Home ΛΑΡΝΑΚΑ Stop στη λειτουργία των ασφαλτικών από Ανώτατο
Stop στη λειτουργία των ασφαλτικών από Ανώτατο

Stop στη λειτουργία των ασφαλτικών από Ανώτατο

 

 

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Απαγόρευση λειτουργίας των ασφαλτικών μονάδων στις βιομηχανικές περιοχές Γερίου και Τσερίου αποφάσισε χθες το Ανώτατο Δικαστήριο, ενώ σήμερα το πρωί οι εννέα κοινότητες Βασιλικού ετοιμάζουν νέες δυναμικές κινητοποιήσεις με αφορμή την πρόθεση της Κυβέρνησης να εγκαταστήσει στην περιοχή τους τα εργοστάσια ασφάλτου.

Το Ανώτατο εξέδωσε αποφάσεις σε δύο εφέσεις που καταχωρίστηκαν από τον Γενικό Εισαγγελέα, μετά από την άρνηση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας να εκδώσει προσωρινά διατάγματα αναστολής εργασιών στα εργοστάσια ασφάλτου που βρίσκονται στις υπό αναφορά βιομηχανικές περιοχές.

 

Κάνοντας δεκτές τις δύο εφέσεις, το Ανώτατο Δικαστήριο απαγόρευσε, σύμφωνα με την ετυμηγορία του, τη λειτουργία των πιο πάνω ασφαλτικών με ισχύ 21 μέρες από την ημερομηνία επίδοσης των σχετικών διαταγμάτων και μέχρι το πέρας των αγωγών ή μέχρι άλλης διαταγής του δικαστηρίου.

Να σημειωθεί, ότι το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας είχε απορρίψει πρωτόδικα τα αιτούμενα προσωρινά διατάγματα αναστολής εργασιών των ασφαλτικών μονάδων Γερίου και Τσερίου τον Μάρτιο του 2021. Όσον αφορά τη νέα κινητοποίηση των κοινοτήτων Βασιλικού, θα πραγματοποιηθεί από τις 8:30 μέχρι τις 11 το πρωί, στον κυκλικό κόμβο Καλαβασού.

Οι κοινότητες διαμαρτύρονται για την υποβολή αιτήσεων εγκατάστασης τριών εργοστασίων ασφάλτου στη βιομηχανική περιοχή Καλαβασού, των οποίων οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων θα κατατεθούν στο Τμήμα Περιβάλλοντος.Οι αρχές των κοινοτήτων Βασιλικού(Καλαβασός, Τόχνη, Ζύγι, Μαρί, Μαρώνι, Ψεματισμένος, Ασγάτα, Πεντάκωμο, Χοιροκοιτία) υποστηρίζουν ότι είχαν πάρει διαβεβαιώσεις από το κράτος πως με την εγκατάσταση του ενεργειακού κέντρου στην περιοχή τους, δεν θα μεταφέρονταν άλλες βαριές βιομηχανίες.

Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση η Επαρχιακή Επιτροπή του ΑΚΕΛ Λάρνακας, η οποία επαναλαμβάνει την αντίθεσή της για εγκατάσταση των εργοστασίων ασφάλτου στην ήδη βεβαρημένη βιομηχανικά περιοχή του Βασιλικού, εκφράζοντας παράλληλα την στήριξή τηςστις κινητοποιήσεις που οργανώνουν οι εννέα κοινότητες της περιοχής. «Την επικίνδυνη κατάσταση για την υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων της επαρχίας Λευκωσίας, που προκύπτει από τη λειτουργία των υφιστάμενων ασφαλτικών εργοστασίων, δεν πρέπει να την βιώσουν και άλλοι συμπολίτες μας.

Θέση του ΑΚΕΛ είναι ότι η Κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στην εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού χωροταξικού σχεδιασμού, ώστε να επιτευχθεί η κατάλληλη χωροθέτηση των οχληρών βιομηχανιών. Είναι, επίσης, αναγκαία η διαμόρφωση ενός σωστού πλαισίου ελέγχου πριν την αδειοδότηση και καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας των εργοστασίων, που θα διασφαλίζει αποτελεσματικά τη δημόσια υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος», σημειώνει η Ε.Ε. του ΑΚΕΛ Λ/κας.

Send this to a friend