα.

Τέλος, καλούνται οι καταναλωτές, ως μέτρο αντίδρασης τους στην αύξηση των τιμών, να ζητούν και να προτιμούν να αγοράζουν το φρέσκο παστεριωμένο γάλα με τη χαμηλότερη τιμή. Υπάρχει στην αγορά φρέσκο παστεριωμένο γάλα σε χαμηλότερη τιμή από αυτές που διαμορφώθηκαν από τις πρόσφατες αυξήσεις τιμών. Είναι καιρός οι καταναλωτές να αντιδράσουν και να δείξουν τη δύναμή τους.

Πηγή: Πολίτης

Send this to a friend